Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] Marvel 與DC 嘅 Cable

幾經辛苦, 終於買到隻Marvel Universe Cable.
仁兄已經寫咗篇非常好嘅介紹, 所以我都唔尋氣再講lu
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=133922
唯一補充嘅係Cable 會番生......
呵呵...... 悶..........

可惜嘅係我只買到隻Hopeless 版.....

我嗰隻隻眼嘅上色係....無眼珠....
但錯有錯著, 當係念力發動版啦, 另外靚啲上色嘅就讓比朋友.

好多人都知Cable用槍, 但支矛又咩回事呢?

雖然比較少出現, 但呢把有鐮刀刀鋒嘅矛叫Psimitar.  係Cable 未來跟Askani 學習時嘅武器。  其特別嘅金屬可以傳導念力.

間唔中都攞番出嚟舞幾舞

講Cable, 點都要講番愛郎, Deadpool la.

其實有一個缺點.... 同其他MU比太高啦.  

但ML Cable又太矮......

咁啱得咁矯, 買到隻DC Universe Classic Magog.

Magog 係出自Alex Ross 同 Mark Weid 經典嘅外傳, Kingdom Come.
Kingdom Come當然係出自聖經 Thy Kingdom Come, 而Magog 呢個名同樣係.
Magog 嘅頭盔有兩隻金牛角.  金牛喺聖經有假嘅神�偶像嘅意見.

但最明顯係更有Cable 身加Shatterstar 頭盔嘅影子.  

Magog 喺Kingdom Come 有再來嘅稱呼.  一似Joker嘅恐怖襲擊, 殺害了Daily Planet九十三名員工,包括Superman嘅情人Lois Lane.
Superman 等唔殺人, 但市民對Superman失望....
Magog 就此出現, 殺死Joker,  受市民愛戴..... 但最後更係立立亂啦

Magog 呢位人物嘅聖經加Cable參照設定係反映更兩樣野.
第一點, 用Cable呢個樣係因為Cable 係好濃烈嘅90年代美漫。  可能香港嘅朋友大多係90年代愛上美漫, 覺得無乜問題.
但開始嚟得太多空殼, 華而不實嘅美漫.
雖然Jim Lee, McFarlane等Superstar嘅畫風無可否認係非常之靚, 但自此開始暴走.
開始有好多賣弄黑暗嘅美漫。  同埋Alex Ross出咗名係比較鐘情Golden Age, 比較老屎弗, 又難怪佢對現今嘅批評嘅.

其中係想講英雄過咗界嘅問題.  作者將Superman定為真英雄, 而Magog係假嘅偶像, 係想回答多年嚟讀者問嘅 "點解唔殺死Joker, 或其他奸角, 一了百了" 呢條問題.

講番figure.  我覺得好大機會會有人用Magog改Cable.  

同埋高過ML Deadpool
頭像被屏蔽
好詳盡~
dc 同 marvel 係 2 條 line wo
ching 2 條 line 都岩, 都要搵條大水喉射住先得 wo~
thx!!大大好介紹....:51:
:handshake:正!又學到野…
死…想搵返本書出黎睇…
Cable looks very cool. :71:
正!又學到野…
死…想搵返本書出黎睇…
原罪 發表於 24-9-2011 02:35 PM

Kingdom Come?
Kingdom Come?
Duraxyll 發表於 25-9-2011 06:12 PM

係呀!當年有出過中文版~:34:

DP這濃濃的基情