Toysdaily 玩具日報

一點玩後感…~VF-25S FULL ARMOR MESSIAH~

亞煞玲:
多謝你回應.

fubontoy:
我無買重甲唔知有幾大鑊...

bad-aries:
佢真係唔算出色到唔識都要買隻來睇下.

Avan:
呢一款應該會平,如果有睇F可以考慮下.
你的個公仔D相睇過了,THX!我之前都想買隻比老婆,自己又可以影下相,不過知道個價之後就放棄了.
相中人叫相馬茜,現在去了台灣開展,半紅不黑...

老文:
除了過度複雜外,有時是感情問題,現在睇動畫會少左D投一感.
不只玩具,動畫設定,其實流行曲有一樣的問題...

Kimutaku:
等平D啦!
其實F應該都合你口味,又女皇又....總之你會喜歡啦.

WalkerMachine:
1/100好似都幾散WOW...不過我無買,你睇睇其他人介紹先再考慮啦.
呢隻就...又唔可以話好差,戰機形態幾正!!不過1K的價位又未吸引到唔識都要買隻來睇下.

K66:
我認為河森老師的問題就是有時真的為設計而設計...反而沒有了本來的目的.
係加件零件可以好D,不過本身應該都有少少空間可以做D野.

yukishi:
咁擺都幾好睇,我回家都試下先.
點都好過個棚架.
GX46同呢一隻...如果你問我,我會答你最好兩隻都唔買...在今年入手一眾玩具中呢兩個傢伙都算最唔討我的歡心了.

原罪:
無買都幾好呀.你有興趣平D讓我隻比你,不過無盒但可以加上我的簽名相...哈哈哈!

nakeman:
我承認對F的愛是差D,F中最吸引我的是女皇.......
惡攪是...
當你變個機械人的頭部時對翼在自由的擺下擺下,一邊變一邊小心唔好比對翼拍花個機倉蓋,
當你變個胸口時胸甲動不動就會鬆...還有肩膀有點單薄的關節問題,股關節那小小的定位...
算是有點惡攪吧.而且應該可以做好D的.
至於河森老師的設計自VF-1之後就只係一般般喜歡...有點為設計而設計.佢仲欠我一隻星星叫呢.

聶風:
呢一隻!!

音波:
企反而沒太大問題.

humanspider:
...都要睇個設計本身的質素,藝術家都話可以單買名氣,有心機唔等於好.
想了解河森老師多D,呢個價錢買隻創聖天使啦,創聖是佢為挑戰動漫界的不可能定理[三機合體,三種機械人形態]之作!!
當中你可以好了解佢近年的設計路線,亦是我說他為設計而設計的代表作之一,另一件代表作是MP星星叫.
先表明我不是說他唔好,不過佢近年的設計真的有點TOO MUCH...
呢次D圖少D卟∼系咪影佢好吃力無咩POSE好擺呢∼∼∼∼∼

本來我都想買的,但就在想買的幾日前,我發覺舊那只腰部個扣好松,成日向後跌。VF25F好D。就唔想要了∼∼∼∼

河森近幾年的設計我真系唔中意,都唔啱玩的:45: :45:

各位大大,我想問下今次VF25S 裏的ARMOR與之前SUPER PARTS 的ARMOR係咪有唔同?
原帖由 warxv 於 12-8-2009 11:26 AM 發表
亞煞玲:
多謝你回應.

fubontoy:

bad-aries:

Avan:
你的個公仔D相睇過了,THX!我之前都想買隻比老 ...

:64:
唔講我都唔知河深有做呢d的...睇埋wiki 原來交響都係佢desgin 的

那mp tf 全部都係佢design ? 定係得隻星星叫??

不過f 入面我最like既就係機同女的性感度(不是好感度, 我還是愛美沙米蓮多d)
呢隻有得平先再諗..
Thx 4 sharing~!:71:

"機械人之前頭部好像縮了入去圴問題今次算是處理了,但我唔敢用解決這字眼,因為處理的手法是在頸位加多一個BALL-JOIN,而且每次變形時都需要拆下來…" ------ 呢樣我接受不了~:50:
原帖由 humanspider 於 12-8-2009 12:27 發表

:64:
唔講我都唔知河深有做呢d的...睇埋wiki 原來交響都係佢desgin 的

那mp tf 全部都係佢design ? 定係得隻星星叫??

不過f 入面我最like既就係機同女的性感度(不是好感度, 我還是愛美沙米蓮多d)
呢隻 ...

佢參與macross製作之前已經係takara內的設計師,負責設計變形金剛玩具
好多玩具佢都有分搞,但就屬於團隊創作,所以冇話邊款係佢deisgn

而成名後落佢名搞既TF,就有細盒個隻Convoy同埋MP星星叫
頭像被屏蔽
原帖由 warxv 於 12-8-2009 11:26 AM 發表
亞煞玲:
多謝你回應.

fubontoy:

bad-aries:

Avan:
你的個公仔D相睇過了,THX!我之前都想買隻比老婆,自己又可以影下相,不過知道個價之後就放棄了.
相中人叫相馬茜,現在去了台灣開展,半紅不黑...

老文:
除了過度複雜外,有時是感情問題,現在睇動畫會少左D投一感.
不只玩具,動畫設定,其實流行曲有一樣的問題...

Kimutaku:
等平D啦!
其實F應該都合你口味,又女皇又....總之你會喜歡啦.

WalkerMachine:
1/100好似都幾散WOW...不過我無買,你睇睇其他人介紹先再考慮啦.
呢隻就...又唔可以話好差,戰機形態幾正!!不過1K的價位又未吸引到唔識都要買隻來睇下.

K66:
我認為河森老師的問題就是有時真的為設計而設計...反而沒有了本來的目的.
係加件零件可以好D,不過本身應該都有少少空間可以做D野.

yukishi:
咁擺都幾好睇,我回家都試下先.
點都好過個棚架.
GX46同呢一隻...如果你問我,我會答你最好兩隻都唔買...在今年入手一眾玩具中呢兩個傢伙都算最唔討我的歡心了.

原罪:
無買都幾好呀.你有興趣平D讓我隻比你,不過無盒但可以加上我的簽名相...哈哈哈!

nakeman:
我承認對F的愛是差D,F中最吸引我的是女皇.......
惡攪是...
當你變個機械人的頭部時對翼在自由的擺下擺下,一邊變一邊小心唔好比對翼拍花個機倉蓋,
當你變個胸口時胸甲動不動就會鬆...還有肩膀有點單薄的關節問題,股關節那小小的定位...
算是有點惡攪吧.而且應該可以做好D的.
至於河森老師的設計自VF-1之後就只係一般般喜歡...有點為設計而設計.佢仲欠我一隻星星叫呢.

聶風:
呢一隻!!

音波:
企反而沒太大問題.

...都要睇個設計本身的質素,藝術家都話可以單買名氣,有心機唔等於好.
想了解河森老師多D,呢個價錢買隻創聖天使啦,創聖是佢為挑戰動漫界的不可能定理[三機合體,三種機械人形態]之作!!
當中你可以好了解佢近年的設計路線,亦是我說他為設計而設計的代表作之一,另一件代表作是MP星星叫.
先表明我不是說他唔好,不過佢近年的設計真的有點TOO MUCH...

:( 限定公仔價錢比較貴,可以考慮自組,會平好多
我就係知佢會出Full armor ver.所以之前一隻MF既機都冇買到,就係等呢隻
而家見你出咗post講到唔係咁值,搞到我心大心細:55:
睇多次啲相,見到啲水口,呢隻野有啲parts係要自己剪件加上去的嗎?

繼Macross後,我只鍾意Macross F的機械設定,其他通通唔中;所以無論外間點批評,我都會入DX合金的。
模型外形當然正過合金,亦最接近設定,不過合金同模型各有優劣,市場定位亦唔同,實在好難比較,總之想平又唔怕煩就買模型,懶唔想砌冇技術就買合金。
原帖由 Avan 於 12-8-2009 04:55 PM 發表

睇多次啲相,見到啲水口,呢隻野有啲parts係要自己剪件加上去的嗎?

唔需要剪件的。
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=104929&extra=&page=1

琴晚係in's point 見到 11xx 忍唔住都入左隻:59:

現在呢個價錢應該已經買唔到創聖天使
只對閣下的簽名相有興趣:shy:
mr.elljay:
影佢係有D吃力的...
相少另一個原因是想滲線,反正用來擺,滲線靚仔D.
河森老師的設計就真係一時時了...不過星星叫就真係"特別"失望,指佢個人唔係件玩具.

舒米高:
肯定唔同,兩套不同的甲來的.

MP系列只有星星叫係佢的.
河森正治仲有其他範疇的設計,如$ONY狗其中一代的外形就是他設計的了,不過是比較不叫好的一款...

聖鬥士紫龍:
我都唔認為咁做係辦法,但BANDAI就只比你這個選擇...

K66:
多謝你的補充.

Avan:
自組都唔平呀,我都係送多隻P女比佢好了.今年佢P女仲有6~7隻目標...
我都係知佢出呢一款,所以之外的模型,1/100,DX全部都跳過了就是等這一款,可能期待大所以有點不滿,玩具也不是很差的說,不過就是有些小問題,玩起來總是差D.不過如果喜歡MACROSS F的應該可以接受到這一款.
PARTS就無一件要剪的,即是出廠時已經係咁的了.

mame169:
...你講我個POST定件玩具??
兩者我都只覺得係一般般...

迷人超:
MACROSS之後我就覺得MARCOSS7都唔錯,反而MACROSS F就一般,女角除外,女皇好,幾時都係女皇好.
我就是懶得砌的人所以選擇了合金.
開於玩具我會咁講,如果是設計上沒有辦法的解決的問題(最少我都想唔到的)我會接受,如MP老麥好多人罵,但可以想想係無乜辦法的.而呢一款,好多問題只要做多一點就可以解決了,呢D我就唔多接受了.

bbf1125:
個價就OK啦,影D相來睇下呢.

redfish:
又貴左了嗎?我都未買呢...

原罪:
佢?你如果去開台灣可以搵下佢的.

我有入哂兩隻DX創聖, 睇真D其實個設計唔係話真係好強大
只係有點似GETTER號, 三部機都係一個細細的本體加一對好多關節的腳
不同方法摺疊而已
另, 呢個價其實而家都買唔倒隻創聖了
剛剛出第一水果陣都仲得 (我隻強攻型當日入11XX)

其實河森唔一定只係設計完全變型先好既
我個人都幾喜歡cyber formula, 舊代armored core的設計

頭像被屏蔽
原帖由 迷人超 於 12-8-2009 07:30 PM 發表

唔需要剪件的。
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=104929&extra=&page=1

http://farm4.static.flickr.com/3438/3805989675 ...
thanks for tellin' :64: