Toysdaily 玩具日報

查看: 42419|回復: 163

[玩具攝影] Yamato 1/3000 Macross SDF-1 滲線版 (p.7 新相) 20/11/2012已修復

:78:

早有「菜檔老闆請假等收SDF-1」事件,今有「常威請一日大假幫SDF-1滲線」!兩件事同樣令人振奮同埋高興!:)

基本上呢隻SDF-1艦yamato真係出得好精細,精到d線多到.......多到.......離哂譜!要同佢滲線真係要鼓起無比勇氣,不過唔駛驚,小弟有,所以你地有野睇。而且我亦好感恩,感恩在呢隻艦唔係banban出,否則就真係哂左件product!

線雖然多但好彩,yamato呢次既刻線比較深!我用雙星方樽黑色油開到近乎噴槍用咁稀,d油行得都好快,而且顏色冇咁深,睇落仲順眼左!

至於深色部份,好老實講......我係冇滲到既!因為經過上次大甲事件,我滲左等如冇滲,而且我覺得如果用銀色油滲,又好似唔logic,所以都係唔搞嘞!

呢件巨物,雖然冇可動、又阻地方、價錢又貴.........不過,人一世,物一世,玩開macross唔入既好似唔似樣!再講,菜檔老細話,依家代理已經冇哂貨派,再買就只有市面上既供應,但係佢發現近排多左人唔玩開macross既生面口人都入幾隻,可能等炒。雖然佢話yamato有機會、好似、想再版,不過佢認為香港代理未必會入,所以賣哂想翻貨都比較難!心儀既朋友,you諗you啦!

後記:
油麻地煙屎點,有間專賣yamato macross既舖頭,佢係靠賣yamato產品為生既!一直以黎,風雨不改!久而久之,好多玩macross既fans都會搵佢買野!1/48、1/60舊款、1/60新款、yamato stand......甚至乎機動警察、吹波糖危機.......後人稱呢間舖頭為菜檔。

雖然呢間舖可以稱為「macross半專門店」,不過老細並未因為咁而hill或者吋,相反,佢標價仲平過出面,而且服務態度一流!以港九新界黎講,佢稱第二,冇一間可以稱第一!
例如:
1. 當你講完要買呢個signal,佢會拎幾盒比你揀盒先!
2. 開盒check件,有問題包換就梗架嘞!如果佢眼見而你唔見,佢亦主動同你講然後換過盒俾你!
3. 開盒時人地頂多拎鐵尺,佢就拎大cutter!好小心咁「的」起個開口,然後好小心咁續小續小挑出黎,自問我自己都冇咁細心!
4. 發泡膠有膠紙痴住,人地就用cutter cut開,佢就挑起小小,然後卷!確保膠紙健在!
5. 搞哂一大爛餐之後,你覺得冇問佢至收錢!

講咁多做乜?..........因為佢因時間問題,二月佢就結業唔做!:42:

老土d講句:「老細,希望你前程似錦!」:64:

:71:第一名.........
好有心機...當堂再靚仔d......文文讚這威! :$
一直都唔知菜當在那兒,有無CHING 可提供地址???
Good job 師兄! By the way, 又小一間好好嘅玩具店....:42:
Great Sharing~
Support!
靚左十倍都有 :71:
十卜.....................籌期中:help:
真係服左你:71:要叫聲你滲線達人:73:真係好正:71:
第一名.........
好有心機...當堂再靚仔d......文文讚這威!
柯柏文人 發表於 31-12-2010 10:39 AM

文文叻叻!多謝哂~~~~~:35:

一直都唔知菜當在那兒,有無CHING 可提供地址???
pkric 發表於 31-12-2010 10:40 AM

已pm!:67:

Good job 師兄! By the way, 又小一間好好嘅玩具店....
rick3868 發表於 31-12-2010 10:42 AM

多謝!你都快手d啦!by the way,你講得冇錯!:42:

Great Sharing~
Support!
luciferdark 發表於 31-12-2010 10:44 AM

多謝!:64:

靚左十倍都有
dragonman 發表於 31-12-2010 10:45 AM

係咪真架?yeah~~~~把口浪過油既~~~~~~:43:
十卜.....................籌期中
elvischoi 發表於 31-12-2010 10:46 AM

睇下護苗基金有冇得商量?:45:

真係服左你要叫聲你滲線達人真係好正
巴武藏 發表於 31-12-2010 10:48 AM

多謝藏兄!有時滲線都係一種世藝黎架!:78:
睇下護苗基金有冇得商量?

多謝藏兄!有時滲線都係一種世藝黎架!
常威 發表於 31-12-2010 10:51 AM

特登day off 你係威:71:
台灣好慢阿 貨都還沒到:63: 只能先看各位的圖解渴
In this time of year, we have a brother sacrificing one day's leave to fill the panels for SDF-1, we should give him 10 "jan"!:77:
Great work.:71: Looks much better, all the details are amazing. :52:

I want to see more... bigger and sharper close up photos!:73:
Great work !!! Amazing 威 !!!
:71: