Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問大家,你地最折墮既時候﹐係咩情況呢?

回復 18# 手榴蛋包飯
又真係未見過樓主張性感相再現.....
回復 17# 常威
我識人每10年就一鑊,不過佢態度正面,只覺得佢的人生咁先佢精彩,而我在旁邊睇就直情可以叫轟烈!!我諗佢最遺憾就係佢個仔無佢十份一的本事.

其實之前講的叫衰都唔可以叫折墮,折墮應該是有D唔同的.
例如剛剛我有個女同事同另一個部門的男同事私奔,然後另一部門的經理搵我攞人,咁管人管到連人地私奔都要理,係唔係先可以叫折墜呢??
回復  常威
我識人每10年就一鑊,不過佢態度正面,只覺得佢的人生咁先佢精彩,而我在旁邊睇就直情可以叫轟烈 ...
warxv 發表於 28-9-2010 03:38 PM

今時今日仲有人私奔?甚麼年代?至於問你攞人,咪同人講冇囉!唔同痾一個俾佢呀?問你攞果個又係忽上腦!:53:

唔駛理呢d事喎!呢d唔算折墜!放心飲杯茶啦!:78:
回復 21# 常威
技術上佢地係私奔,不過個女仲係我部門,而條仔就非常熱血的同佢個部門經理表達要同我個女去天涯海角.而人地經理就來搵我要我留住我個女,咁佢就順便留到佢個仔了...
茶我當然飲緊,人我都無打算留,要走就比佢走好了.只是在想有時呢D事我自己個仔我都未必有心機理呢.
又呢單未算奇,更奇情,更香艷都有.
回復  常威
技術上佢地係私奔,不過個女仲係我部門,而條仔就非常熱血的同佢個部門經理表達要同我個女去天涯 ...
warxv 發表於 28-9-2010 04:48 PM

唔好賣關子啦!我相信樓主都想知,快爆!:D
回復  常威
技術上佢地係私奔,不過個女仲係我部門,而條仔就非常熱血的同佢個部門經理表達要同我個女去天涯 ...
warxv 發表於 28-9-2010 04:48 PM

@@等緊…warxv兄你既香艷奇情故事…唔會講出黎俾太座殺人滅口罷?
係你一定要講!!
回復  常威
我識人每10年就一鑊,不過佢態度正面,只覺得佢的人生咁先佢精彩,而我在旁邊睇就直情可以叫轟烈 ...
warxv 發表於 28-9-2010 03:38 PM

warxv, 好耐無回你貼. 諗返自己EQ 唔多夠, 同好多事無經驗加唔識handle (好迷網:66::unhappy:). 真心希望俾D意見或分享下你D經驗(講真之前見你D分享貼真係好有心機打同回, 所以藉此帖問下). Thanks.
最大鑊係其它人以為我handle到, 但其實唔係...
好似我騎劫左樓主個POST WOW...而且再講下去好似變左公司奇談多D....
故事反正有,等一會可以分享下.

就折墮呢個字眼,其實我想之前的回應都應該是誤解了其意思,折墮唔係衰,幾衰或衰成點,而是造孽的廣府話版本,亦即是我地講的自作孽,同攞黎賤又有D唔同.

我就剛剛去"攞黎賤"返來,條氣順左之後再講故事.
回復 26# 阿洛
唔掂D人以為你掂,有時可以諗人地睇得起你,就算屈你都好也是機會.
如果你本身真係知大約點做的,只是做唔來的,劃好自己個瓣的工作,其他外發比人又好,搵朋友又好,交回比上層也好,多數都有辦法的.
但如果你本身都唔知點做就真係麻煩了....

但這未算最慘,有些情況係本來件事可以掌握的,但比D唔三唔四的人指指點點之下越變越難攪,甚至變左死症,然後仍然得你執手尾,咁就係死得最難睇又唔甘心...
回復  阿洛
唔掂D人以為你掂,有時可以諗人地睇得起你,就算屈你都好也是機會.
如果你本身真係知大約點做的 ...
warxv 發表於 29-9-2010 04:21 PM

哈哈, 或者由事件自行發展吧... (或者自行完結或已經完結...?)
之前都有D事係"不了了之"又或"不藥而癒". 或者扮下"處變不驚"都可拿番埋沙.
哈哈.............
說到底, 個人事"小", 現在好似"玩"大左姐. (唔知係自己"玩"大左定人地"玩"大左) 始終唔想累任何人...

Anyway Thanks.
自己折墮就未算,咸苦就試過,係另一"聯盟"都post過

九十年代初,自己初中,屋企(得阿爸搵錢)收入得$4500一個月養4個人,電視、書櫃大部份傢俬之類都係垃圾房執人地唔要既番黎,到九十年代末上左大學攞左grant loan、出左信用卡先買成屋人第一部電視機。人地van、scene、nike、reebok既中學時代,我最多係街邊檔衫褲+白飯魚或不知名牌子波鞋,重要係一年先買到一次

到依家"而立之年",hi-fi,錄影機各式電器都從未係屋企出現過,大學時期屋企就只有一部電視機、遊戲機同電腦,就算去到二千年,全屋人都只係得$9500收入,辛苦足十多年,做左咁多年人,頭個廿幾年都唔敢一家大細去茶樓飲茶,係到左2003~5年打後,我同細佬出左身先叫做好好多,有時都會諗點解咁都可以挨得到
自己折墮就未算,咸苦就試過,係另一"聯盟"都post過

九十年代初,自己初中,屋企(得阿爸搵錢)收入得$450 ...
chlycab 發表於 29-9-2010 06:02 PM

物質缺少其實並唔係乜野大不了,最緊要係唔好同人比較!冇電視、冇hi-fi、冇遊戲機、冇荼飲一樣可以生活!同埋一家人開開心心,唔好怨天怨地亦好緊要!

通常咁既環境家庭,一定出狀元!因為冇其他野引誘,可以專心讀書同埋工作!反而一出社會打第一份工,如果定力唔夠,個身又突然有蚊,有可能好似壞既水龍頭一開就唔識閂!所以記住千祈唔好駛大!尤其是credit card!
:64:
物質缺少其實並唔係乜野大不了,最緊要係唔好同人比較!冇電視、冇hi-fi、冇遊戲機、冇荼飲一樣可 ...
常威 發表於 29-9-2010 06:28 PM

當時個個大學同學話還grant loan慘,我幾乎無擔心,因為我份loan幾乎無用過,重擺埋3年定期,有息收添:43:

呵呵,最大既引誘可算係"玩具",不過我自己又不算太沈迷,買件玩具真係計過、度過,我諗可能自少無咩錢,網上bid野、出街買玩具,我係一直堅守5算原則既人,所以好多時就係咁忍忍忍,甚至限定既通常去到水尾先敢去買,所以今次買左隻ana 1/144,肉都痛埋:70:
當時個個大學同學話還grant loan慘,我幾乎無擔心,因為我份loan幾乎無用過,重擺埋3年定期,有息收添: ...
chlycab 發表於 29-9-2010 06:36 PM

乖仔!:71:
盡力做好一切,結果交給上帝i do my best god does the rest