Toysdaily 玩具日報

查看: 18592|回復: 31

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.10~~~英雄的誕生

Ultraman 是六十年代日本誕生的電視英雄代表~~~而七十年代誕生的電視英雄代表~~~首先要數到由石之森章太郎老師創作的改造人間故事~~~Masked Rider~~~:! 幪面超人故事內容相信在 TD 裡面已經家傳戶曉~~~許多舊日 FANS 現在已經是人家的爸爸或媽媽了~~~:DD 在這裡我亦不多介紹~~~只想輕輕地分享裝著變身玩具~~~:)

幪面超人舊一號~~~本鄉猛變身~~~由邪惡組織 Shocker 改造中途脫出~~~立誓要對抗 Shocker 的改造人~~~ 全身以深沈顏色為主調~~~只有領巾是紅色的~~~在今日看來仍相當有型~~~:!玩具在 2001 年 3 月推出~~~是普通生產的大貨~~~日版和港版在盒面上並無分別~~~:)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

幪面超人新一號~~~本鄉為了要得到更強的力量~~~故意被 Shocker 擒獲~~~再進行第二次改造~~~在改造途中再次逃出~~~從五十三話開始以更強的新一號姿態對抗 Shocker~~~:! 玩具本身在 2003 年 9 月以 Toy's Dream Project 限定在日本推出~~~但其後有盒面印制不同的港版推出~~~:)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

幪面超人櫻島一號~~~在二號與 Shocker 戰鬥的時期~~~ 一號以另一個姿態從外國回到日本協助作戰~~~第四十話登場~~~主要戰鬥舞台在日本九州~~~:) 玩具本身在 2002 年 10 月以 Hobby Net Shopping 限定在日本推出~~~而其後香港亦有盒面印制相同的港版推出~~~但初期銷量比較差~~~是當年死貨之一~~~:(

後記: 對裝著變身系列黎講~~~我只係一個後追者~~~所以唔可能全部都可以儲齊晒~~~古迦同亞極陀我只可以勉強齊人但就唔齊盒~~~但就一定係小弟 No.1 最鍾意 GE 玩具系列~~~:handshake: 係推出裝著分享帖之前~~~我無考慮有幾多朋友會睇呢啲"過氣嘢"~~~而係想完成自己多年心願~~~幫佢哋做番個記錄~~~宜家收埋係收藏區內~~~隨時可以回顧同編輯~~~係度希望 TD 千祈唔好將我啲 Data Delete 咗呀~~~:DD 我知呢個系列有好多前輩高手係度~~~如果你哋有任何良性意見~~~歡迎在帖內留言或 PM 給小弟啦~~~:)

資料參考: 裝著變身大全 (平成 19 年 2 月20 日發行)
扑,裝著是令我再入玩具坑的原凶:$
我卜卜卜卜卜卜~:71:
呢排真係勁出post
支持下先
當年推出得太多, 沒購入的1號呢...:(
雖然腰部不能動, 但這些裝著在當時的確令我玩得很高興~

至於劇情...幾乎沒印象orz
我只是覺得, 一個這麼有組織的邪惡機構竟然能讓敵人自出自入如回家一樣, 說到底也不怎麼樣, 難怪不能征服世界了.(=w=.)
抽o下水先:78:
話說我依家裝著都仲係多過SHF:(
不過W哩個系列好快會幫SHF超前啦:x
:$熱血, 十卜
十卜

昭和..呢批新舊櫻1號..新舊2..同假rider..其實人型態唔算太差..平平地..是玩得過的..雖然都係同一個模:(
但我都攪左舊1.新2.舊2..同埋一隻白絲巾

另外大大可以買一架px-02既合金車比舊一坐...隻 size ok的
十卜
呢排真係勁出post
支持下先
destiny 發表於 19-5-2010 12:43 PM
我卜卜卜卜卜卜~
原居民Mk-2 發表於 19-5-2010 12:33 PM
扑,裝著是令我再入玩具坑的原凶
yugi 發表於 19-5-2010 12:29 PM
多謝支持~~~:)我點辛苦點勁出帖都好~~~都唔夠啲洗版轉貼廣告勁啦~~~:no:
當年推出得太多, 沒購入的1號呢...
雖然腰部不能動, 但這些裝著在當時的確令我玩得很高興~

至於劇情. ...
手榴蛋包飯 發表於 19-5-2010 12:49 PM
以當年啲劇情黎講~~~唔駁故會睇得開心啲~~~但今日都重有好多朋友一路睇一路駁故~~~真係愛之深~~~恨之切~~~:(
呢啲舊玩具就睇吓小弟啲相算啦~~~期待更靚仔GE SHF 版推出啦~~~:)
抽o下水先
cchong420 發表於 19-5-2010 01:18 PM
原來只要做咗老人家都鍾意抽吓水~~~近來有人都話我聽~~~:shy:
話說我依家裝著都仲係多過SHF
不過W哩個系列好快會幫SHF超前啦
timothy276217 發表於 19-5-2010 01:18 PM
多謝支持~~~你個簽名都暴露咗你有好多裝著啦~~~:DD