Toysdaily 玩具日報

查看: 825096|回復: 3146

潮流特駒:「有玩SIC嗎? 入黎talk下啦!」

先來SIC小檔案(部份資料節錄於td)
S.I.C. (Super Imaginative Chokogin) 於 1998年面世,由兩位日本手辦大師–『竹谷隆之』 及『安籐賢師』主理。S.I.C.主要是以修改日本已故之漫畫家石森章太郎筆下著名的漫畫/特撮人物成為玩具為主,當中包括經典的『電腦奇俠』與家傳戶曉的『幪面超人』。

S.I.C.最初推出時的受歡迎程度只是一般,但隨著更多型號的出現,S.I.C. 在玩具界已差不多無人不知,更為極多玩具迷收藏不可或缺之品。

簡單來說,至現時為止,S.I.C.可以分為兩大類或三大時期:第一類由 Vol.1 至 Vol.10 主要著重於其『可觀性』,玩具本身之可動性甚低,但加上各樣精細的配件、精美的地台及玩具本身己有之形態,擺放出來已是一件甚為出色的藝術品;第二類是由 Vol.11開始,figure 的關節已可動,從而讓 figure 擺出不同的形態,而此『可動性』在於使 S.I.C. 之受歡迎程度大大提高不無關係。

『可觀性』與『可動性』此兩大類可算是S.I.C. 的兩個重要時期,而『可動性』之figure 仍不停地推出。我個人認為『匠瑰』是S.I.C. 的第三個時期,亦是一個對『可觀性』的反璞歸真;figure 己不再著重『可動性』,而是則重於把造型家的想像力表達出來,故名思義為『匠』『魂』。而現時的S.I.C.已推出至vol. 34,而vol. 35之登場人物將會是『幪面超人劍』,將於2006年尾推出。

小弟愛sic都係因為拉打, 分享小弟現時擁有的

我的昭和系SIC拉打

我的平成系SIC拉打

4年前我自改的 SIC Ultimate Kuga

我的REPAINT 的電單車 + SIC Kaxia

我的 SIC Limited Version 3 鬼

劍 all

古迦 rising forms

G3, G3X, G3 Mild & G4

AGITOssss

龍騎....sssssss
阿瑪遜ssss

555sssss
鬼ssssss
MY SIC COLLECTIONs :$

SIC 紅龍自改

X

劍終於齊人喇~!:p

東映限定格連JACK FORM

還返條變身腰帶比您喇~! (my DIY SIC NEGA)小弟自作業 NEGA, 經"添加長角"、"全身消光"及"自製腰帶"後, 表現如何? 比啲意見啦~!:77:

[原創][玩具改造]S.I.C. SHOCKERS 改造補完計劃!!用 3 盒 sic the first 改成.....去片~!:$

1. 頭s

2. 身s

3. parts

4. 混合畢地

5. 搓泥

6. 造型

7. 晾乾

8. 上色

9. 完成圖 1

10. 完成圖 2

11. 睇完心口睇背脊:he:

頭像被屏蔽
搬新forum.... 支持:):*:shy::sad:
真係好勁既收藏呀~~:)
WOWOW I LOVE YOUR SIC VERY VERY MUCH. i want to have it all if i have the $$ .......
Support!  :D

Let's share my previous photos again!  :^

Extra........................... Spector!!

That Great Pics!!!:shiny:
剛剛轉到來, 試Post Rider 圖吧!

原帖由 Douglas.M.Saint 於 10-11-2006 15:04 發表
Support!  :D

Let's share my previous photos again!  :^

http://i16.photobucket.com/albums/b20/d ...

thx support :shy:
終於出現啦...我係咪要出返我果堆圖???

昭和系:

The First:

平成系:

未完待影...
唔爭在我都黎啦

我都好鍾意sic, 不過佢越出越多新角色, 追唔切, 好彩舊o既都有返貨

近排買左伏魔, 好平呀!!
原帖由 nesidoh 於 11-11-2006 11:20 發表
我都好鍾意sic, 不過佢越出越多新角色, 追唔切, 好彩舊o既都有返貨

近排買左伏魔, 好平呀!!

唔緊要...冇買都可來talk 下:):)
正呀, 睇到我樂而忙返!:)
好多