Toysdaily 玩具日報

[詢問] 保養合金電鍍問題!

我發覺點小心都唔可以令合金的銀色電鍍不發生氧化問題,我想問各位大大有咩方法? 氧化左真係無咁靚,同埋之後又救唔番...{:3_132:}
放入防潮櫃, 或自製防潮櫃, 我D 合金的銀色電鍍放了幾年都無事
放入防潮櫃, 或自製防潮櫃, 我D 合金的銀色電鍍放了幾年都無事
gekigoke 發表於 20-10-2010 12:49

我諗好多大大玩具買多到無位放...:34:
更唔駛諗防潮櫃...:34::34:
回復 1# 宇宙之王者

上wax!
銀色應該係無電鍍係表面才是,油層透明油係表面吧
If no sunlight can be seen and a better air conditioning system in your display room in 24hrs basis, everything OK! :71:
我諗好多大大玩具買多到無位放...
更唔駛諗防潮櫃...
hitsu 發表於 20-10-2010 12:56 PM

係啦~點會仲有位...:70:
金属件打层蜡,又或者抹层油(减少表层接触空气/水份)
有C Hing 教用某种护肤胶,唔知work唔work. (迟迪扑相)   

胶件就好像处理模型那样-喷层coating