Toysdaily 玩具日報

[詢問] [再三集思廣益]請問各位收藏家會點選玩具櫃呢?

是咁的,在下本來書同玩具都擺係同一個書櫃度既,
咁自從玩老變之後,一下子就爆煲(無位)了...:30:

咁如果淨係擺玩具呢,我就想買個起碼三邊玻璃的有燈玻璃櫃,
用金屬砌個骨架"箱"玻璃都可以。
岩岩去完宜O傢私睇過,個價錢都OK,不過有個好大的問題...
就是玻璃門兩邊都有數mm闊的空隙,會入塵( X家傢私D櫃幾乎全部都有依個問題..) :47:
佢d職員話玻璃櫃多多少少一定有空隙,我就唔明點解設計得咁低B...
反正都是單邊門,用書櫃的方式去做隻門未唔會入塵lu...:31:
隻門做大DD,四邊用少少海綿膠墊住,用個書櫃較(不是圖示果隻,普通書櫃果d)

就算我的設計不可行,都唔係咁難遮下話...
既然宜O傢私幫唔到我,咁算啦,問多D意見搵地方訂造睇下差價幾多再諗啦...:42:
(1)如果每一層都用玻璃做層板,擺2隻MP老變再加若干玩具會唔會爆?
(2)其實係咪一定會入塵?
(3)係大陸訂送落來香港又可唔可行?質量呢?

希望各位有買櫃經驗的朋友可以俾D建議,無言感激~:64:
你要玻璃门的话,上同下都要用木板
你要玻璃门的话,上同下都要用木板
水水的基地 發表於 3-10-2010 04:41 PM

上下木板唔係問題,要裝燈就預左上下木板,
重點是入塵同玻璃的負重...

(1)如果每一層都用玻璃做層板,擺2隻MP老變再加若干玩具會唔會爆?
not recommend you put the heavy thing on the glass,or use 強化glass(expensive)
(2)其實係咪一定會入塵?
even the door no gap,also 會入塵.because you will open the door.
for long time not open the door also 會積塵 because 有空氣
(3)係大陸訂送落來香港又可唔可行?質量呢?
if hk can do that do in hk will be easy fast
回復 4# lacus

THX閣下詳畫的解釋
其實市面有無有些膠條可以封下條玻璃邊,減少入塵情況?
其實市面有無有些膠條可以封下條玻璃邊,減少入塵情況?
neoneo 發表於 4-10-2010 09:21 AM

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=131719&page=2
其實日資十蚊店都有呢d賣, 不過係短毛毛款, 較似用晌衣櫃果隻