Toysdaily 玩具日報

樓主: DrChanBlackJack

DrChanBlackJack 的玩具の家, P4加IQ愽士古董天神村玩具&花絮

are u a Rider?
原文章由 kakyoin01 於 3-9-2007 02:11 PM 發表
are u a Rider?

As a friend of him, I tell you a secret, he is really a RIDER.
Believe it or not. :DD:DD
He got most of  the rider toys and the no. must be greater  than that of the old Bandai Museum.

I have the eager to call him RIDERCHANBLACKJACK
:71:
帮助你的贴复活.
DrChanBlackJack, you should update her new toys la!
:78:
好多骑士既野啊~~~~
支持支持 = =,一個字~服 - -
so great!!!:71:
大大是HYPER  HERO 迷:)
IQ愽士熱烈回歸TVB,趁熱鬧分享千辛萬苦齊集嘅古董天神村玩具

動畫約?83年係無線TVB播,當年自己小學,在文具店見過水壺屋,警署,火山等,已經覺得好正,但因為當時唔見千平屋,所以冇買, 反而買了其他模型玩

幾年前來TD見到有大大post了成條村上嚟,真係覺得好震撼!亦同時挑起搜集嘅念頭

在搜集初期都算順利,但買下頭四五盒後,剩低嘅就越難搵...痛苦尋找歷程亦開
始....
1.基本上全港賣舊玩具店老闆都曾經見過我呢個傻佬嚟”搵屋”
2.網上搵當然係必須啦!
3.九龍灣玩具展日本人舊玩具檔
4.自己在日本如中野等地方找
5.托相熟舊玩具店老闆係日本找

尤其last剩低果幾盒,但又搵極都未搵倒果段時間,就深深體會到大家常講嘅”千金難買心頭好”

花了大半年時間,千辛萬苦,幸運地最後任務終於完成!

其實這set天神村屋,每一間都有D gimmick玩吓,如打開屋貼貼紙

千平屋

茶壺

學校

草菇屋

老師公寓

理髮店

火山

BANK

警署

徐咗基本 9間屋可組合天神村外,還有3間特別物

小雲車仔

小雲飛機和人物頭保齡球樽

警車和橋

9間屋可組合成幾種唔同形態嘅天神村

玩具櫃中的天神村,加了Q版大頭同其他盒蛋

花絮
由於家中玩具櫃已飽和,為了找空間安置天神村,不少家中玩具成員也要搬遷讓位,以下是部份受影響的

Thank you

Bye Bye
IQ博士~~~好懷念~~~特別係梅姐唱首主題曲~~~去親k都要唱下 :78:

大大個櫃都好迫~~~慘 :die:
:71:
:71: :71: