Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2024年5月 聖衣神話EX 天馬星矢 -聖鬥士星矢 The Beginning-

黨媒說係是次真人版大敗其中原因係原作者有份做架兩:

https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E ... D%E5%BE%97%E7%A6%8F
我以為笨大咁夠薑,套戲蝕到行街都出聖衣神話
熱狗OO 發表於 8-5-2023 08:53 PM
睇番聖衣神話的爆紅, 係乘著天界篇及冥王篇第一段落此兩作品帶動聖鬥士的中興

我唔記得天界篇及冥王篇先 ...

同埋聖衣神話初出時係好大突破,大家都好期待

動畫有無新作都算,大家只要睇過原作就得,好似龍珠Z咁

但若要人氣持續,尤其是產品無新意時,就要有作品保持人氣,好似龍珠超咁......

mushroom 發表於 9-5-2023 02:37 PM

之前好似車田大叔有出漫畫, 魔鈴的弟弟有聖衣果集, 有潛力出動畫, 玩具應該靚, 不過故仔要作得好先掂.

我承認只睇過少少.
laiken 發表於 9-5-2023 02:29 PM
我以為笨大咁夠薑,套戲蝕到行街都出聖衣神話

見首POST係呀, 但票房如此可能放淫限甚至擱置吧
仲記得冥王12宮前後篇處理動作未夠流暢....

認同天界篇作畫表現水準係最高
充滿個人風格可惜作品爛尾
而荒木伸吾及女弟子姫野美智組合因為一個出事故
作品無以為繼

之後果啲分支作品唔好睇了....唯獨THE LOST CANVAS
呢套動畫都幾好睇,歌又好聽,人設女性化唔係問題,因為手代木史織作品可惜動畫作品最後都爛尾
再講車田叔人設個個頭髪長長,瘦削身型,男的都偏向中性其實都無分別
女畫師臉相表現係優雅,車田叔臉相表現係狂燥兩種風格各異

動畫如果按照車田叔人設制作的話我相信未必引起熱潮
多得荒木/姫野組合推向成功之路
其實聖鬥士咁受歡迎, 就正正因為聖衣設計太經典, 擺係今日睇都唔老土
你走去玩新意玩突破, 咁仲係咪聖鬥士? 會唔會攪錯左個重點
所以電影咁攪係仆硬
熱狗OO 發表於 9-5-2023 01:41 PM
黨媒說係是次真人版大敗其中原因係原作者有份做架兩:

https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E ... D%E5%BE%97%E ...

車田大叔做得好

真人版只要續篇推到重來說明前傳/平衡時空
拉回動畫聖衣設定應可挽回呢作失敗
mushroom 發表於 9-5-2023 02:37 PM

如果參考「龍珠改」的做法,將舊TV版動畫翻新、數碼修復,再剪走多餘劇情之後重新再播一次又如何?呢個做法點都唔駛八十億咁貴。
同意師兄所言,若要「聖鬥士星矢」人氣持續就一定要有新刺激,不過今次真人版電影激得滯,大家接受唔到咁解。但假如成功激活「聖鬥士星矢」呢個品牌,甚麼聖衣神話3.0、不拆甲但高可動的SHF版星矢應該就會來。
純白騎士姬Saber 發表於 9-5-2023 04:24 PM
仲記得冥王12宮前後篇處理動作未夠流暢....

認同天界篇作畫表現水準係最高

小弟認為手代木版冥王神話「功績」有二︰一係賦予一眾冥鬥士「性格」,令佢地變成真正的「人」而唔係「被打倒的角色」,好似天暴星輝火同埋杳馬呢D角色其實相當出位,仲搶鏡過主角天馬本身;二係對車田冥王編的設定進行增補、修改。舉個例,既然冥王可以令死咗的黃金聖鬥士復活,點解唔直接令戰死的冥鬥士復活?只要令冥鬥士無限復活,變成打極都唔死的喪屍,五小強再好打都會被屈死。當年小弟睇住本「天龍版」「金裝星矢」已有此疑惑,估唔到二十幾年之後的手代木版冥王神話就有了答案。諗極都諗唔明點解動畫版THE LOST CANVAS會爛尾。
當年「大台」播星矢,小弟就係先俾五小強的安全帽聖衣設計所吸引,之後先至走去報攤買返本「天龍版」星矢來睇,咁就做咗「星矢」粉絲三十年,如果淨係睇漫畫,小弟未必會迷上「星矢」,真係要多謝番荒木+姫野組合。
THOUTHER 發表於 10-5-2023 12:40 AM
小弟認為手代木版冥王神話「功績」有二︰一係賦予一眾冥鬥士「性格」,令佢地變成真正的「人」而唔係「被 ...

星矢和鬼滅一樣, 係「動畫版救贖了漫畫版」系列。
THOUTHER 發表於 10-5-2023 12:40 AM
小弟認為手代木版冥王神話「功績」有二︰一係賦予一眾冥鬥士「性格」,令佢地變成真正的「人」而唔係「被 ...

傳聞車田大叔唔接受 (或唔承認) The Lost Convas 故事, Bandai 為免得罪老闆先煞停.

聽講係寧願接受 Omega 都絕不承認 The Lost Convas 果個程度.
ray1849 發表於 10-5-2023 03:50 PM
傳聞車田大叔唔接受 (或唔承認) The Lost Convas 故事, Bandai 為免得罪老闆先煞停.

聽講係寧願接受 Ome ...

因為妹仔大過主人婆...

Omega 就擺明唔會challenge 到原作
ray1849 發表於 10-5-2023 03:50 PM

聽講係寧願接受 Ome ...

我唔係好信呢個故事, BANDAI同車田邊個係莊邊個係閒? 好明顯吧

沒有BANDAI, 車田甚麼也不是, 說到底車田在漫畫界絕非大師, 成世人好彩就係扑得中星矢一部作品, 邊個信佢對住大魔王BANDAI有牙力?  

BANDAI肯了9車田氏話做星矢條友即刻扯到恆喇, 幾難得又有版權收錢

非常同意  發表於 12-5-2023 05:47 PM
熱狗OO 發表於 10-5-2023 05:28 PM
我唔係好信呢個故事, BANDAI同車田邊個係莊邊個係閒? 好明顯吧

沒有BANDAI, 車田甚麼也不是, 說到底車田 ...

有道理, 咁 Bandai 應該加強故事內容, 做好人物設定, 唔駛集中去五小強/ 黃金.

而家來來去去都係果啲角色, 白銀其實好有潛力, 不過人設同聖衣設計樣衰 (得兩三個掂).