Toysdaily 玩具日報

查看: 12719|回復: 6

[分享討論] 超合金魂, 聖衣神話和扭蛋的保養問題

我試過聖衣神話和合金魂一買回來砌好就放係display櫃,
但個啲盒金都有氧化和龜裂問題出現, 有冇大大有同樣問題呢?
就算超合金魂個啲都一樣有同樣問題, e.g.六神和超獸個兩把劍有氧化
而有好多figure 和扭蛋就會有變黃, 溶咗黐塵和出油的問題, 就算洗完過一陣又來,
多數都係啲透明膠的位置出現.....
請各位分享一下心得和有沒有方法攞出來玩的保養方法(除咗唔開隻嘢和買過隻)
最好係試過work的方法
點樣可以保

我最近試咗一隻盒蛋公仔本來係白色的身體, 但擺放得耐變咗黃色, 諗住都大獲架喇!
先幾日諗住找佢來試下, 衰咗唔要都冇所謂, 因佢對我來講唔係太重要的玩具,
用咗一隻清潔劑, 出奇地變回白色又沒有影響佢本來顏色,
最衰係沒有影黃前和清潔後的相, 如果唔係一定post出來比各位睇下,
現在仲找緊其它扭蛋有沒有變黃的問題去試
現睇下佢過多一兩個月會唔會有咩問題.....試驗中...
TD度有人教用雙星臘水上一層在玩具度.
就可以阻隔空氣..
阻止/減慢氧化..

至於變黃問題
反而好好奇CHING用咩來洗..?
如果係膠件就有大大教過用雙氧水浸住放陽光下晒一兩日..
(我試過都WORK)
ching, read this topic can help u , i try last month too

http://toysdaily.com/discuz/thread-345-1-1.html

至於變黃問題
反而好好奇CHING用咩來洗..? x 2
ching, read this topic can help u , i try last month too

至於變黃問題
反而好好奇CHING用咩來洗 ...
立即註冊1 發表於 14-3-2011 07:04 PM

詩樂氏, 我用完個支嘢都覺得好神奇, 不過唔知係咪要係物料先得,
所以我都測試中...
TD度有人教用雙星臘水上一層在玩具度.
就可以阻隔空氣..
阻止/減慢氧化..

至於變黃問題
反而好好奇CH ...
loveloveppc 發表於 11-3-2011 12:37 AM

我想問下啲臘水可以洗返的嗎?
詩樂氏, 我用完個支嘢都覺得好神奇, 不過唔知係咪要係物料先得,
所以我都測試中...
K.. 發表於 16-3-2011 10:03 AM

詩樂氏...? what is this ? any pic? ching
我想問下啲臘水可以洗返的嗎?
K.. 發表於 16-3-2011 10:09 AM

''臘水可以洗返的嗎? ''   i dun know what u want to ask :45: