Toysdaily 玩具日報

查看: 10198|回復: 11

[分享討論] 玩具發霉, 慘 !!!

太耐無執過個櫃, 今日得閒攞幾隻出黎睇下.....
嗶...!!!  點解有d扭蛋出現黃色一撻撻既????
有d再舊d既.....摸上手咁粘既......
有無師兄遇過咁既情況呢......唉......好慘呀..........!!!!
經過今年年頭的長期潮濕天氣中晒招,唯有就咁抺左先睇下會唔會翻發:80:
Problem of PVC instability, it can't be totally resolved.
You may try to clean up the "oil" on the surface and then try to dry it up.
Try not to use water to clean.
Someone even recommend regular freezing of the PVC toys in freezer for ~10-15mins per 1-3M in order to stabilise the PVC.( cooling down the temp. may stabilise the toy)
所以以後唔買咁多扭蛋...或者放入櫃, 避免燈光/陽光長期照射~

回復 1# Roddan

扭旦出油:用一比一萬潔靈..拆散d旦逐件逐件擦淨..沖淨水後再用熱水一浸,印乾後再待風乾..自然靚仔番晒....都救到9成半以上新的
   扭旦白件變黃..就要用工業用雙氧水..浸
所以以後唔買咁多扭蛋...或者放入櫃, 避免燈光/陽光長期照射~
latu 發表於 22-11-2010 03:28 PM

我放入櫃同埋都無比燈照住都咁樣.....唔通要玩哂合金....!?
我放入櫃同埋都無比燈照住都咁樣.....唔通要玩哂合金....!?
Roddan 發表於 22-11-2010 03:33 PM

好耐冇玩~~~不過出現咁o既情況架~~~我講粘手~~~最好放係有冷氣地方/乾爽地方/同冇太陽射到o既地方~~~:)

黃色就唔太清楚(係咪白變黃 :?)
Roddan 發表於 22/11/2010 15:33

It is not the problem of cabinet or lamp.
It is a natural history of PVC.
Direct sunlight, heat and damp will only accelerate the process.

You may be correct, 合金 may be better.
合金電鍍一樣會氧化,白色膠件一樣會變黃..我覺得仲難救..

有陽光唔係會令霉菌死嗎=-='
當然會令佢脫色....
..
用小小無水酒精 慢慢黎吧=-='

防霉的話..我諗玩具同鏡頭一樣...
多d用.多d玩就唔會發毛.
黃色就唔太清楚(係咪白變黃 ) 黑色三連敗 發表於 22-11-2010 03:43 PM

黃點個d真係霉菌來的, 我家中display的超合金魂和MIA都生過, display的地方晒唔到加潮濕就好易出霉菌
黃點個d真係霉菌來的, 我家中display的超合金魂和MIA都生過, display的地方晒唔到加潮濕就好易出 ...
redfish 發表於 22-11-2010 03:58 PM

真的嗎~~~:@ 我仲以為霉係黑色~~~:ice: