Toysdaily 玩具日報

[版務] 簡易玩具拍攝自修初心班.....試用硬 card 紙

回復  布魯士

bruce大 呢個夠做嗎?
martin960820 發表於 5-9-2011 21:52

夠啦,打人都得
請問我用黑色做低加一片倒影板
會唔會做到無限遠既效果呢?
感謝
係咪架,唔好講反話喎,我都係第一次用card 紙,之前都係布多

希望幫到 TD D 會員
布魯士 發表於 5-9-2011 12:52 AM

真架老師:handshake:
我都想影好啲, 所以老師嘅教學好有用:77:
請問我用黑色做低加一片倒影板
會唔會做到無限遠既效果呢?
感謝
Sky* 發表於 5-9-2011 22:09

如果你想影黑底,最好用不反光物料

唔係會好易把背景入鏡
如果你想影黑底,最好用不反光物料

唔係會好易把背景入鏡
布魯士 發表於 5-9-2011 10:15 PM

可能我說得不清楚。
我的意思是打倒影板放在玩具下  令玩具能在腳下反映出來。
令玩具有一個無限深既背景
我想問下一對燈需要多少的金錢呢?
可能我說得不清楚。
我的意思是打倒影板放在玩具下  令玩具能在腳下反映出來。
令玩具有一個無限深既 ...
Sky* 發表於 5-9-2011 22:18

105 w 四魚左右就得

無限遠,其實都無必要用到,我知你可能用開mf mode ,但玩具始終同你部相機距離唔遠

用無限遠好似會over 左

唔好意思,見到幾有意思既post,加把咀吹幾句.

3支燈唔會貴好多,反而係冇位收藏,兩支燈組合會比較合理,靈活咁用一樣ok.
左右打燈就最四正,有立體感,唔影全身唔見腳時最好用.升高少少45度至60度打落去,地下個腳影就冇咁重了.
如果要加頂光,咁左右side light可以偷走1支,另一面用白卡反射光源就夠,一邊光d一邊暗d,比兩支燈更能打出立體感呢.你又可以控制張卡同figure既距離,自己tune角度,用白卡/銀卡都會出現不同效果,可以慢慢玩.
講番頂光,如覺得power太勁,可以升高d支stand,或者加D牛酒紙,再唔係可反轉支燈,打上天花板或其他白色物件,反射番落figure.不過就要留意燈同腳本身既倒影了.

至於有朋友問黑紙,要做到好似無限遠,除左要聽布魯士所講用啞色紙,背景紙要盡量離開隻figure,太近係點都會收到光,見到係一張紙,因此要買得比較大張,否則就會穿崩.

3支燈唔會貴好多,反而係冇位收藏,兩支燈組合會比較合理,靈活 ...
Toro 發表於 5-9-2011 22:27

謝謝大大補說,可能我講得唔清楚:handshake:
謝謝大大補說,可能我講得唔清楚
布魯士 發表於 5-9-2011 10:32 PM

係呀,我只係將幾位大大講過既point集合吹一次水,拾人牙慧而已,hehe

眾多英雄相助,老師如虎添翼:43:

3支燈唔會貴好多,反而係冇位收藏,兩支燈組合會比較合理,靈活 ...
Toro 發表於 5-9-2011 10:27 PM

是否一般文具店的 卡紙就ok??
謝謝:64:
是否一般文具店的 卡紙就ok??
謝謝
E神 發表於 6-9-2011 12:24 AM

等布魯士大大回答你啦.
因為佢個post係教用卡紙影,佢應該最清楚用邊款
你買時自己check下,唔好要d太厚太硬既,
張紙曲唔起就做唔到布魯士教個種冇牆腳線既效果,
等布魯士大大回答你啦.
你買時自己check下,唔好要d太厚 ...
Toro 發表於 6-9-2011 12:29 AM

先謝謝 Toro大~:64:
等布魯士大大回答你啦.
你買時自己check下,唔好要d太厚 ...
Toro 發表於 6-9-2011 00:29

答D唔答D:*

一般文具鋪有架喇:shy:
先謝謝 Toro大~
E神 發表於 6-9-2011 00:48

快快影幾張靚相,好出post 喇下 :74: