Toysdaily 玩具日報

查看: 3610|回復: 21

[新品消息] 聖衣神話EX 海魔女 (真鱗衣)

『聖闘士星矢 海皇再起 RERISE OF POSEIDON』より
セイレーンソレント(真鱗衣)
商品化企画進行!

https://x.com/t_features/status/1725004776935661740?s=20

魂展2023

玩新野係好, 但硬係覺得對翼怪怪地,
一黎好似睇緊 WING ZERO咁...二黎唔用金屬設計, 冇左以往聖衣果種硬朗味
配色好唔開胃...
denniskwong 發表於 16-11-2023 03:57 PM
玩新野係好, 但硬係覺得對翼怪怪地,
一黎好似睇緊 WING ZERO咁...二黎唔用金屬設計, 冇左以往聖衣果種硬朗 ...

完全同意,唔明點解要要用半透明膠件去做對翼,好似一件無上色的模型Parts,成隻野望落似一件未完成上色的玩具。
其實對翼只需要油成金色,成隻野就靚哂。未必需要用到金屬。
神話肯玩新野的確係好事,好過不斷炒冷飯,所以呢Set真鱗衣小弟應該會收齊,但冥鱗衣就真係要觀望吓先!
用色同對爪....
雖然動畫鱗衣用色是橙橙咁鎧甲質地..但這件...
對腳好奇怪,d配色又核凸,如果個設計好似大陸魔改神黃金就正啦。
THOUTHER 發表於 16-11-2023 11:11 PM
完全同意,唔明點解要要用半透明膠件去做對翼,好似一件無上色的模型Parts,成隻野望落似一件未完成上色 ...

我未睇過新呢套漫畫 唔知對翼係咪唔係實體 所以咁樣表達 不過真係唔靚
星矢成日想試新野 往往奶野 之前套奧米加 玩寶石變身 就收檔 到新果套真人電影又係…永遠唔知我地老fans要咩
靚過隻蛇夫幾條街先啦,呢隻有特色
denniskwong 發表於 17-11-2023 02:33 PM
我未睇過新呢套漫畫 唔知對翼係咪唔係實體 所以咁樣表達 不過真係唔靚
星矢成日想試新野 往往奶野 之前套 ...

套漫畫可以一看, 唔係車田自己畫, 但係畫風一樣~
denniskwong 發表於 17-11-2023 02:33 PM
星矢成日想試新野 往往奶野 之前套 ...

今次呢套新漫畫「海皇再起」,其實只係「黃金魂」翻版,完全係為推新產品上市場服務的企劃,故事情節基本上同「黃金魂」大同小異,如果唔鍾意「黃金魂」的師兄其實可以無視。
小弟睇咗頭兩話,大約已估到可以出到D咩︰7件海將軍+海皇的真鱗衣、6件冥鱗衣、5件英魂士鎧甲再加復仇女神本身可能都有的鎧甲,至於之前已經出過的海將軍鱗衣,則可以用R版名義再出一次,真係諗吓都得人驚!
THOUTHER 發表於 20-11-2023 01:44 AM
今次呢套新漫畫「海皇再起」,其實只係「黃金魂」翻版,完全係為推新產品上市場服務的企劃,故事情節基本 ...

冥鱗衣曇花一現,一出場馬上被海皇白化,出產品機會率不大。真鱗衣全套走唔甩架啦。至於敵方嘛……新一批神鬪士都無出,機會唔大
THOUTHER 發表於 20-11-2023 01:44 AM
今次呢套新漫畫「海皇再起」,其實只係「黃金魂」翻版,完全係為推新產品上市場服務的企劃,故事情節基本 ...

電視版北歐篇會不會又玩一次黃金魂,食過番尋味!

呢個套路真係好悶…故事從來唔重要,有新戰衣出新玩具先係重點

咁下次神鬥士真神衣 之後冥鬥士真冥衣?