Toysdaily 玩具日報

查看: 18294|回復: 35

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.32~~~感動的二人力量~~~Cyclone Joker Xtreme

面對強敵 Beast Dopant~~~翔太郎的作戰意志開始崩潰了~~~力量亦未能跟上 Xtreme Memory 而提升~~~:no: Shroud 要求兒子菲利浦離開他~~~另覓更加好的拍擋~~~抉擇時刻終於要來臨了~~~:help:

Cyclone Joker Xtreme~~~Double 第三十二話登場~~~菲利浦藉著 Xtreme Memory 進入 CJ 身體內進化而成的強化型態~~~:78:可以直接聯繫地球記憶閱讀敵人資料~~~亦可同時使用多支記憶體的力量作出攻擊~~~戰鬥力相當強勁~~~:* 初出場時節節勝利~~~唯到後期遇上 Jewel 或 Claydoll Xtreme 等較強的對手時則見力有不逮情況~~~:time:

這隻 SHF 是八月初剛推出的新品~~~內容包括 CJX 本體~~~四對可換手首~~~ 一個 Bricker Shield 和一把 Prism Sword~~~配件算是沒給多亦沒給少~~~:) 首先一定要談談 CJX 的身體製作~~~廠方採用了夾心部件突顯出中央那透明的部份~~~:73: 雖然與劇中螢光效果有出入~~~但感到廠方想在此小型人偶上極力重現那特殊的光效~~~那份誠意實在值得一讚~~~總比直接在身上塗上實色好得多~~~:71: 至於上色方面~~~又是那個老問題~~~為了節省製作成本~~~左邊手腳黑色的部份依然沒有噴上消光黑~~~那些礙眼的注模膠印和反光問題又再出現了~~~:55: 綠色那邊的上色則頗有水準~~~只出現了一點點塵粒而已~~~:51:

各部的身型比例肥瘦適中~~~關節鬆緊度亦不俗~~~可以說近期推出的 SHF 的確進步了不少~~~:36: 兩件武器雖然精緻~~~但 Bricker Shield 的背面和 Prism Sword 的黑色部份亦沒有上色~~~:38: 面上的複眼與劇中造型或官圖不甚相同~~~少了一些圓角~~~另外眼肚下那雙觸角有明顯的水口位~~~要求高的朋友購買時要留意留意了~~~:67: CJX 的各種必殺技~~~如 Bricker Charge Break~~~Bricker Final Illusion 和 Double Extreme 等均可以很容易擺放出來~~~這亦是 SHF 設計成功之處~~~:73:

後記: 菲利浦最後無離棄到好拍擋~~~揀番翔太郎一齊作戰~~~:handshake: 當兩人變成 CJX 並肩合作之下~~~面對 Beast Dopant 同 Zone Dopant 兩大強敵仍無懼色~~~果集真係好感人好好睇~~~相信有睇過 GE 朋友一定會認同~~~:$ 至於今次呢隻 SHF 的水平亦好好~~~製作上睇到有誠意~~~值得支持~~~Double 迷唔好錯過呀~~~:) 買咗咁多隻之後~~~我覺得呢個系列每一隻原本都應該出得唔錯~~~只要全身上晒光澤統一 GE 顏色~~~加上良好 GE 品質檢查~~~應該可以變成一件好有收藏價值 GE figure 產品~~~:78: 魂 FES 果隻 Joker 就係一個好例子~~~:35:

頭香XD

睇完some大既報告...都係打動唔同我...orz...
cjx既中間係整得唔錯~~
不過我都係討厭關節無色同Xtreme Memory唔係好突出...
唔知some大會唔會入多隻變cax呢?XD

支持some大~~
頭香XD

睇完some大既報告...都係打動唔同我...orz...
cjx既中間係整得唔錯~~
不過我都係討厭關 ...
翼風 發表於 18-8-2010 02:52 AM
多謝支持~~~CAX 我估笨大又會出魂限或者東映限或者誌上限呢招~~~:o疊埋心水等佢出好過自己改~~~皆因自知技術麻麻~~~:(
支持支持:handshake:
nice share:58:
支持支持
y2jlch 發表於 18-8-2010 03:12 AM
THX~~~:)

nice share
sfa12345 發表於 18-8-2010 07:58 AM
多謝支持~~~:73:
超十卜~~~~:71::71::handshake::71::71:每次shf rider出新品都有some大無間斷既良心分享. 真係令小弟十分佩服some會長既熱誠同恆心, :35:some大~加油!
超十卜~~~~每次shf rider出新品都有some大無間斷既良心分享. 真係令小弟十分佩 ...
ZIN 發表於 18-8-2010 11:41 AM
謝謝 ZIN 兄支持~~~:$ 不過以宜家TD GE 病況黎講~~~出帖同回覆朋友都要經過好大障礙先出到~~~真係少啲耐性都唔得~~~:o
就算多load幾次也要支持~:)

個人也很滿意今次的身形, 不過不太像的頭部始終讓人很在意...如果從側面看的話還可以的啦.

聽說有人能把中間透明部份拆開, 在裡面貼上貼紙重現色彩...大大會試試看嗎?:36:
就算多load幾次也要支持~

個人也很滿意今次的身形, 不過不太像的頭部始終讓人很在意...如果從側面看的 ...
手榴蛋包飯 發表於 18-8-2010 12:28 PM
多謝手榴兄支持~~~:$ 不過我唔會改造任何嘢LU~~~ 一來手勢唔好~~~二來每個月都有一批SHF推出~~~真係無咩時間整~~~:(
睇多兩睇順眼左:58:
睇多兩睇順眼左
零光 發表於 18-8-2010 02:04 PM
我覺得 CJX 設計好 cyber~~~只係兩邊觸角位怪咗啲~~~睇多啲就慣咗~~~:DD
第5次扑,出唔出到呢:80:
第5次扑,出唔出到呢
yugi 發表於 18-8-2010 04:29 PM
多謝yugi兄的支持~~~:$宜家TD少啲耐性都出唔到回覆~~~:(
十卜some大:71:
確實32話菲利浦無離棄左, 係非常之感動既一幕,:$
不過自從有左CJX之後, 就令到其他CJ, LT,  HM.....等等出場既次數聚減:80:, 亦令到原有既變化單調了:63:, 反而令到Accel Trial 上晒位.... 所以真係不其然覺得CJX真係唔出好過出....:36: