Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 超合金魂 [太空保衛團•獅王機械人] 獅王金身修訂版 (P.6修訂過程分享補充)

請問樓主點整對鞋墊?可否出教學?感激:64:
Ching, 好勁!!! Well Done!
如果出面賣果隻就係你既改良版, 2金我都會覺得係抵....:$
高高手:71:我重以為 bandi 出特別版

請受小弟再拜:64:勁
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
正正正正正:$:$:$:$:$
very nice re-paint job! well done!
致敬∼:shiny:

其實我想問好耐,日本果邊, 係咪從來冇講過隻獅係金色?
denlo 發表於 16-6-2011 12:01 PM

主題歌歌詞己有講系金色的獅子
請受小弟再拜X1000
太正了,佩服佩服.
大大有考慮把獅王前爪改成為可拆卸嗎?
真的是太神了∼∼∼∼∼!

再次多謝各位賞面~  :64:

哇!!!好勁!!! ,我都有玩模型底,隻金色點噴上,要先用沙紙磨嗎!??噴過程係點!??要噴銀底嗎!??
W900 發表於 16-6-2011 01:37

其實成品本身都好平滑,所以冇再打磨呢~
至於隻金色呢…係試過多款唔同模型油及配搭,最後選用Alclad II 107- Chrome做底,再上透明黃~  有時間再詳細D補充~

師兄,好勁!!想請你指教o下,隻獅子前洗吾洗落灰或抹油,還是直噴銀加透明黃!好利害,隻腳加件真係好費心機的,!!
leo0519 發表於 16-6-2011 02:00

你睇仲有D咁清晰既合模線…就知冇噴灰同打磨啦…因為要懶係做到「出廠就係咁」的觀感 (簡稱一個字"懶"!)…不過我奉勸大家如果真係都想DIY,建議最好都係要上底灰,如果唔係D油好易唔小心刮甩…(後悔中…)

改色後真係質感返晒來,
當日我開盒時見到上色同質感都小晒,
但能力有限算了,現在見到有改到咁靚都開心晒,
不過(個人現覺)得獅子D 毛現在有小小吾夾,可能太小層次
WACOM 發表於 16-6-2011 08:19

其實細心留意獅子鬃毛原裝出廠D坑紋已經用左第二隻色加強層次,可惜效果唔明顯…

繼ex三一..金毛獅王都好多人落手做野...樓主大大真係有心機有技術,小弟真心佩服..可以做到了一隻我8成滿意的金毛獅王...勁呀
老文 發表於 16-6-2011 09:01

好奇想請教仲有兩成係邊方面呢~

C兄:自問未有似你高超o既技術,但又好想有C兄版o既金毛獅王,那敢問你會否收費代上油呢?
buzz 發表於 16-6-2011 10:20

一來小弟其實唔係真正職業模型製作人,靠的只是一股傻勁…
二來小弟仲有一堆projects久未完成…
不過無論如何多謝你賞面~

勁但隻獅子變形時會吾會好易luck油?
takeshi 發表於 16-6-2011 10:52

真係畀你一眼睇穿添…上面都講,係好易被刮花(尤其指甲)…事實上已經補過油…現在拿上手全程要帶手套….

請問樓主點整對鞋墊?可否出教學?感激
wiswis 發表於 16-6-2011 11:03

「腳跟插件」都係用最原始的模型膠片+原子灰造~

其實我想問好耐,日本果邊, 係咪從來冇講過隻獅係金色?
denlo 發表於 16-6-2011 12:01
金毛獅王好似係香港自已改既名....
denlo 發表於 16-6-2011 12:02
致敬∼
主題歌歌詞己有講系金色的獅子。
tower 發表於 16-6-2011 12:57

不過仲有一個主因就係舊版超合金都係金色,所以睇慣左~
good, very good~~
達人呀! 小弟要向大大致敬!
隻金色真係中晒, 笨大班大哥應該請師兄你做顧問:71: