Toysdaily 玩具日報

查看: 17481|回復: 18

[版務] 覺唔覺而家D玩具,賣一隻,加十草,再賣一隻,再加十草??

今日出去買shf fj見到有人買緊,二魚五草(隔離明明有間賣二魚三,仲要成箱日貨揀,佢呢隻就得返門口個盒先叫靚d,正傻仔)之後等個人買完走左,我即見到即刻加到二魚六=.=跟住我問隻dopant usb幾錢,佢即刻拎隻出黎想入袋俾我=.=我都冇話要,佢就黑面了...
我返轉頭去個間二魚三想買,已經二魚四了,但店主又好人,又不停解釋白色個邊因吸塑關係所以會有一pat野,保證開左出黎就唔會有,而且仲俾你禁下吸塑睇下pat野有冇走位,之後仲有兩箱貨揀...我買前買後都仲有好多人揀緊...估計佢地會等呢班人走晒之後再加十草...但咁好的service都算啦...
以上兩間雖然都係越賣越貴,但態度真係好唔同...我玩左玩具幾年,睇住d鋪頭由好變衰,由衰變更衰,由平變貴,由貴變更貴,但偏偏越黎越多人一路俾人鬧,俾人串,一路俾錢買,到底係d人錢多定係未俾人鬧過??
師兄講得好
的確見唔少賣一隻後就收埋換左價錢先再放出黎
安心等再販算
貴過2魚半真係你買埋我果份
頭像被屏蔽
好多間都係咁啦 :71:
我買完 , 即刻o係我面前加價添啦 , 怕你有牙咩~?
加價?搵食囉
Brother你係唔係講緊灣仔一格格個兩間呀?
聶風 發表於 29-5-2010 06:36 PM

普遍的鋪,冇話特別針對邊間,thx
呢個問題,我可以試下解答,因我都問個個老細原因,原來好多老細的貨源都係要現金找數的.當一批貨返到來後,第一時間就係平一平咁去左一部份先,唔駛壓住咁多現金,(再加上其他舖頭的競爭),咁買到咁上下,套番一的現金之後,先再以高價去銷售,可以咁講,餘下的先係賺錢,之前的只係作為套現之用.所以先會係越賣越貴.
有錯勿插.
安心等再販算
@@1123 發表於 29-5-2010 06:25 PM

我買二魚四算貴,但見係日版,唯有催眠下自己啦xdd

好多間都係咁啦
我買完 , 即刻o係我面前加價添啦 , 怕你有牙咩~?
玩具 發表於 29-5-2010 06:45 PM

寧俾人知,莫俾人見,等人行開左/擰轉面先改價錢唔得咩??=.=
無錯, 好認同, shf 過2百一定唔買, 根本唔值, 你見而家好多都blow 2 百, 我覺得$160~$180係一個比較合理既價錢.

我樓下個老細, 好鐘意成日換價錢, 所以, 我次次去睇, 唔會同佢買, 留意到佢d 價錢升完無人買, 之後過左氣, 降左d 價, d 人又無興趣買, 之後又座曬d 貨響到, 咁有咩謂呀? 正一傻仔!!

安心等再販算
@@1123 發表於 29-5-2010 06:25 PM
皆旺吧:DD
加價係正常生意手法
樓主,係d人太鍾意件玩具,其他都無所謂
賺多10蚊多10蚊; 總之價啱, 入手...:45: