Toysdaily 玩具日報

查看: 19555|回復: 11

Tamron A16... 好用嗎??

我枝 Kit 鏡用o左一年, 心思思想轉枝好少少o既玩o下, 上網見到個個都讚到 A 16 天上有地下無, 係咪真係咁好呢??

平時主要影風景, 用 Wide 比用 Tele o既機會高好多, 有冇邊位可以點條明路過我呀??
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349218&highlight=sigma%2B18-50

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=456175

可以考慮埋 sigma 18-50/2.8 , tamrom d 散景小弟覺得好實,一舊舊咁~~:(

副廠這個焦距恆定光圈的有三枝
Tokina 16-50 f2.8
Tamron 17-50 f2.8 (A16)
Sigma 18-50 f2.8

可參考 http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=321116
本人都有用A16,效果不錯,性價比非常好,上次去台灣用2.8手持拍夜市小食檔非常滿意:43:
不知道大大用什麼kit lens
如果大大影風景,光圈收到f8,其實kit lens和A16可能分別不大(看哪支kit)
要不要投資就看大大是不是想買新玩具 :34:
感謝各位!!

我用緊 400D o個枝 18 -55, 有時覺得佢只比 DC 仔o既質素好少少, 特別係影像清晰度方面, 所以有o的心郁想換鏡....

回覆 4# 的文章

Canon的話我就唔知質素了,不過應該A16會sharp d :58:
如果和nikon支18-70比,f8的話可能真的相差不遠了
if you try to replace Canon kit lens,  any of those three should beat the kit lens

I initially also think about the A16,  but end up get the Canon 17-40 F4L!

原帖由 魚旦 於 31-1-2008 11:46 PM 發表 感謝各位!!我用緊 400D o個枝 18 -55, 有時覺得佢只比 DC 仔o既質素好少少, 特別係影像清晰度方面, 所以有o的心郁想換鏡....
本人認為A16主要影人. 如要影風景. 不如考慮Wide鏡. 如 Canon 10-22 或副廠
A16 唔錯啊~~ 只係覺wide end時變形比較強...
比sigma的優勢: 平d, 中間利d, wide 少少, 輕少少.
               劣劫: 邊緣blur, 無macro, 無usm.
小弟用黎影玩具, 人都覺得非常唔錯. (風景最近無天時地利夾到出靚相:49: )
原帖由 sirbine 於 1-2-2008 02:33 PM 發表
副廠這個焦距恆定光圈的有三枝
Tokina 16-50 f2.8
Tamron 17-50 f2.8 (A16)
Sigma 18-50 f2.8

可參考 http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=321116
本人都有用A16,效果不錯,性價比非常好,上次去台 ...

Sigma 18-50 f2.8 移焦的問題好像很嚴重......

可參考
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=253&t=388918&last=4758143
可以講單講質素唔係真係咁好,對焦唔快,嘈!記憶中變焦環方向同原廠唔同.
講色唔夠濃郁,光圈全開時成像比較散.
不過咁樣價位找不到更好的,而且比多一倍價錢亦唔見得質素好得到1/2,當然單講手感原裝確係好一點.
如果影風景真的上面有人介紹的17~40L會是一個很好的選擇.其實支KIT鏡我就唔認為真係咁差,你用什麼光圈多?如果景風景你用F8~11應該還不錯的.
考慮下不如保留支KIT鏡買多支TELE或者上面另一個網友介紹的10~22增加自己的鏡頭選擇可能更好.
當然如果你對質素好有要求的咁就向L鏡進發啦,其他的不要多想了.
原帖由 sos2sos 於 2-2-2008 02:27 PM 發表
本人認為A16主要影人. 如要影風景. 不如考慮Wide鏡. 如 Canon 10-22 或副廠

影人當然係A09啦,換算後係45-120 F2,8!完全適合人像鏡需要.
A16得28~80,28唔多用得到,只有50~80比較合用.
多謝各位解答, 結果我都係屈服o左o係價錢之下, 買o左 A 16... o的相影出o黎真係一眼就睇到同 Kit 鏡o既分別

俾得呢個價錢亦知道唔可以再有要求, 所以除o左對焦太嘈之外, 其他都非常滿意啦