Toysdaily 玩具日報

查看: 4279|回復: 12

[詢問] 模型盒子問題

我玩模型已經幾年了
由於想把不同的配件分類
裝模型的盒子(其實是裝配件)多到碰到天花:80:
所以想問問大家:
通常模型盒子會怎樣處理?
我暫時未有呢個問題不過, 我諗除非你好鍾意D合, 我以前(細細個果時)都會儲合或者剪個boxart出黎, 不過, 而家internet咁發達, 打個keyword D 圖多到你唔想要o 所以, 你可以重新分類, 例如by weapons, hands, feets, etc. 又或者用密實袋入好佢搵個大合放晒入去o 希望可以幫到手啦!!:65:
:43:模型盒相比合金容易處理得多..摺疊放埋一起..其他散件分類放工具箱/抽屜都得啦
用來裝其他東西...

盒內有盒的收藏法...

拆開壓扁只留盒面收藏...

掉...

小櫻上
唔該哂~:64:
用來裝其他東西...

盒內有盒的收藏法...

掉...

小櫻上
小櫻 發表於 4-2-2010 02:05 PM

我都係咁做
用來裝其他東西...

盒內有盒的收藏法...

掉...

小櫻上
小櫻 發表於 4-2-2010 02:05 PM

之前都會用d盒黎裝漫畫、小說
但之後有一次...拎隻好耐無郁過ge 1/100 impulse盒出黎(諗住拎出黎裝野)
點知一打開...入面有不知名昆蟲屍體一大堆
之後就好驚地拎番哂之前用黎裝野ge盒, 想留ge留, 唔想留ge即掉...
之前都會用d盒黎裝漫畫、小說
但之後有一次...拎隻好耐無郁過ge 1/100 impulse盒出黎(諗住拎出黎裝野) ...
herrickwok 發表於 8-2-2010 04:45 PM

書蟲?...

小櫻會用這些空出來的模型盒裝其他玩具... 例如Fimga的配件... 扭蛋... 多出來的模型零件... 砌好了但沒位放Display的模型... 之類...

漫畫小說之類... 小櫻會一套過用膠袋(買玩具時得到的膠袋)包起密封... 一舊舊像磚頭般方便擺放...

小櫻上
書蟲?...

小櫻會用這些空出來的模型盒裝其他玩具... 例如Fimga的配件... 扭蛋... 多出來的模型零件 ...
小櫻 發表於 8-2-2010 04:51 PM

我少買figma那些嘛...
我也有用膠袋包著書的習慣, 但模型盒空著沒東西放, 所以才用來放書...
模型我大多都是集中於一些盒中, 不會一個盒一隻, 又是大浪費空間了XD
只留彩色盒面, 剪開四個角落壓平佢, 同說明書收埋一齊.
盒蓋留下,
把盒底拿去砌紙公仔, 我放大左隻紙高達來砌, 剩係隻手都玩左幾年 :(
散件會連說明書用膠袋入好...
再放落D大既盒度....
其他多左既吉盒咪儲埋當紙皮益D清潔呀姐LO....
我用CLEAR BOOK收集模型盒同說明書!!!