Toysdaily 玩具日報

查看: 10558|回復: 4

[詢問] 膠的分類和覆模

小弟一直想知玩具既膠的分類共有多少種, 甚麼PVC, ABS 等等...
小弟模不清邊樣打邊樣, 希望各師兄能解答小弟煩覆的問題吧!! 謝謝!

現舉例一下現實既例子, 請問以下屬於邊類型塑膠:
1) 聖衣神話的硬膠聖衣
2) 聖衣神話的素体膠
3) 聖衣神話的頭髮軟膠
4) HT 12寸的膠頭雕
5) 高達的模型膠

另外想問一下覆模工具要準備些甚麼材料工具, 係邊度有得買? 邊隻牌子好d?
覆模出來的膠是不是只有一種類別?  係唔係ABS?
覆模出來的膠可唔可以類似HT 12寸的膠頭雕那種富有弾性?

希望各師兄能解答!! 謝謝!!

快速覆模矽膠Part 1
手動混合覆模矽膠無毒無害不致敏。硬度: 35shoreA 強度好,高彈性,成型精確度高,一次性成型唔洗用離模劑長時間放置也不易收縮變形價錢好便宜,很容易就能做到10分鐘 ...
http://www.youtube.com/watch?v=BZ8d2NK2gEk

快速覆模矽膠Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=_1m3WU9JeAg

快速覆模矽膠 3
http://www.youtube.com/watch?v=UzjYaITRfVk
小弟一直想知玩具既膠的分類共有多少種, 甚麼PVC, ABS 等等...
小弟模不清邊樣打邊樣, 希望各師兄能解答小弟煩覆的問題吧!! 謝謝!

現舉例一下現實既例子, 請問以下屬於邊類型塑膠:
1) 聖衣神話的硬膠聖衣:啤膠ABS
2) 聖衣神話的素体膠:啤膠ABS
3) 聖衣神話的頭髮軟膠:啤膠PVC
4) HT 12寸的膠頭雕:啤膠PVC
5) 高達的模型膠:啤膠ABS

另外想問一下覆模工具要準備些甚麼材料工具, 係邊度有得買? 邊隻牌子好d?
http://toysdaily.com/discuz/thread-62229-1-1.html <<係分類一裡面有兩間賣化工。
覆模出來的膠是不是只有一種類別? :唔係~殖膠有好多種因應唔同情況而用。係唔係ABS?:ABS係啤膠原料,係膠粒黎。
覆模出來的膠可唔可以類似HT 12寸的膠頭雕那種富有&#24382;性?:可以、但軟PU需要用真空機到。如果用手倒你可以倒轉以倒模用硬身殖膠做倒件原料複製。

希望各師兄能解答!! 謝謝!!
realclivea 發表於 3-6-2011 02:14 PM

唔駛客氣~
你真係落手時遇到問題再問~
Thx 冬暖夏涼小恐龍 & 太歲寶貴意見!!
其實我想改裝一個HT 12寸原頭, 但又唔想毀了原件, 想覆模試試!
我想覆出來的頭如HT物料那樣富有彈性, 方便我插ball joint 用, 而我又沒有真空機, 太歲兄, 我想問有那些選擇, 要買那些材料才能做到?
之前我試過係皆旺四眼鋪買過SIC 的, 它那些膠是不是手辦件 (有沒有別的名稱?) , 那些件很脆弱, 一跌即爛! 我一直以為覆出來的膠只有這種! 沒想到還有更多的選擇!
希望太歲兄能詳列各項因應唔同情況而用的殖膠吧!!  萬分感謝!!
[ 隱藏 ]
Thx 冬暖夏涼小恐龍 & 太歲寶貴意見!!
其實我想改裝一個HT 12寸原頭, 但又唔想毀了原件, 想覆模試試!
我想覆出來的頭如HT物料那樣富有彈性, 方便我插ball joint 用, 而我又沒有真空機, 太歲兄, 我想問有那些選擇, 要買那些材料才能做到?無~要似pvc有彈性一定要用機倒
之前我試過係皆旺四眼鋪買過SIC 的, 它那些膠是不是手辦件 (有沒有別的名稱?) , 那些件很脆弱, 一跌即爛!無買過佢D野唔知佢用乜膠~ 我一直以為覆出來的膠只有這種! 沒想到還有更多的選擇!一般工業叫法都係叫PU。然後PU係分好多種類比唔同情況下用。其實你已經講左希望好似pvc個隻料係要用機先倒到出黎。你可以上去皆旺21樓富聯。
希望太歲兄能詳列各項因應唔同情況而用的殖膠吧!!  萬分感謝!!
realclivea 發表於 6-6-2011 08:07 PM