Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] Buffy the Vampire Slayer (美國TV Action Figure)

唔知大家有無睇過Buffy呢套美劇?香港係未播過0既,但其實呢套劇響美國好hit,甚面到依家仲有以Buffy the Vampire Slayer 0黎出雜誌,套劇都完0甘多年,依然仲有好多Fans,響美劇0黎講一定係經典,Buffy大約係講每一個世代一定會出現一個Vampire Slayer(吸血鬼殺手),而呢一代0既Slayer就係主角Buffy,而成為Slayer就有一種力量,力大無窮,不易受傷,所以吸血鬼一聽倒Slayer個名就驚,故事就係圍繞捉鬼及身邊朋友親人等關係去展開,我覺得以當時0黎講非常好睇,共做左7季。
而且第4季開始Buffy中0既男主角Angel分拆左出0黎,自己擔正又開多套劇一齊兩線發展,Angel頭兩季同Buffy仲有好強0既聯系,如Buffy果集佢話要去揾Angel商量D 0野,0甘下星期集Angel你就見Buffy出現,即有段時間美國等如一星期睇兩集Buffy系0既故事,由0甘樣你更加明白究竟Buffy呢套劇有幾經典!

首先係主角Buffy長髮style,呢位女演員大家最大機會睇過佢應該係電影狗狗震裡面

呢個係Buffy短髮Look,基本上樣貌算幾神似

跟位就係另一位Slayer,亦係我好鐘意0既Faith(菲斯),佢亦正亦邪,後期仲過左Angel果邊長駐幫手,而佢點解又係Slayer?因Buffy有一段好短時間0既死亡,所以Slayer呢個責任即刻落左響另一個挑選者道,成Buffy後下一代Slayer,但佢亦不幸陣亡,Faith就係繼任者,如果你地見過呢位演員,最大機會係睇過明珠做0既美劇Doll House(千姬變),佢係主角Echo,亦係一套好好睇0既美劇,有興趣可以睇下!

之後係Buffy最好0既朋友Willow(薇絡),佢響後期發見自已原來係女巫,亦開始用巫術幫Buffy,後來直頭發現自己0既法力可以話係最強0既女巫,曾經失控,連Buffy都無法打倒佢,響Buffy入面Willow係相當重要0既角色

Cordelia早期係一個有小姐脾氣0既有錢女,同Buffy唔算係朋友,但後期因知道有吸血鬼關係,期間漸漸建立友誼,由第4季過左Angel果邊做女主角,但呢個角色後期寫得好差,非常唔討好,早年Wonder Woman話拍電影,呢位演員曾經好高呼聲做神奇女俠

Xander(山大)同Willow及Buffy係最早期0既朋友鐵3角,住後友誼亦一直無變,佢最早鐘意0既係Buffy,而Willow鐘意自己就一D都唔知,及後知Buffy只當佢係朋友,竟然同自已經常鬥嘴0既Cordelia成為一對,分手後就同一隻魔鬼Anya拍拖,與Anya相處得非常之唔錯,Xander第7季盲左一雙眼,但Xander呢個角色唔算突出

Giles係Buffy做Slayer時0既導師,佢當Buffy係女一樣,對於古靈精怪0既事佢知識非常博學,為Buffy解決唔少妖怪上0既問題,而做人0既道理上,Giles亦教導左Buffy唔少0野,係一個響Buffy劇集裡面不可缺少0既角色,後期與Buffy媽媽發生過感情,不過最後無開始到,而Buffy母親後期亦因病特發而死去

Angel算係早期0既男主,佢係一隻改邪歸正0既吸血鬼,但一直暗中幫助Buffy殺吸血鬼,後期獲得Buffy信任,雙方亦發生感情,而Angel在第2季中失控,再變成邪惡,被Buffy消滅,第3季回歸後雖恢復理智,但Giles極力反對Buffy同Angel復合,認為Slayer同吸血鬼一齊係無好結果,因經上一次0既事後,同Buffy己無可能再一齊,所以第3季尾Angel離開Buffy去另一地方生活,亦即係Angel自已開新劇擔正做主角,而呢但演員如果大家有睇欲骨查0既話,相信一定唔會陌生,佢就係布斯理布sir啦!

Spike係吸血鬼,Buffy入面早期0既奸角,仇恨前期亦幾深下,但後期鍾意左Buffy,亦曾經同Buffy有一段短時間一齊,但Buffy始終覺得自己接受唔倒Spike而分開,但Spike到最後都無條件幫Buffy,後期0既Buffy裡面Spike好搶鏡,我覺得佢後期似係男主角,Buffy完結後,Spike又過左Angel果邊幫手

Oz(奧斯)響第2季同Willow係一對,但後期發現自已竟然係狼人,因自己接受唔倒及為Willow安全而分手離分左,再番0黎Willow已有左Tara無再接受番Oz

Tara同Willow 0既接近係因為佢地兩個都係女巫,當時Willow因Oz離開傷心呢段期間, Tara闖入左Willow0既心菲,令Willow改變左為同性戀者,但最後都因性格不合分手

Anya個角色幾特別,佢一開始只係Buffy一個故事中一隻妖魔,以為見一集就唔會再見倒果種,但後期因某D原因加入左Buff團隊,更同Xander成為一對,而因為Anya係妖魔,佢有一套妖魔0既價值觀,當要溶入人類社會時,好多人際關係上要Xander提醒,往往攪出好多笑話,但最後都係在大戰中死去,唔能夠同Xander一齊

Drusilla係吸血鬼,早期同Spike一起出場,係Spike0既吸血鬼伴侶,表面好似好柔弱,但其實好狠辣,而無記錯0既話Angel對佢亦好照顧,原因係Druillia所以變成吸血鬼,都係由Angel做成,Angel對此事非常內疚,而當Buffy殺死Drusilla時,Spike誓殺Buffy報仇

Dawn係Buffy 0既妹妹,但其實又唔係真係Buffy 0既妹妹,因Dawn其實係由魔法造出0黎成為Buffy家人,亦因魔法關係Buffy及Buffy母親並唔知Dawn唔係佢地家人(連Dawn自己本身都唔知),就算之後發現後,亦因大家已建立感情,所以仍當Dawn係家人,Dawn亦繼續做Buffy 0既妹,Buffy母
親死後,與Buffy相依為命

Kendra響最後一季裡面係Slayer團隊裡面一份子

Cordelia響Angel果邊0既造型,較為成熟穩重左

當然要整個團隊大合照

我諗呢編係我寫得最多字0既post,而Buffy 0既Figure響HK無知名度,好難揾倒0黎收藏,不過依家我想要0既角色都儲得八八九九,所以寫番編網誌同大家分享,不過我知唔會太多人睇呢編網誌,因有睇過Buffy又玩具仲揾倒我個post 0既人我諗好少,但無所謂,因同知音人分享係我0既喜好,收獲唔重要,不過由於已睇完Buffy有超過7,8年歷史,如上面寫出0黎0既資料有錯,請唔好見怪,觀迎糾正,哈哈!!
情況有D似X-Files : 當有咗一定數目嘅fans而成為長壽劇後,Buffy制作團並無甘於拍一套one monster per week嘅普通adventure,而係不斷嘗試去surprise觀眾。

最深刻係媽媽死嘅一集,觀眾同Buffy同步經歷喪親之痛
仲有Willow中途轉基,story telling過程平實而大膽
Spike ! 又邪又形又.....不甘只成為Buffy嘅SP嗰段真係好cute...!

我知Buffy有出figures但唔知原來咁齊!大部份都算好似呢!Thx 大大分享!

:56:HK真係冇乜人識Buffy....
唔係喎......... Pearl好似播過喎!!!! Angel就一定響Pearl播過...........

Buffy, Angel, Spike & Dawn我好記得,而且figure都做得幾似,至於其他就冇咩印象。

呀....唔怪得咁面善啦!!!! 響Glossy girls 尾二嗰季最後一集去搵Dan個大肚女仔,原來就係當年飾演Buffy個妹個女仔...........
回復 2# WalkerMachine
Buffy亞媽死的確幾深刻,而套劇有時的確幾創新同大膽,記得有一集用歌舞形式表達,個個又唱又跳,好正!裡面有好多角色我都好鍾意,除Buffy之外,Willow, Faith, Angel, Spike, Drusilla, Giles同Anya都好正,其實Figure仲有其他款,但HK就好難揾,不過撞倒有睇過0既同好真係非常開心:34:

:77:一直有聽過呢套劇。
睇好多美國劇或者電影都有提過呢套劇。(例如有吸血鬼出現,第一時間就係話搵buffy…香港如果有吸血鬼…第一時間係搵邊個呢?馬小玲?坦丁?林正英?)
好正呀大大既收藏,小弟呢幾年先追美劇,呢套無睇過既經典,就因為大大呢個post而增加認識。
真係唔該哂,同多謝哂:64:

美劇玩具…我想要dexter呀~:63:
回復 3# iorik
我記憶係Buffy同Angel Pearl應該無播過,而Angel HK有D收費電視播過,不過響邊道睇都唔緊要,最緊要睇過!哈哈!
只睇過第一季, 之後搵唔到了! 謝謝分享!

香港仲有"百視達"嘅年代...
我比DVD COVER上面個女主角嘅美貌同故事題材吸引...曾經想租黎睇....
但因為一租要租成季返去...而且佢仲有好鬼多季....
所以嚇怕左....一直冇睇過....
Faith<---我睇過佢套 靈喚追凶(Tru Calling)...

請問哩套figures,係邊間廠,同咩年份&#22021;產物呢?:handshake:質素都幾ok啵
我只有一隻sideshow的1/6 Buffy...

多謝大大介紹....令我了解左Buffy的人物關係~~

不過我知唔會太多人睇呢編網誌,因有睇過Buffy又玩具仲&#25598;倒我個post 0既人我諗好少,但無所謂,因同知音人分享係我0既喜好,收獲唔重要,
ScarletSpider 發表於 29-9-2011 09:43 PM

超讚~!! 好欣賞大大這種分享態度~~!!!:71: 願意付出,而不問回報的人已經少之又少了~~!!
Salute~!!!:love:

回復 8# MAX
Tru Calling我都有睇過,不過我鍾意佢做Doll House(千姬園)多D,
講不同人都可能遇到人生上不同困難,如想忘記D一打擊,欠巨債要還等,
而千姬園呢個機構就會搵呢D人同佢地簽份幾年0既合簽,
完成後會收到一筆巨款,令佢地可過新生活,
但呢幾年間,佢地要借出身體成為"公仔"
佢地唔再係自已,腦內無任何身份記憶,
而每當千姬園接到任何有$顧客0既要求,
千姬園會選出適合0既"公仔",
輸入顧客要求0既身份同記憶比"公仔"去服務顧客,
故事就係0甘開始,而神秘0既千姬園係0米有佢存在0既陰謀?
有興趣搵0黎睇,而且個故事幾完整,兩季完!