Toysdaily 玩具日報

[詢問] 粗略估計屋企有過30萬收藏...應唔應該買火/保險???

回復 13# densityastray

當然係$30萬蚊.....
十保九騙,買之前睇多D資料同埋問清楚...
一陣真係出事,佢同你講玩具唔保都冇計...
過三十萬件要開博物館啦,試問香港除左半山豪宅邊樹有咁多位放呢
ranger_ckk 發表於 5-4-2011 09:23 PM

又唔一定嘅, 我屋企都係得700零尺, 其實如果大大有+件八件舊boxset都已經過硬100K ga la, 所以過三十萬容不易呀, 不過...............玩具呢樣嘢, 當你賣返出去嘅時候, 究竟可以賣返幾多錢又係另一回事lu...:oh:
如果德哥版主有買, 睇下有無好介紹~~
其實以前在我工作的雜誌上做過這類專題,亦訪問了在港銷售這類保險的專家,因為我同大家一樣是位收藏家。所以我也會有為收藏品購買保險這種想法。

簡潔地說以下幾種賠法,但無論是哪一種都會先看清楚是次意外是因甚麼而導致,扣除責任問題才收到自己應有的賠償:

第一、就是買幾多賠幾多,你買咁多就賠咁多。好處是接近賠足,壞處就是如果你的收藏非常昂貴及真是沒有意外的話,相對地每個月的保費會好貴好貴。
第二、一般財產的保險,購買玩具時必需開單,張單必須保存妥當,及為玩具拍下照片,當發生不幸的事情,請立即拍片及拍照,到真是要賠錢的時間,保險公司先會在市面找同類同形的產品賠償給你,如果沒有,計了折舊後才賠錢給你。
第三、銀行的百幾元家居保,這類保險的優點是極便宜,但缺點就是有很多東西都不會作出賠償,例如:手提電腦、電話及高額產品,購買這類保險時必須留意用極細字刊載的條款,而且賠償的時候,保險公司會查清責任問題,如真要向你作出賠償,會先將賠償金賠給是次意外受影響的鄰居、大廈的維修費,最後才到你。

另外,火故然麻煩,水就更恐怖,因為水是透明及會蒸發,如遇因水而導致收藏品有損失,例如冷氣機漏水、喉管爆烈,大家必須即時拍片,向保險公司索償,千萬不要甚麼也不做去等保單AGENT來現場,否則到時只會自找麻煩。

綜合結論,最好是屋企長期有人,及準備好防災器材,教識佢火、水、煤、賊的應對方法及自己去不同的保險公司問清楚、看清楚各大小條款,當然最好執好自己的屋企。
sorry,
火險唔包玩具
S
Oh yes.... I want to buy insurance too ... on my toys and other collections !!!   The normal home insurance usually will not cover your expensive items, the purpose is for compensation for the other affected flats or the building structure.
???????????
購買玩具時必需開單,張單必須保存妥當,
metatron 發表於 5-4-2011 11:16 PM

火災時好大機會單都燒埋:o
真係出事d玩具價值邊個定

保險除左人壽同醫療保,其他基本上我覺得都係騙錢,又或者叫一分錢一分貨,想賠就買多d
靜係睇人質事件間"美亞"就已經知道啦,百幾蚊保險
到同你睇條文你就知,"永久殘廢":38:
頭像被屏蔽
又唔一定嘅, 我屋企都係得700零尺, 其實如果大大有+件八件舊boxset都已經過硬100K ga la, 所以過三 ...
CombattraV 發表於 5-4-2011 10:00 PM

我諗你誤會左我既意思啦,我係指數目有三十萬「件」玩具,而唔係總數價值三十萬既玩具
我諗你誤會左我既意思啦,我係指數目有三十萬「件」玩具,而唔係總數價值三十萬既玩具
ranger_ckk 發表於 6-4-2011 05:53 PM

Oh............ic ic:64:
你應該去問吓德哥有無買先. 你要問清楚... 火險包包玩具.
yelland01 發表於 5-4-2011 04:20 PM

如果德哥版主有買, 睇下有無好介紹~~
saihttam 發表於 5-4-2011 10:18 PM

I have bought home insurance already... :(