Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "天與地", 食朋友的討論~~~

【轉貼】《天與地》人吃人鏡頭接8投訴

(香港24日訊)無線具爭議性劇集《天與地》前晚播出一幕“人吃人”畫面,鏡頭交代年輕版陳豪與林保怡正爭論吃已死隊友的事,此時帳篷中見到年輕版黃德斌的身影,正持刀插向該隊友,血濺向帳篷;之後,鏡頭接到黃德斌切三文魚、林保怡誤吃有肉碎的粥感不適、陳豪吃血淋淋牛肉。不少網友均感到畫面意識令人嘔心及反胃,部份則說鏡頭未如預期中驚嚇。

不過前晚第2集《天與地》,廣管局接到8宗投訴,指內容意識不良,教壞青少年,不應在黃金時段播放。不滿故事講述人吃人事件,劇情恐怖,太多血腥場面,令人不安。

年輕版黃德斌正持刀插向已死隊友,之後鏡頭接到黃德斌切三文魚,不少網友感到畫面意識令人嘔心。(網絡截圖)

有些人看來真的站在道德高地站上癮.

(香港24日訊)無線具爭議性劇集《天與地》前晚播出一幕“人吃人” ...
Delight986 發表於 2-12-2011 09:12 AM

投訴個班人真係膠到冇人有...
依家又唔係播緊教育電視...
教細佬既野不嬲係家長既責任...
D家長幾時由自己本身既責任推左去電視台到???
以後夜晚清一色做教育電視呀笨...
回復 18# 小堅

他地在公司工作太久了,以為將個責任比左人就同自己無關:42:
回復  小堅

他地在公司工作太久了,以為將個責任比左人就同自己無關
mkyfk 發表於 2-12-2011 04:05 PM

我細個個陣,都係同屋企人一樣睇大時代...
個時邊有呢D咁多管制...
我未一樣好人好姐...
真係唔明依家D家長點諗...
選擇權明明係佢地到...
覺得唔岩睇未轉台 / 關機...
搞到依家D電視劇集愈黎愈多舊魚咁...
回復 20# 小堅

同意!
今時吾同往日lo~~~~~
我地老時,可能只有教育電視了
回復  小堅

同意!
今時吾同往日lo~~~~~
我地老時,可能只有教育電視了
mkyfk 發表於 2-12-2011 04:17 PM

可能仲有天線得得B睇...
總之有D人扮既公仔唔出聲,就咁係到跑跑跳跳...
:x
回復 22# 小堅

hahaha......:43::43::43:
近年難得的一套想追既劇集...一定要好好珍惜
冇睇, 遲下要番追了
對上一套追的TVB劇係同一監制的飛女正傳, 都OK的!

(香港24日訊)無線具爭議性劇集《天與地》前晚播出一幕“人吃人” ...
Delight986 發表於 2-12-2011 09:12 AM

俾佢地睇英文台,一定係個個節目都投訴............
冇睇果齣戲...邊個可以解釋下咩回事??
冇睇, 遲下要番追了
對上一套追的TVB劇係同一監制的飛女正傳, 都OK的!
WalkerMachine 發表於 5-12-2011 02:38 PM

同你一樣 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
:$

我上一套有追的就係飛女正傳
CULT 味十足又充滿隱喻
又係好多場景會睇到會心微笑 / 暗暗恥笑o既作品
:71:
冇睇果齣戲...邊個可以解釋下咩回事??
Harris 發表於 10-12-2011 06:56 PM

為左生存 , 王/陳/林先殺再食埋自己老友
故事就係講呢三個人
點樣o係呢件事之後生活落去 + 呢件事對佢地日後人生有咩影響

最簡短介紹應該係咁
:66:
..我開始明白點解收視會咁低了...