Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] SRC ﹣﹣﹣我是勇者王!GAGAGAGA!GAOGAIGAR∼!(P5加簡單PS教學)(多圖)

我都買到啦(但係好貴)
我有買鎚呀,要唔要帶過你玩?
ching D 特效好"la" 正呀:50:
你D 圖真係好毒, 好想買呀你搞到我:angry:
回復 46# joseph1106

舉手POST好易LUCK

我都係接受唔到個腳掌位
回復 61# kevinwong4ever

ok!!!等我PREPARE一下∼

回復 62# jeckofung

好呀, 8月24號吖∼
support

請問大大的勇者王qc如何?
我那只腳的珍珠白色有點掉漆
同埋硬身角有些少綠色油出界
回復 67# KiraYamato0621

QC 其實麻麻地,我沒有嚴重問題,腳板的內側好多白色粉,要自己清潔∼

都係o個句,PS有好多人勁過我,我都係分享下自己心得,而且入面唔係咩高技巧野。

先要有圖

加LAYER (PS入面係最重要,只在一個圖層(LAYER),唔會影響原本張相。)

加CLOUD

使用RADIAL BLUR功能

要造出綠色旋渦內的感覺,要用FILTER

在這位置可調教不同校果,可融合各圖層,而且不太影響色水。

有時真係要一個個試

再用擦膠,擦出本體(很低能吧),完成了旋渦。

ADD NEW LAYER

CLOUD

RADIAL BLUR (今次用ZOOM效果),然後要調教這位置,融合圖層。

完成衝既效果。

ADD NEW LYAER(今次加入打擊時的旋渦)

選取區域

加CLOUD

用TWIRL

再融合圖層(完成)

此可有可無,如果再想加風位,再ADD LAYER。

填黑

加NOISE

再用RADIAL BLUR(ZOOM)

融合圖層。問題來了,可能會太花,因為用作風位已有3 層LAYER,不過此時可用上擦膠。

到原圖,加上綠色FILTER,可能MATCH一點。

最後電光,我得唔好。
1 ADD LAYER
2 DOUBLE CLICK 右下個LAYER(即寫住LAYER 5人0個個位)
3入左BLENDING OPITION
4 SET OUTTER GLOW 既 讀數(發光)
5 最後用白色筆畫。。。。=_=

其實我來來去去都係個D SKILL,唔係咩勁GE技巧。影相加EFFECT係我玩玩具既方式,我自己好喜歡重現劇中的效果(買返來主現原因)。PHOTOSHOP係一個好勁GE SOFTWARE,我自己用好耐先有D進步,都係看到電視時,想一想用咩技巧,幻想一下幫助好大,希望幫到大家。
回復 61# kevinwong4ever

攪定
回復 70# Anakin

好詳盡呀!! 消化下先!! 唔該晒大大!! :64:
啲相好強 ~ 效果好靚 :71:
SRC ﹣﹣﹣我是勇者王!GAGAGAGA!GAOGAIGAR∼!(多圖)

今次介紹的是SRC系列的GAOGAIGER。故事:
故事 ...
Anakin 發表於 12-8-2011 05:40 PM

好正呀!!!支持!
回復 69# Anakin

圖文教學, 好正, 十個讚 :77:
好似好正咁..
唔知入唔入好...
但係今個月出糧有好多野想買=3=
謝謝ps 教學.很詳細.^^