Toysdaily 玩具日報

查看: 20466|回復: 29

[詢問] 想買新鏡頭影figure,大家比D意見?

小弟用緊Canon 500D。本身都覺得尚算夠用,但跟機kit鏡同50mm f1.8 II開始覺得唔夠用。

覺得成像比較鬆散,紫邊亦覺眼。

心目中有以下目標:

Tamron 60mm f2.0 macro, 三十魚

Canon EF-S 60mm F2.8 Macro,三十六魚

考慮到下次換機應該會轉full frame,似乎Tamron實用d,但成像似乎Canon好d...

請問師兄們有咩意見?有無其他好介紹?

預算都係三十魚上下,定焦變焦都無所謂,最重要係成像好,有MACRO。

THX!! :64:

Tamron 60mm f2 SP Di II MACRO IF 啦~~~  <-------- Di II = DX = EF-S
要FF用就要90mm 果支..... 買得90mm 不如買原廠100mm L (夠錢的話):45:
Tamron 60mm f2 SP Di II MACRO IF 啦~~~
goldfish0606 發表於 13-10-2011 07:21 PM

原來臨Di II係FOR APS-C用, 唔該晒.:64:
百微梗係好啦, 不過貴左D, 同埋X1.6之後長左少少...
枝 50/1.8 其實都幾ok&#21526;,唔知樓主有乜唔滿意呢?係放大率?
樓主用 500D 已經好好啦, 350D + 50/1.8 wide open

貓兄, 其實要睇下你想要張相係咩效果...
事關marco要夠利, 一定要收光圈, 同埋用腳架, 所以d人去影花蕊, 一定帶埋腳架去影

1) 要超大頭 close up 同埋 成像好利既, 一定係百微L,
     (因通常要用腳架, 唔方便你外影, 除非你長期好有心機拎咁多野外拍)
2) 大半身, 我試過35mm, 50mm, 85mm (全部都唔係marco 亦唔係L),
     覺得d相出黎時打直相 85mm 既比例岩心水d
3) 外拍 用意係 環境做埋構圖 我用 Sigma 17-50mm F2.8 (APS-C鏡) 方便構圖

至於升唔升FM, 到時再諗... 可能將來NEX已經追到FM, FM 暫時對用家最大既好處係 ISO noise control, 所以我放棄左FM, 用緊7D.
同埋可以去尖咀 showroom 試鏡 提議試清楚至再諗

小小意見, 希望幫到你~
catcat兄 參考下,我也是500d+Canon EF-S 60mm F2.8 Macro
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-166944-1-1.html
貓兄, 其實要睇下你想要張相係咩效果...
事關marco要夠利, 一定要收光圈, 同埋用腳架, 所以d人去影花蕊, 一 ...
甘大滋 發表於 14-10-2011 12:49 PM

唔該晒甘大大。:64:
其實小弟影figure&#22021;環境係一個十多尺乘五尺&#22021;露台,用天然光加反光版多。
平時iso400, 光圈8-9左右都可以有1/150以上快門(不過要睇天氣)。
所以除左焦距不宜太長外,其他就只有價錢與質素&#22021;考慮。
如果小弟用緊5D MKII的話,一定二話不說買百微L鏡。

所以都係想上玩具網問下師兄們影玩具用咩好最穩陣。
Thx a lot!!
感覺上好似sigma濃味d,而canon係成像邊沿都做得幾好。

Canon

Sigma
回復 8# catcat

貓兄, 唔好客氣!!!
係露台影, 其實都已經好多地方喇.
如果唔戒意2手, 去d相機網站 search 下丫,
枝 EF-S 60mm 應該 2千中有交易, 試完唔岩
再放出去都OK
我就有支舊龍仔手動 90mm,但到數碼年代,有偏色。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我覺得樓主如果一兩年內會轉 FF,原廠 100mm 果支真係首選,月供幾百,只會有買貴無買錯。
我就有支舊龍仔手動 90mm,但到數碼年代,有偏色。
[size=2上下盤 發表於 14-10-2011 05:11 PM

第一張冷調但感覺自然一些,就係用Tamron manual 90mm?

100mm L 鏡都算性價比合理。

小弟會好好考慮師兄們&#22021;建議。thx!!
如不介意手動的話 contax S Planar是個不錯的選擇, 但要加C/Y轉EOS轉接環.

機動性一定不及100L, 但很有樂趣.
Sigma 17-70, v good 4 toy shooting:65: