Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

可惜係講緊廿年後既事
香港人 發表於 26-2-2010 03:08 PM

點解要用可惜一詞呢?
為自己年老時有人孝順有人養又好, 或單係為將來有人送終都好
養育小朋友係一種長遠投資... 回報唔係一時半刻就可以實現
對鍾情於急攻近利, 或無本生利嘅朋友本來就唔太適合
我又唔覺得自己有幾悲哀
so far我既情況要買樓應該唔係一個問題﹐但我都見好多同我同年齡﹐有D有deg ...
gundamrx782 發表於 26-2-2010 03:54 PM
:34: 佢會叫你搵多份兼職...
300, 400百呎唔夠一家三口住? 你唔好忘記30幾樓齡嘅樓好多有7成幾8成實用面積.
而家200幾萬新樓都 ...
DIG 發表於 26-2-2010 02:59 PM

我阿爸打工唔只為層樓﹐都為左屋企架……
想有好D生活就樣樣都要錢﹐唔計住點得……
畢業唔計劃將來唔通月月清o羊……
起居屋???岩岩有新聞話政府每半年推出豪宅地皮呀...
香港人 發表於 26-2-2010 03:38 PM

不過都有樣野好﹐聽聞打算加2000萬以上既樓既印花稅

之後石禮謙話中產會買二千萬既樓﹐加稅應該中產生活wor:66:
點解要用可惜一詞呢?
為自己年老時有人孝順有人養又好, 或單係為將來有人送終都好
養育小朋友係一種 ...
EvilCat 發表於 26-2-2010 03:54 PM
梗係要可惜啦, 唔係可惜佢要廿年後至養到你, 而係你唔能夠俾到安穩既廿年佢呀...
而且呢套理念現今都唔係幾行得通, 不嬲都話老豆養仔仔養仔, 唔係話時下年青人無孝子, 只係要佢養你???到時佢連自己生活費都未必搵到呀...
就算個老婆去埋做野﹐養小朋友要唔要錢﹖
定係意思係窮就唔好有小朋友﹐甚至婚都唔好結﹖﹖
gundamrx782 發表於 26-2-2010 03:42 PM

先養掂自己再養人, 做人量力而為冇咩唔妥
梗係要可惜啦, 唔係可惜佢要廿年後至養到你, 而係你唔能夠俾到安穩既廿年佢呀...
而且呢套理念現今都唔係幾 ...
香港人 發表於 26-2-2010 04:02 PM

如果硬要不自量力咁去生仔, 而結局兩代都咁廢嘅就只可以認命喇 :38:
EvilCat 發表於 26-2-2010 04:03 PM
:69: 除非係單身寡佬, 或者你女友/老婆好體諒你, 否則都幾難, d女仕會話: 你養唔掂自己都要養起我...
EvilCat 發表於 26-2-2010 04:03 PM

呢個咪點解香港咁大怨氣囉
一個價值觀問題黎。可能你覺得有家人﹐傳宗接代唔係人一個人基本應該有既野﹐但好多人都依然希望可以有自己家庭﹐唔需要孤獨終老架嘛…
如果硬要不自量力咁去生仔, 而結局兩代都咁廢嘅就只可以認命喇
EvilCat 發表於 26-2-2010 04:09 PM
:45: 而家既後生仔就係量力而為, 所以唔生...但就算係唔生仔, 想買到樓都好難...
兩代都咁廢係指???老豆同我, 定係我同我個仔...???
如果硬要不自量力咁去生仔, 而結局兩代都咁廢嘅就只可以認命喇
EvilCat 發表於 26-2-2010 04:09 PM

咁要個政府黎做o羊﹖個政府平衡唔到窮人同有錢人既生活基本條件既話
當然唔係要政府派錢﹐但令D肯做野既人見到一個好D既前景﹐有機會有家庭都唔得﹖﹖

先向好既方面諗! 當個仔/女 基本都有大學畢業既學歷

不過隨住香港人口爆棚, 職位空缺不段留失!到下一代真係唔易搵食, 可能真係養自己都只係剛剛夠!
不過又有另一樣野就係呢一代供左層樓, 咁下一代起碼就唔洗煩呢樣野
樓價高係港人自己造成,好多人都唔知自己有冇能力負擔就買樓,個個都想買私人樓,要有會所既,一般收入就借九成去買。十個人有一半買樓,第一樣諗既係橦樓會唔會升值,解決住屋問題變左只係其次,炒樓賺錢最緊要...
若果大部份人買樓,心態都係為左安居樂業,唔夠錢就買間平平地,二手又好,四五手又好,並唔要求係新樓有會所,大堂係雲石地,咁d發展商又點會繼續用高價出售樓盤
正如玩具一樣,有人炒貴,但冇人買,d炒家就自然會減價..但若果有一大班人瘋狂咁買,我係炒家都識調高售價啦,冇理由怪哂玩具供應商:67:
樓價高係港人自己造成,好多人都唔知自己有冇能力負擔就買樓,個個都想買私人樓,要有會所既,一般收入就借九成 ...
verywai 發表於 26-2-2010 04:21 PM

不過政府不段勾地拍賣,比d地產商叫高晒d價,
所以樓價高, 政府的確係有責任

仲有講明每半年推出地皮係比用黎起豪宅, 其實就只係為左賺錢
樓價高係港人自己造成,好多人都唔知自己有冇能力負擔就買樓,個個都想買私人樓,要有會所既,一般收入就借九成 ...
verywai 發表於 26-2-2010 04:21 PM
港人炒樓高峰期唔係過晒喇咩, 而家炒家多數都係大陸客???
:69: 真係無乜見樓市減價會減得好多, 好多時只有你買左在手時才會跌價...