Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2024年5月 聖衣神話EX 天馬星矢 -聖鬥士星矢 The Beginning-

YouTube 已經有得睇星矢打一輝的一段, 好L恐怖!我指d CG,分分鐘差過古伯去年消耗港人情感的不負責任臭作明日戰記!
THOUTHER 發表於 4-5-2023 10:38 PM
小弟覺得唔會,如果B社有心出玩具,應該係玩具先行,套戲跟尾,好似黃金魂同埋七魂之龍神丸咁,宜家只見 ...

我覺得你太鄙視d鬼佬及真心當d鬼佬面向ACG時係頂級弱智。
THOUTHER 發表於 4-5-2023 10:38 PM
小弟覺得唔會,如果B社有心出玩具,應該係玩具先行,套戲跟尾,好似黃金魂同埋七魂之龍神丸咁,宜家只見 ...

師兄你講開美版玩具, 我諗起之前出果款什麼 anime hero, 好像出左幾隻黃金又冇晒消息......

雞先定蛋先呢個問題,其實7魂攏明係玩具衍生動畫。
回顧就算佢地早有預諜,一舨玩具都行得慢過動畫~就如地獄樂,電鋸人,什至一直以黎蒙面超人都係慢
同信心關係不大
真人版出呢件垃圾不如出雅典娜MARY, 我覺得真人版果條女都叫做靚
denniskwong 發表於 5-5-2023 11:05 AM
師兄你講開美版玩具, 我諗起之前出果款什麼 anime hero, 好像出左幾隻黃金又冇晒消息...... ...

今次輪到師兄您提醒返小弟,原來聖鬥士係有响Anime Heroes呢條Line出過玩具,不過小弟Check番Anime Heroes官網,聖鬥士相關資料已被移除,唔知係唔係出得太差,唔好意思再提了!
hong1971 發表於 4-5-2023 08:16 PM
個人覺得鬼佬唔理解聖衣既概念 比鬼佬創作只係識得以中世紀騎士的盔甲表現 會好腫脹 ...

..........在看留言.......你說了我個句......

我也想說跟以前中世紀騎士 有類似
THOUTHER 發表於 5-5-2023 11:34 PM
今次輪到師兄您提醒返小弟,原來聖鬥士係有响Anime Heroes呢條Line出過玩具,不過小弟Check番Anime Heroe ...

講返呢套Anime Heroes, 只可以用垃圾黎形容 :
- 顏色膠
- 活動廢
- 配件唔統一, 有d角色配頭盔, 有d又冇, 但配果d又冇設計到比你可以戴得上隻公仔...

香港好像冇正式代理賣, 但另外同系列既 onepiece, 龍珠, 火影就周圍都有, 奇奇怪怪...
係信和見過應該係水貨, 一隻成16x-18x, 仲要咁貴
出得幾隻就摺左, 衰過DPP
鬼佬戲淨係賣cg, 劇情同造型唔好有任何期望會好過點
好明顯, 聖衣設計唔係亞洲 market, 走美國英雄類, 之前有套唔知咩海王超人, 成身都係魚鱗有肌肉感.

當新戲唔當聖鬥士睇又OK喎.
鐘意聖鬥士動畫的,我想是被其美形和華麗的作畫風格吸引,這是荒木老師和姬野老師功勞,第三套劇場版”真紅之少年伝說”可說是最高峰,之後第四套”最終聖戰”轉咗作畫監督已經跌晒watt,雖然多年後的劇場版”天界篇”作畫回勇(所有星矢2D作畫最靚嗰套),但可惜節奏緩慢太玩風格和故事爛尾。之後OVA冥王12宮篇也keep到水準但未算最靚,跟箸後面所有篇章、外傳,其作畫水準、格數簡直不堪入目。都唔好提那些3D動畫,已經完成沒有那種華麗美形風格。

bigbigfriend 發表於 8-5-2023 05:37 PM
鐘意聖鬥士動畫的,我想是被其美形和華麗的作畫風格吸引,這是荒木老師和姬野老師功勞,第三套劇場版”真紅 ...

冥王十二宮係做得最好最落本, 之後做得好 hea, 說書式跟著漫畫去做, 有心做可以做好故事細節啦 (特別係戰鬥).
bigbigfriend 發表於 8-5-2023 05:37 PM
鐘意聖鬥士動畫的,我想是被其美形和華麗的作畫風格吸引,這是荒木老師和姬野老師功勞,第三套劇場版”真紅 ...

睇番聖衣神話的爆紅, 係乘著天界篇及冥王篇第一段落此兩作品帶動聖鬥士的中興

我唔記得天界篇及冥王篇先, 總之係差不多時間, 當時此兩作出時係聖鬥士完左十至十年年左右

人們餓左好耐, 或應說係被遺忘的舊IP突然見有得做番就令好多舊人睇下, 而此兩作的畫功及劇情編排均遠勝舊tv版及電影版, 於當年來說係出乎意料的好看, 從而令熱浪再一次爆發的

天界篇於今日聖鬥士心目中係一套絕響, 絕響在五小強的原配音員最後一次齊章, 而故事結尾雖然係一個OPEN ENDING, 但無乜所謂的, 因為係FANS都知星矢一定羸, 留低個精神及空間幻想唔一定寫之後的故事以此作結尾也算是完滿

ray1849 發表於 8-5-2023 08:44 PM
冥王十二宮係做得最好最落本, 之後做得好 hea, 說書式跟著漫畫去做, 有心做可以做好故事細節啦 (特別係戰 ...

做得最差極樂淨土篇最後一集冥王出招來來去去都係同一個揮劍的畫面
yugi 發表於 8-5-2023 09:46 PM
做得最差極樂淨土篇最後一集冥王出招來來去去都係同一個揮劍的畫面 ...

漫畫都係同樣問題, 草草了事, 其實應該要大改致故事有張力.

故事性, 冥王神話 THE LOST CANVAS 緊湊有力, 雖然劇情易估到但唔求其亦唔老土, 只係人設太女性化.

其實我覺得車田大叔唔接受 THE LOST CONVAS, 好大機會故事作得好, 同埋巨蟹坐形象大幅提升所致.