Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 自娛車仔「細」世界

Tomica Premium - No. 13 Nissan IDS Concept
Tomica Premium - No. 14 Toyota S-FR
Tomica Premium - No. 15 Subaru Impreza 22B-Sti version
Tomica Premium - No. 16 Toyota 86 GRMN
[題外帖] Evolution Toy - 地球防衛企業 BIG GUARD

保衛地球!! 大鐵衛!!
http://toysdaily.com/discuz/foru ... 7&fromuid=15192
(出處: Toysdaily 玩具日報)
Tomica Hyper Series - HBP13 (Build Up Tomica)

好得意~~~~~~~~~

多配件隨你發揮創意裝砌,很好玩^^  發表於 2-5-2016 09:17 AM
[題外帖] 2016年4月收穫

今個月很多魂限:54:
Tomica - Thunderbird 09

呢盒跟TB04不同, 多了工作臂.
Tomica - Thunderbird 10
Tomica - No. 62 Mazda Atenza

賽車景品Racing Miku X Super Sonico
http://toysdaily.com/discuz/foru ... 9&fromuid=15192
(出處: Toysdaily 玩具日報)
三木兄收藏豐富…雷鳥新品出面唔多…:77:

mimi兄,百厭仔有喎,4草一架。  發表於 2-5-2016 08:44 PM
三木白花子 發表於 2-5-2016 08:59 AM
[題外帖] 2016年4月收穫

支持下三木兄先!。。。玩車車不忘玩囡囡∼∼咦,今次本寫真係邊個?

佢係好萌嘅天使.........天使萌=^_^=  發表於 3-5-2016 07:32 AM
gazza1211 發表於 3-5-2016 02:48 AM
支持下三木兄先!。。。玩車車不忘玩囡囡∼∼咦,今次本寫真係邊個?

哦!唔怪得咁熟口臉。呢件正,不過我都未睇過佢d片,因爲有馬。:he:

期待下馬見:x

Tomica - No. 94 Nissan GT-R (織田信長)

因為車身有 "永樂寶通", 一個日本武將跟明朝明成祖朱棣有什麼關係呢? 所以令我產生好奇去找尋原因.
原來日本戰國時期正是中國明朝, 當時中國明朝武夷四方, 明朝冊封日本君主為倭王, 亦即是明朝認可的日本區領袖. "皇"只有明朝皇帝才可使用, 因此日本領袖只可稱"王". 另一方面, 當時明朝的"永樂寶通"錢幣流通廣泛國家使用, 近至日本和琉球, 遠至越南甚至非洲, "永樂寶通"錢幣可謂中國當時的icon. 信長高舉"永樂寶通"錢幣旗幟, 亦即他表示自己是由明朝皇帝認可冊封於日本的領袖. 但亦可見當時中國明朝文治武功多厲害, 連織田信長都甘願臣服. 直至豐臣秀吉才拒絕中國明朝皇帝策封.