Toysdaily 玩具日報

[其他] 悼念菲律賓挾持人質事件中死去及受傷的朋友

唔洗sorry 呀 cliff_tangc 大大, 我唔係話緊你! 唔知點解用唔到 "引用/回復"!
睇住馬利拉狹持人質事件真係好驚, 好難想像人質既屋企只可以睇住直播既心情。既希望見到親友可以離開那一道太平門,又怕見到已經係血肉模糊既屍體。見到有人質逃離旅遊巴又不見認識既人, 期望完又失望既感覺, 真令人傷心。希望大家持不同宗教信仰既朋友,可以為人質同佢地既家人祈禱。
願神令受苦的人及他們的家人得到平靜安寧,帶他們離開苦難。阿門
人已不在RIP來有什麼用?他們能看到?能感覺到嗎?
D-E-V-I-L 發表於 23-8-2010 11:02 PM

你自己系澳門人就吾好系度嘈咁多la....冷血的人~
never mind~~:71: 希望有更多大大參與悼念啦....
回復 1# mkyfk

係度想同死去港人致深切哀悼,另外祝願受傷既朋友早日康復
回某隻畜生!!

絕對關香港人事, 仲係關全世界有血性嘅人事!!

係唔關 d 睇小一日森x 小儀 就 會發癲嘅畜生事姐!!

希望受害者家屬重新振作啦!!
事件起因與結局 :

康泰旅行團在菲遭槍手挾持事件流血收場,警察強攻巴士擊斃槍手,事件中7名港人死亡。

中國駐菲律賓    大使館表示,15名港人中有7人死亡,兩人重傷,6人輕傷。

美聯社引述馬尼拉    的兩間醫院表示,最後被挾持在巴士上的15名港人中,至少6人死亡。馬尼拉醫院稱,5名入院的港人中有兩人死亡,3人未有受傷。菲律賓總醫院表示,入院的兩名港人都生存。

事件發生在早上9時許,一名被解僱的55歲前警察強行登上康泰旅遊車,他持有M16自動步槍。當時車上有25人,其中有20名港客和1名香港領隊,其後槍手釋放了6名港人和多名當地人後,車上留有16人,包括14名香港團友、1名領隊和1名當地司機。

旅遊車留在路上,菲律賓警方一直與槍手談判,並補充燃料讓冷氣繼續運作。槍手曾任警察和軍人,因涉及多項控罪而被解職,他感到不滿,他要求記者到場,但不獲接受。

在大約晚上七時許,旅遊巴突然移動,警察開槍射爆車胎,從直播電視畫面所見,之後再傳出槍聲,有傳媒指出,槍手宣稱已殺死兩名人質,大約7時29分,巴士的司機逃出,他對傳媒表示,槍手已射殺全部15名香港人質。

大約7分鐘後,警方派突擊隊開始強攻,他們打碎車窗,但未能進入,之後再傳出槍聲。一名警察一度進入車內,但隨即撤出,之後再有槍聲和車內有自動武器向外射擊,至少有兩人中流彈受傷。

在大約晚上8時40分,有當地傳媒表示槍手已死,跟著有人質陸續離開巴士,部分則由救援人員抬出。
R.I.P :o
R.I.P.
頭像被屏蔽
RIP:sad:
頭像被屏蔽
回 vc06561
sorry!! 果篤嘢 真係唔應該叫畜生!!
應該係 c 先啱!!
如果俾返香港既P.T.U攪既話,用Sniper去遠距離追擊既,我諗就唔駛而家收場........
R.I.P.