Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

如果有一日,有人殺你全家。
有理由架,對兇手黎講。
咁你會點?拍手叫好?因為死剩你。
原罪 發表於 12-6-2010 12:48 PM

不幸之事, 無可避免, 做人要向前看, 我覺得有人爭取公義, 固執一d 都無可厚非,  
不過最乞人憎 o個 d 係借機會借題發揮 o既人
唔識世界就要死?誰人判定為之"識世界"?如果有一日,你被判定為"唔識世界",咁又點呢?
hk小文 發表於 12-6-2010 01:07 PM

我會先睇下我父母親。其實個我好可憐,沒人給我分析什麼是對錯。
佢地本身都有問題, 死唔讓步, 細路仔都唔識世界,
污唔污名 o既野就真係無咩意義, 為左個一個虛無 o既 ...
newnov 發表於 12-6-2010 12:20 PM

唔識世界就要死, 這會不會涼薄了些, 或許他們的確進退失據, 但這是屠殺人民的理由嗎?
唔識世界就要死, 這會不會涼薄了些, 或許他們的確進退失據, 但這是屠殺人民的理由嗎?
spidey123 發表於 12-6-2010 06:33 PM

我無話屠殺係 o岩喎, 鬼唔知阿媽係女人咩? 呢 d 大是大非有邊個唔知? 要一提再提 ?

只係一直咁執着係無意義o既,

而而家 d 人好多人都係儲機會做下 show 而已, 睇下 d 咩咩支聯會, 咩咩中大學生會長, 都係咁樣而已, 小事一件, 小題大做, 叫下口號, 好似好威咁, 毫無意義
我無話屠殺係 o岩喎, 鬼唔知阿媽係女人咩? 呢 d 大是大非有邊個唔知? 要一提再提 ?

只係一直咁執& ...
newnov 發表於 12-6-2010 06:46 PM

咁,其實呢個世界係唔係唔需要,Sorry,對唔住,抱歉呀依的詞語...講左都冇用...如果受害者只係要求道歉、正名...跟住你同佢講,咁執著都冇意思...我地應該向前看..."對唔住"...或者就係因為冇依句說話所以放唔低

只係一直咁執& ...
newnov 發表於 12-6-2010 06:46 PM

我會一直都咁執着, 也不會覺得無意義, 既然明白大這是大非問題是就表示無可退讓, 否則如何以身作則教育下一代, 支聯會的存在正是中國人所需, 讓人不會忘記這.

睇o左近十版。版友有唔同睇法就無可厚非。其中有些相信和我差不多年紀,無論對六四看法怎麼不同,但總算建基於自己的生活和價值觀。有成熟看法。

有人好憎社民連,我理解,因為我都唔鍾意佢o地。但我都會接受,因為佢o地真係發揮到功能。呢度唔多講,因為同六四無關。

有版友提到當年民運有外國勢力推波助瀾,我信。但我更相信當年絕大部份學生,即或有人過激、即或有人想出風頭,但最基礎動力都係出於愛國心。

見有些年青版友越講越冷血,原本只想一笑置之,但真係越睇越起火!

我會先睇下我父母親。其實個我好可憐,沒人給我分析什麼是對錯。
newnov 發表於 12-6-2010 06:20 PM

o岩!!貴家長因故沒教導你,就俾我講兩句:

佢地本身都有問題, 死唔讓步, 細路仔都唔識世界,
污唔污名 o既野就真係無咩意義, 為左個一個虛無 o既 ...
newnov 發表於 12-6-2010 12:20 PM

先講「讓步」:
點唔讓步?有人來和支聯會、或向死難者家屬傾過條件,講過點樣讓步嗎?

再講「污名」---
對個人:
尤其知識份子,都極看重「名節」。中國人的「名節」觀念很複雜,除了愛錫自身的名聲外,亦支撐著愛護國家的信念!

對社會:
你有冇聽過:「名不正,則言不順;言不順,則事不成;事不成,則禮樂不興;禮樂不興,則刑罰不中;故君子名之必可言也,言之必可行也,君子於其言,無所茍而已矣」,至「民無所措手足」-----唔知點算~~~

將學運定性為「反革命暴亂」,等於否定了她代表的精神。廿年前人們反貪污官倒、廿年後今日仍有貪污官倒。以前是官商勾結、現在是官商不分。共產黨就係知道呢個「名」重要,所以先唔肯認錯!

成個pose,有人講菲律賓、有人講蘇聯、有人講唐太宗。
蘇聯我唔知,真係唔敢講。但係菲律賓...乜菲律賓係因為有民主,所以搞到經濟差,要派阿媽去做工人咩?
講唐太宗,天,你知唔知唐太宗最出名除o左「開元之治」之外,另一樣係「篡改歷史」?

你講咁多,講得最o岩o既係:「細路仔唔識世界」。

屠殺 o既野, 全世界都有, 唔明點解 d 香港人係鍾意小題大做, 件事根本係悲劇, 追究無意思, 追究 o既人比機會 d 政客利用, 影響下一代判斷力

世界上面大把不公義 o既事發生, 又唔見 d 咩咩民主黨, 咩咩支聯會去抗爭 ?
佢地鍾意同大陸對抗, 因為 d 大眾受落 lor, 跟住咪大把政治本錢 lor

最可恨係香港人有一班反骨仔, 對眼淨係見到中國種種不是, 最好自己唔係中國人咁樣, 正一手指咬出唔咬入, 口話 「想你好先鬧你」, 骨子裡就好唔妥中國, 自己明明係中國人, 比人殖民統治左咁耐, 一代一代潛移默化, 以為自己真係咩咩國際化, 忘記左呢個事實, 真係可悲

好彩都有好多清醒 o既香港人, 我身邊都有好多人都睇穿佢地 d 伎倆, 不過亦有好多人始終由細到大都係受偏見影響太深

你睇 d 人以前驚死咁去移民, 去到外國先清醒, 又回流返香港, 不過當中好多人返黎又係繼續舊路舊思想, 凡係大陸必反, 又話人地老翻, 又話人地唔安全, 自己就用老翻, 用大陸平野, 真係可恥至極 !

o個 d 想唔通 o既人一世個腦淨係想住殺人唔o岩, 要人道歉, 咪一世無無謂謂咁繼續落去 lor,
是是非非, 歷史係一定有評價 o既, 唔需要咁多此一舉 lor 朋友
早晨,你o爹o地媽咪唔得閒?等我又講下:

>>>>>>>屠殺 o既野, 全世界都有, 唔明點解 d 香港人係鍾意小題大做, 件事根本係悲劇, 追究無意思, 追究 o既人比機會 d 政客利用, 影響下一代判斷力 <<<<<<<

追究,只因正義。有政客利用,係佢o既事。
成日話,其實想民主派收聲好易,你只要一聲平反六四,佢地就失o左一大半政治籌碼。

你咁鍾意大陸,下次內地反對日本篡改「南京大屠殺」時,你試試上去勸下佢o地~~~

>>>>>>世界上面大把不公義 o既事發生, 又唔見 d 咩咩民主黨, 咩咩支聯會去抗爭 ?
佢地鍾意同大陸對抗, 因為 d 大眾受落 lor, 跟住咪大把政治本錢 lor<<<<<<

因為支聯會唔係 Decade ,定位係一個「愛國組織」。好少去其他世界。

政治本錢,上面答o左。

>>>>>>>最可恨係香港人有一班反骨仔, 對眼淨係見到中國種種不是, 最好自己唔係中國人咁樣, 正一手指咬出唔咬入, 口話 「想你好先鬧你」, 骨子裡就好唔妥中國, 自己明明係中國人, 比人殖民統治左咁耐, 一代一代潛移默化, 以為自己真係咩咩國際化, 忘記左呢個事實, 真係可悲<<<<<

唔知你鬧邊個,係咪你學校隔離班個肥仔?

如果你成日 shift topic ,我o地好難傾,
不如簡單少少,我o地剩係講應否「平反六四」,好冇?

>>>>>>好彩都有好多清醒 o既香港人, 我身邊都有好多人都睇穿佢地 d 伎倆, 不過亦有好多人始終由細到大都係受偏見影響太深<<<<<<

嗯..........唔知點解唔想駁你......

果然物以類聚,最醒係你o地,個個都咁醒。

>>>>你睇 d 人以前驚死咁去移民, 去到外國先清醒, 又回流返香港, 不過當中好多人返黎又係繼續舊路舊思想, 凡係大陸必反, 又話人地老翻, 又話人地唔安全, 自己就用老翻, 用大陸平野, 真係可恥至極 !<<<<<<

又係唔知你想鬧邊個...
....惟有答你..........咁佢o地真係好衰woo..
又鬧人老翻.....自己又用...........

>>>>>>>o個 d 想唔通 o既人一世個腦淨係想住殺人唔o岩, 要人道歉, 咪一世無無謂謂咁繼續落去 lor, <<<<<<

六四事件是事實!

有人敢不畏權、不怕艱辛,爭取平反,這是正義,愛國。

歷史通常對這種態度,稱為「風骨」。

>>>>>是是非非, 歷史係一定有評價 o既, 唔需要咁多此一舉 lor 朋友 <<<<

你是在說我嗎?「朋友」二字太親密了,好開心!

歷史評價,正正需要敢言人去保護。
由春秋起始,你知唔知有幾多人為o左保留歷史而遭當權迫害?......嗯?............死,我都唔知有幾多個.........

國家發展,需要經濟、政治同步向前。
有社會學家都認為,中國現在的發展是長短足,「經」足發育過長,「政」足發育不良。

就算唔講六四,
要講「經、政」新聞,
一個譚作人事件,一個趙連海事件,都叫有識愛國者心寒。
早晨,你o爹o地媽咪唔得閒?等我又講下:

>>>>>>>屠殺 o既野, 全世界都有, 唔明點解 d 香港人係鍾意小 ...
Garycharm 發表於 13-6-2010 09:02 AM

「你咁鍾意大陸,下次內地反對日本篡改「南京大屠殺」時,你試試上去勸下佢o地~~~」

你都語無倫次, 而家大陸有篡改六四事件歷史咩 ? 如果你仲睇到有人話六四無死人, 係唔知幾時 o既 old news, update 下啦你

睇翻之前 d post 先啦傻仔,
「我會先睇下我父母親。其實個我好可憐,沒人給我分析什麼是對錯」呢一句
我串緊某人而已

六四應唔應該平反 ? 無必要班人去平反 lor, 因為班人無呢個能力, 歷史自有評價

你就係咁 shift topic 就真, 我一直講緊平反六四係多餘, 歷史有評價,
好多人講六四平反時好多人借題發揮, 講得好清楚, 你又話佢地出於愛國之心, 我話佢地出於想&#25886;政治本錢之心就差唔多

「歷史評價,正正需要敢言人去保護 」?
保護 d 咩歷史評價 ? 只係幼稚地講殺人唔o岩, 要公道 ? 件事係咁簡單 ?

你又講 「就算唔講六四,要講「經、政」新聞,
一個譚作人事件,一個趙連海事件,都叫有識愛國者心寒。」

你咪又係做緊 d 相同事 ? 一日到黑淨係關心d負面消息, 唔做娛記真係曬 Q 左你
「你咁鍾意大陸,下次內地反對日本篡改「南京大屠殺」時,你試試上去勸下佢o地~~~」

你都語無倫次,  ...
newnov 發表於 13-6-2010 09:46 AM

叫我「傻仔」?

乜唔係朋友o拿?

變得咁快o既?

噢,好唔開心~~~~~{:3_144:}
估唔到呢個主題過左咁多日先變得咁熱鬧.

先講一句可能無乜關係的.
都市人因為空虛就變的想與眾不同來吸引別人的注意....慢慢的忘記了人應有的本質......
newnov:
現在國內不是篡改而是唔比講,連改的需要也沒有.

[我會先睇下我父母親。其實個我好可憐,沒人給我分析什麼是對錯]
什麼原因也好,但好抱歉這看來係事實....SORRY.

回去睇下歷史,你會發現歷史係需要一些人去堅持先能保留下來的,順便搵下一段叫光州事件的睇下啦,希望能令你對有些新的睇法.
算喇,睇黎講左都係白費心機....
唔理左中右,乜野政黨,乜野政府...其實張心比已(如果做得到的話),事情發生在自已身上時,就明白有什麼感覺...其實討論同評價六四,真係唔可以同支聯會/支聯會攪既活動分開嗎...