Toysdaily 玩具日報

查看: 7369|回復: 26

[分享討論] 蝙蝠俠在中國出了事

正在中國宣傳新片的金像男星、「蝙蝠俠」基斯頓比爾,昨隨美國有線電視新聞網絡(CNN)記者,探望內地盲人維權人士陳光誠時,遭到多名守宪阻止,雙方發生推撞,基斯頓被大力推開,有人更對他的攝影機揮拳,拍攝隊伍最終無奈離開。

基斯頓比爾原本正在中國出席新片《金陵十三釵》的首映禮,但他昨天專程與CNN記者,到山東省臨沂市東師古村探望盲人維權律師陳光誠,但他們到達一個查哨點時,就被四名便衣人員阻攔。基斯頓即透過繙譯表示:「我來這裡是要見陳光誠。」但對方即叫喊:「過去!過去!」同時不停推開基斯頓。

從CNN拍攝到的畫面顯示,雙方發生推撞,之後約有數十名穿著類似軍服的守宪走過來。基斯頓不停問:「為甚麼我不能見這個已回復自由的人?」但守衛未有理會,更對着他的攝影機揮拳,並企圖制伏他。最後拍攝隊伍惟有上車離去,但守衞的車隊在後面緊跟了40分鐘。

基斯頓在車上講述被推撞的過程時,仍表現得很憤怒。他今次其實是因看到傳媒報道後,主動接觸CNN,表示希望能見陳光誠一面,「我只想與他見面、跟他握手和對他說,他真是個激勵人心的人」。

(蘋果日報)

:$
戲裡戲外都係蝙蝠俠!!!
蝙蝠俠做得好!!!
真心的敬佩! 連我地大國入面d人都無咁既勇氣!
即刻call架batwing出嚟覆桌啦
即刻call架batwing出嚟覆桌啦
GTO 發表於 16-12-2011 05:31 PM

回復 4# GTO

唉, 我地「偉大」祖國既待客之道.....
蝙蝠俠 你好 型 英 帥!!!:71:
You are my hero,  Bale
Save our ppl Batman
件件事都有兩面睇啦~
國家的確係太無禮貌,但蝙蝠俠呢次咁大事張揚此事為咩呢? (我睇似做新聞多D)
兩方都有問題,想去搵人傾計做咩要成支拍攝隊一齊去?
你話你已經好比面中國~自己私下去搵完人之後都比人咁踢走就話者…:67:
一切都為來年既電影而做就真~~ (個人淺見~不喜勿插)
但要記住自己現實唔係真既Batman,係大陸死左都唔知咪野事架!:ice:
件件事都有兩面睇啦~
國家的確係太無禮貌,但蝙蝠俠呢次咁大事張揚此事為咩呢? (我睇似做新聞多D)
兩方都 ...
phoenix_fai 發表於 16-12-2011 09:21 PM

非常同意你多角度思考得出GE結論,
不過, 如果真係諗住張揚做勢去探人, 班公安咩都唔做反而更好
BALE哥佢即使係去做勢
我地中國人GE架都係自己丟GE....
非常同意你多角度思考得出GE結論,
不過, 如果真係諗住張揚做勢去探人, 班公安咩都唔做反而更好
BALE ...
luciferdark 發表於 16-12-2011 09:25 PM

事件起左個頭又咁多人知,如果公安咩都唔做,最後重比人拍低國家對那人做左咩唔岩既野,咪重醜家:76:

反正暴力壓制事件,禁言同不作回應都唔係咩新鮮事,做左都係比人話兩句 (又係咁) ~~~~~
事件起左個頭又咁多人知,如果公安咩都唔做,最後重比人拍低國家對那人做左咩唔岩既野,咪重醜家
phoenix_fai 發表於 16-12-2011 09:30 PM

監視住成個過程總好過出手
精人出口, 笨人嘛...
監視住成個過程總好過出手
精人出口, 笨人嘛...
luciferdark 發表於 16-12-2011 09:31 PM

國家領袖不是經常對自己既國民講!
"要提高國民素質" 嗎~:34:

以上含意自己猜~