Toysdaily 玩具日報

查看: 17377|回復: 57

[分享討論] 獅王與大帝, 想起成長在屋村(純文字小故事)

近日不停看到金毛獅王來襲的相片,再加上宇宙大帝亦將親臨大地,不禁攪到思潮有發,要寫下回憶錄(老人家難免)。

相信不少大大,都係記得在屋村成長的日子,最多模型同合金的地方,就是文具店。記得以前家中真的沒錢買一盒大合金,最多都係買模型,有一副模型在手,已是天大的喜悅。所以每逢經過文具店,都一定看著那些大大盒的超合金,有的放在廚窗內,有的#在門外,真的好想擁有一盒........無奈的,每次都得個望字。

可以真的接觸到超合金,有只有靠所謂鄰居的有錢仔,由神勇英俠到十五機合體,大部份合金都有,但他從不珍惜那些超合金,在他玩具箱裏的玩具,都係甩頭甩骨.......最記得他那可憐高迪安,最小的那隻斷手斷腳,中間個隻沒有了胸甲,最大個隻沒有拳頭,最可憐的是我玩都冇得玩.............

來到今天,可以再見到金毛獅王同宇宙大帝,真的令心裏那團火湧起來,笨大真的可以由你3歲昆到你80歲,哈............當然,要買返回憶,都真係幾貴下.........要付出一定的代價呢!!!

謝謝看過小弟的廢話
原來大家小時候都有呢d好鬼有貨但係又鬼死咁粗暴既朋友架?真係0岩!

我細個玩合金,一定係學期尾考完試,班主任批准可以帶玩具返學果個moment!個個同學仔都好似去ball咁,你帶模型,我就帶合金......務求吸引最多同學圍埋黎咁!場面如同玩具展一樣!當然,我係走去圍人地果個啦!

就係果時,識得好多唔同既機械人,亦都開始疊埋心水同自己講.....雖然好玩,但係亞媽一定唔買架啦!唔好玩合金買盒模型算啦!

自此,我有成30年冇玩過合金,直至幾年前一掂番就~~~~~~:help:
頭像被屏蔽
常威大大,你唔提我都唔記得,考完試可以帶玩具返去玩這個環節,哈!!!!!我最記得最威個次係帶左幾盒星矢返去,仲要比人玩爛.................心痛死................................
我是70後在牛頭角下村長大, 細個時10座樓下有間文具店(又賣埋元寶立足香)的, 有很多合金賣, 由笨大的戰隊合 ...
joseph1106 發表於 26-1-2011 02:49 PM

原來你都係我同鄉!:Q我響你後面村住!我住上村!:$
常威大大,你唔提我都唔記得,考完試可以帶玩具返去玩這個環節,哈!!!!!我最記得最威個次係帶左幾盒星矢返去,仲 ...
evan 發表於 26-1-2011 03:00 PM

嘩!你帶星矢呀?我果時係神勇飛鷹俠五合一既三角機!:67:
Sorry to add-in in English.

My mother's colleague's son had plenty of chokogin. I can only see these and have a chance to play with them in special gatherings.

Normally, I can only watch them in toy shops, and at most I can get them in models. So Chogokin is a limited product in childhood.

Luckily Bandai did not bankrupt and we can still have them before death. (2012)

講起學期尾帶玩具返學校玩
小弟小五未期考時曾經帶左好多隻老變返學校玩
之後有個就唻小六畢業既師兄問我借唻玩,諗住佢玩一陣冇所謂啦
點知佢放學時夾硬話要借返屋企玩一星期,不願意之下,借左部份比佢
之後叫佢還,佢就使出拖字決,3日又3日,3日又再3日.....
最後結果當然係一去冇回頭啦......直到佢畢業都冇比返d玩具我.......:blame:
我仲記得你架!!!住石硤尾既陸東X
可惜有幾多人仲會懷念番呢d情景....現在鋪家"小"蟹客..蟹客"小"黑店....笨大玩"限定"..d人玩玩具就玩"qc"...玩外盒.....舊時隻野係爛既都一樣玩得開心..玩得滿足...
常威大大, 盒星矢我由三年級玩到六年級.........到現在仲係度,果陣一盒星矢賣緊35元,我仲記得係深水埗福記買,套卡通一做,由35元炒到過百一盒................
我都未講添,我係藍田的街坊~~~
咁我算好彩, 細過都幾經常有二攤執:he: (表兄弟玩爛/厭左唔要既合金會俾我)
當時真係度度文具店都有合金睇, 我就係黃chuk坑, 荔景和祖堯的屋村文具
鋪睇玩具大的。
我同樓主一樣, 都係因為有D有錢仔鄰居, 先可以玩到大合金.
15機, 金毛獅王, 高狄安.

好遺憾, 未玩過超力同V型, 因為呢兩隻野真係好重, 而且好貴.
真係好有共鳴:$.........