Toysdaily 玩具日報

查看: 40320|回復: 21

[玩具報告] 衰衰格格但有情有義既小狗狗:超像可動伊奇與愚者

伊奇愚者
替身-愚者
能力-操控沙
功擊力B、速度C、射程D、精密度D、持續力C、成長性C
伊奇是一隻狗,在故事中加入人性的元素,性格怪誕,不討人喜歡,自我獨行。牠是承太郎最後一位同伴,登陸埃及後才登場。伊奇的替身很特別,可變成堡壘、能滑翔在空中(不能長距離飛行)、可捏造人形(假迪奧),替身還可化成沙狀覆蓋全身,隱於地面牆上。伊奇自認牠的替身與承太郎的白金之星不相上下,在決鬥霍爾斯神時,伊奇甚至將替身變成堡壘藏至水中,替身功能十分多元。在對上瓦尼拉·艾斯時,伊奇身受重傷,用替身能力救波魯那雷夫,氣力放盡死亡。牠並沒有聽從波魯那雷夫的話,用替身保護自己,反而救了波魯那雷夫,使牠頑固的個性更加顯明,更加人性。(FORM WIKI)

伊奇可說是在JOJO第三部中最特別的角色,因為佢係一隻狗,重要有替身(好勁!!)。
第三部中還有其他動物替身:力(猩猩)和地獄守門鷹霍爾斯神。
故事中特別安排兩隻動物對決,霍爾斯神擁有當強的替身能力(冰偏屬攻擊,將冰凝成冰椎,如子彈般亂射。還能把冰椎巨大化,從空中壓落而下,還可用冰把地面凍結,把敵人凍住),更讓伊奇一度陷入苦戰呢!故事中他是最後一個犧牲的同伴,伊奇與波魯那雷夫由冤家最終成為對方死的戰友,真係好熱血!!更令我愛上呢隻衰衰地既小狗狗呢。
玩具方面伊奇來自超像可動喬瑟夫·喬斯達那一盒,可動位少得可憐(但太細冇辦法啦)頭部有初期型和後期型(大眼卡通樣)就誠意滿分!!
可惜超像可動並沒有出他的替身﹣愚者。原來係以另一產品線推出不可動人偶!!愚者比例及上色極高水準,佩合伊奇一對DISPLAY非常有型!!
始終第三部等埋佢先至齊人呢,JOJO迷冇理由唔買埋佢掛?

初期型伊奇

後期型伊奇

替身-愚者

一對冤家,伊奇與波魯那雷夫

你充什麼英雄?笨狗!你想逞強救我,和我一起死嗎?

畜生!生存下來的竟是我?伊奇!!

多謝收睇!!
呢隻愚者.....我諗左好耐唔知買唔買好....
佢又唔係超像可動系列,雖然好MATCH
Nice photos & super detailed report!! :71:
Thanks for giving me a chance to learn what a great report should be!! :64:
靚圖:71:
很好的分享~~~THX~~~:)
JOJO 應該係 Dick 兄其中一套喜愛 GE 動畫~~~:78:
頭像被屏蔽
十卜! :71:
無睇過漫晝,但公仔真係好靚。
靚!:71:
:handshake:
:$十朴
雖然呢隻同大膠嘅配色麻麻, 但有大膠之後呢隻放棄啦.

大膠係幾大吓, 但我當係動畫版嘅size.  更可況係沙嚟嘅, 變大啲都唔係太誇.

呢隻我想要超像可動系列多啲, 有埋翼同其他parts, 加沙色先係我完美嘅愚者.
:71:
比標題名引左入黎

不是超像可動阿:no:

不過d相影得好好:$

仲有伊奇救波魯納雷夫果幕 好正:handshake:
「故事中他是最後一個犧牲的同伴」
咦? 第三部最後死果個唔係花京院咩????
謝謝樓主分享.  thx

看完report後, 立即想在書架上拿回第3部重溫  :35: