Toysdaily 玩具日報

查看: 33698|回復: 62

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.44~~~梵佳亞的最強鎧甲~~~Dark Kiva

自裝著變身系列停止推出之後~~~等了兩年有多~~~KIVA 的其餘騎士終於以 SHF 系列推出了~~~:$ 本月竟然一次推出兩款人氣爆燈的項目~~~Kiva Emperor Form 與及今次要分享的 Dark Kiva~~~:handshake:

Dark Kiva~~~幪面超人月騎第三十八話登場~~~最初由八六年梵佳亞之王變身~~~為梵佳亞最強之鎧甲~~~:78:王的力量加上最強之鎧甲~~~戰力完全凌駕在月騎和眾梵佳亞之上~~~配以魔王劍 Zanvat Sword 時力量差距更大~~~:! 到後期鎧甲力量被擊倒後~~~梵佳亞最強之甲便落入紅音也手上~~~Dark Kiva 頓變成了一位對抗梵亞的騎士~~~直至紅音也體能耗盡身亡~~~:67: Dark Kiva 的設計與顏色配搭相當好~~~充份表現出魔王的霸氣~~~當年不推出裝著實在令人可惜~~~:42:

回說今次這款 SHF 了~~~漆黑的盒面配上暗紅色字體印制~~~給人一種神祕的感覺~~~:35: 內容除了 DK 本體之外~~~另附上四對可換手首~~~兩塊披風~~~一把魔王劍和一把 Saga 用的蛇劍~~~與 EF 一樣沒有地台附送~~~:65: DK 的身型比例跟 EF 相若~~~各部關節鬆緊度 OK~~~唯獨肩關節又是有"it it"聲出現~~~比較緊了一點~~~:38: 整體只有紅色部份上了金屬紅和黑色~~~純黑色部份又是那注模黑膠原色~~~有點美中不足之感~~~:80:

魔王劍和蛇劍均是用透明件再上色製作出來~~~腰上的 Kivabat 二世和兩側的笛子上色精細~~~這幾樣東西都值得一讚~~~:) 但 DK 雙足和 EF 一樣是膠腳~~~上重下輕問題令 DK 站立有些微困難~~~:( 另外那披風的活動設計我想已算是可以了~~~~雖然比較硬板板沒有飄逸感~~~~但"有得郁總好過無得郁"~~~:38:

蛇劍上面的藍色圈紋~~~為甚麼只有一面上了色~~~那另一面是否要我們自己上回呢~~~:67: 賣這麼價錢的玩具請不要太節省吧~~~但我的熱血已覆蓋了我的理智~~~:55:
(鳴謝 leah 周兄提供資料~~~Saga 變身器原來一面真的沒有顏色)

後記: 係影相途中~~~趁未將 EF 放入櫃 GE 深處時~~~當然攞出黎同 DK 一齊合照啦~~~兩套魔王鎧甲放埋一齊睇~~~真係好華麗好靚仔~~~:73:但係同佢哋兩個擺 Post 時~~~不斷畀佢哋啲尖嘢"吉"到幾痛~~~好彩無流到血咋~~~:68: 順道溫馨提示一吓大家要小心啲玩~~~唔好畀佢"吉"親之餘~~~亦唔好跌落地或者用太大力"襟"佢哋~~~唔係會好容易會整親自己或者整斷咗一兩度尖位~~~:time: 咁就當堂無晒 Mood 架啦~~~:oh:

:71:大大好詳細的測評啊,kiva呢兩款真系感覺出得不錯啊,如果某d細節再強d就好了,多謝分享!
乜 somebody 你又咁快手呀:Q
等了很久很久b記終於都出我最愛的rider~dark kiva了

琴日唔理3721唔理價錢點都要第一時間入手

some大的report很詳盡呢

同埋我覺得saga劍唔好長渣,因為劍柄太粗,好易整鬆隻手

support
大大好詳細的測評啊,kiva呢兩款真系感覺出得不錯啊,如果某d細節再強d就好了,多謝分享!
bond123 發表於 27-11-2010 04:51 PM
多謝支持~~~希望可以幫到大家考慮~~~:)
乜 somebody 你又咁快手呀
cchong420 發表於 27-11-2010 04:52 PM
尋晚入咗手~~~不過要等亞女瞓咗先影相同打字~~~要今日先出到帖~~~:51:
等了很久很久b記終於都出我最愛的rider~dark kiva了
琴日唔理3721唔理價錢點都要第一時間入手
some大 ...
KiraYamato0621 發表於 27-11-2010 04:57 PM
今日好似重貴過尋日添~~~:80:
早買雖然無咩著數~~~但遲買又無 Mood~~~:67:所以都係鍾意早買早享受~~~:51:
some大好快手呀
多謝支持~~~希望可以幫到大家考慮~~~
尋晚入咗手~~~不過要等亞女瞓咗先影相同打字~~~ ...
Somebody_Ex 發表於 27-11-2010 04:58 PM

尋晚你是否在灣仔入的?:66:
真系好靚仔:51:
一個月出哂兩隻kiva:$
some大好快手呀
JOKerK 發表於 27-11-2010 04:58 PM
SHF 我都重好熱血~~~希望可以快啲玩同大家分享~~~:)
尋晚你是否在灣仔入的?
KiraYamato0621 發表於 27-11-2010 04:59 PM
係呀~~~得番兩隻~~~我重叫店員開一開盒畀我 check 一 check 添~~~但當然要畀咗錢先啦~~~其實重想買埋兩隻光美~~~但係未到貨~~~:)
真系好靚仔
傑仔''KIT 發表於 27-11-2010 05:01 PM
THX 持~~~:)
SHF 我都重好熱血~~~希望可以快啲玩同大家分享~~~
係呀~~~得番兩隻~~~我重叫店員開一開盒畀我 che ...
Somebody_Ex 發表於 27-11-2010 05:05 PM

唉也~
咁o個個唔係你lu
我到時有個男人同我一齊揀緊,有6~7盒到
o個位哥哥揀左好耐,但佢睇唔上眼o個幾盒我睇落又唔覺有乜問題
仲以為o個位睇得咁仔細ge哥哥係some大你tim xd
SHF 我都重好熱血~~~希望可以快啲玩同大家分享~~~
係呀~~~得番兩隻~~~我重叫店員開一開盒畀我 che ...
Somebody_Ex 發表於 27-11-2010 05:05 PM

我都想好似你咁熱血
但銀包唔比我咁做
其实 俺 老觉得 他们的剑 有点小气

可能被SIC的 影响了...
一個月出哂兩隻kiva
零光 發表於 27-11-2010 05:01 PM [/quote]等咗咁耐~~~守得雲開~~~:)

[quote]唉也~
咁o個個唔係你lu
我到時有個男人同我一齊揀緊,有6~7盒到
o個位哥哥揀左好耐,但佢睇唔上眼o個幾盒 ...
KiraYamato0621 發表於 27-11-2010 05:08 PM
有機會會撞到GE~~~尋晚我同亞女一齊出去買~~~:DD
我都想好似你咁熱血
但銀包唔比我咁做
JOKerK 發表於 27-11-2010 05:20 PM
明白呢個問題~~~有時要作出取捨~~~:67:
有some some, ghost 都還完變番 god!!:78: