Toysdaily 玩具日報

查看: 13190|回復: 10

[詢問] 新屋想整個大既玻璃櫃有無好介紹?

我黎更就搬新屋,想係廳同房都整個Display櫃要求如下:

(1)全玻璃大約7-8呎高,上下底係木台有埋射燈
(2)玻璃係左右倘, 定係向前開無所謂
(3)深度唔太深,可以擺到一個12"大小左右size(唔想前後級遮哂)
(4)有軌可以自由調校高低,大約可以放5-6層
(5)長度大約可以放10隻12" figures

請問各位有無經驗? 同埋邊度有呢d櫃做價錢又合理可介紹呢? 我都唔知市價....
所以唔想唔知頭唔知路~~ 都想係度問問大家既意見啦!

見到呢位bro果個基本形式係咁....
http://toysdaily.com/discuz/thread-144792-1-1.html

thank you so much~~~
大大屋企有無小朋友, 有嘅話就做倘門, 咁會安全D
hayadomaru 發表於 20-3-2011 03:18 PM

無呀~~~  但係咩頭緒去邊整!?  仲有如果用「亞加力」膠會唔會平過玻璃呢?
hayadomaru 發表於 20-3-2011 03:18 PM

除咗安全﹐仲較防塵
都要去傢俬鋪訂做啦, 不過玻璃門做厚D好同加鎖, 玻璃門過4尺都起碼做3分, 4分最好
加鎖係唔駛比海關/老虎"要協":$ :49:
都要去傢俬鋪訂做啦, 不過玻璃門做厚D好同加鎖, 玻璃門過4尺都起碼做3分, 4分最好
加鎖係唔駛比海關/老虎" ...
hayadomaru 發表於 21-3-2011 12:38 AM

HAHA~~~ 笑左!  若發起火基本加鎖都抵禦不到.....
回正題:  依上述size大約要幾錢呢?
加鎖係唔駛比海關/老虎" ...
hayadomaru 發表於 21-3-2011 12:38 AM

Agree x 10000000000000000000:66:
傢俬鋪斷呎計, 你心目中個玻璃櫃幾大, 問清楚等佢地幚你唸:36:

如果唔係買好大個櫃, 可以去宜家睇睇, 好多大大都用BILLY櫃
都係一個好選擇:71:

給參考~
明天補相~
[ 隱藏 ]

我黎更就搬新屋,想係廳同房都整個Display櫃要求如下:

(1)全玻璃大約7-8呎高,上下底係木台有埋射燈
無可能一隻過7~8呎門會好重好危險又要用強化玻璃
闊幾多?

(2)玻璃係左右倘, 定係向前開無所謂
右門還可倘門危險

(3)深度唔太深,可以擺到一個12"大小左右size(唔想前後級遮哂)
(4)有軌可以自由調校高低,大約可以放5-6層
(5)長度大約可以放10隻12" figures

請問各位有無經驗? 同埋邊度有呢d櫃做價錢又合理可介紹呢? 我都唔知市價....
所以唔想唔知頭唔知路~~ 都想係度問問大家既意見啦!

見到呢位bro果個基本形式係咁....
http://toysdaily.com/discuz/thread-144792-1-1.html

thank you so much~~~
我問過下~ 傢C鋪~ 一牛兩魚 ( 1尺 )  多數自由設計或附圖附相參考 , 你自己量度一下要用幾闊便可~