Toysdaily 玩具日報

查看: 5415|回復: 35

[分享討論] 今日幫12”打掃

原來隻iron man 金同紅色都退咗不少
隻腳仲露出泥黃膠色 = =
頭盔直情入面有黑點>_<

隻家駒件紅衫手袖已經退&#21655;好多色,
出現衫身同袖異色 x_x

長期放出來真係難保養
回復 1# 七夜志貴

請問可否形容一下你放玩具的地方?
比如放櫃還是放檯?有沒有燈射住?
因我的IRONMAN是一出就買,暫時沒出現退色
想吸收一下經驗,出事前做點預防
大致是忌 光 , 濕, 油煙.........
不如大大影D相上黎睇下, 大家研究

放在個櫃入面
平日唔會受到陽光照的位, 開燈都唔會太照到@_@
小弟因無合適地方(專櫃, 無/少陽光的地方), 也有幾盒12' figure (唯一的幾盒)一直在盒中長眠:31:
呢個櫃係衣櫃改裝
唔知家駒件衫有無得方法去補救
TOUCHWOOD 未有黑點...但IRON MAN MARK 3條腰, 因為係軟膠,
所以已經有少少變色, 同個胸兩節色, 唔敢再郁佢.....驚佢DX 2 上身....甩油就麻煩....

我隻MARK 2 條腰就試過甩油......而家盡量大字形擺,  唔擺POSE LU....真係...

黑點.....會唔會係個位太濕.....發MO?
回復  七夜志貴

請問可否形容一下你放玩具的地方?
比如放櫃還是放檯?有沒有燈射住?
因我的IRONMAN ...
K66 發表於 31-1-2010 05:55 AM

X 2
多謝你影相畀我睇
呢個位應該唔係長時間被太陽曬
竟然咁樣都會變色...
TOUCHWOOD 未有黑點...但IRON MAN MARK 3條腰, 因為係軟膠,
所以已經有少少變色, 同個胸兩節色, 唔敢再郁 ...
炒飯俠 發表於 31-1-2010 02:16 PM

都可能係發霉,今晚影張close up 比大家睇下
Be careful ar, I never open my curtain so no SUNSHINE at all!!
其實少許保養是必須的, 活動多了掉油也是正常, 自己修保一下也是樂趣!

ironman 是會有一點氧化, 趁未惡化,加噴上coating 吧
其實少許保養是必須的, 活動多了掉油也是正常, 自己修保一下也是樂趣!

ironman 是會有一點氧化, 趁未惡 ...
RRAAYY 發表於 31-1-2010 06:04 PM

唔知而家算唔算惡化了

可以見到有黑點
其實已經無在日光之下照+ 保持乾爽
不過香港呢幾日真係話濕就濕:56:
嘩....好驚....仲訂左BD VER添

都係果句, HT做野係有HEART同埋真係靚,價錢OK...

不過, 功力同用料真係無得同大廠比,
你好難搵到隻超合金魂, 神話,
擺一年半載, 膠件就出黑點又兩截色...