Toysdaily 玩具日報

[新番討論] 2023 超級MARIO電影版, 出奇的好看!

上畫前睇吹那我係無感覺及完全無諗過比錢入場睇, 我只玩過一及三代及初代賽車, 絕對唔係FANS
心諗: 依家先做卡通? 劇情物果D, 物又係咁

但上畫後風評超強及票房出奇上晒第一就令我很驚訝及好奇, 於是在復活節假日睇了早場

結論如標題, 是很好看喎! 要做到一個人人都知的故事有趣已經是非常難的事;
另一方面, 是明顯很多政治完素: 庫巴明顯在影射普京/習近平: 硬塞自己喜好予別人而不理別人感受, 看似兒戲但好現實
中段公主借兵非常明顯是烏克蘭影子, 這段落中猴子皇帝回覆就是影射美國或歐盟的反應
而那被困星星的看似懶洋洋說話對於因抗爭暴政而入獄的人聽來更是刺入心肺, 不就是參考緬甸/香港等入獄的抗爭者們麼?這段表面很好笑但事實很難笑得出

我不會說此作的編劇是寫一部政治暗號書, 這只是一個很簡單的故事但造得很有心及有娛樂性, 但現實的事件對於編劇就肯定肯定有影響從而令編劇把此等元素引伸入去

最後一戰係非常之檬面超人, 係100%似, 睇到我O左, 未上新拉打前各拉打粉可以當解慰下

大人細路會看得很嘗心的 (細路一定無情懷, 純睇萌既姐, 那角式們夠可愛的),
而中學生帶著中二病對人生練歷唔上唔下就應該最無感受
我無你睇得咁 "複雜" ...

我只係帶住睇卡通片的心情、以前打機熟識的角式、場景去睇!!

出過好多次的主角意外跌入異世界,並卷入異世界紛爭,最終救了異世界...

想講既係...

公主好勇敢,由借兵、賽車大戰,到之後得番佢兩個都要對付龜王,最後亦在婚禮大鬧一場!!

一如往常,係唔嫁就唔嫁!!

而我就唔覺得最後一戰似幪面超人,可能我無睇近年的幪面超人片吧,最近果部都已經係 Zi-O 喇...
Lau 發表於 14-4-2023 08:36 PM
我無你睇得咁 "複雜" ...

我只係帶住睇卡通片的心情、以前打機熟識的角式、場景去睇!!

我根本唔係拉打粉及比你更加無睇

但最後DOUBLE RIDER PUNCH及最後DOUBLE RIDER KICK物同SHIN 拉打既吹那一樣
熱狗OO 發表於 15-4-2023 01:58 AM
我根本唔係拉打粉及比你更加無睇

但最後DOUBLE RIDER PUNCH及最後DOUBLE RIDER KICK物同SHIN 拉打既吹那 ...

話到明係孖寶兄弟!!

其實城套電影,Mario 單獨出左超過一半,最後梗係兩個人一齊打啦,唔係點叫 super mario BROTHER 呢??

唔係拳就腳架啦!!

我未睇真幪面超人…