Toysdaily 玩具日報

[新品消息] METAMOR-FORCE 勇者指令 Dagwon / 達古奧

好多勇者合体變形都有少少錯誤比例 但呢隻達古奧就仲失衡 架警車平時係比救援車 同消防車更細 但當合在達古奧心口時就變到成個身咁大 但到火炎達古奧合体又無變到咁大 所以用邊種方式做商品 都要二款唔同大細的警車
hong1971 發表於 3-4-2023 01:41 AM
好多勇者合体變形都有少少錯誤比例 但呢隻達古奧就仲失衡 架警車平時係比救援車 同消防車更細 但當合在達古 ...

終極合體才是比例災難 所以我一直期望是兩條線...
1是當玩具 或者 直出模型版~_~
yoffy0112 發表於 5-4-2023 01:10 PM
終極合體才是比例災難 所以我一直期望是兩條線...
1是當玩具 或者 直出模型版~_~
...

所以千值出達古奧既時候專登改到大腿長小腿短,第時大合體著對高鞋就無咁古怪
hong1971 發表於 3-4-2023 01:41 AM
好多勇者合体變形都有少少錯誤比例 但呢隻達古奧就仲失衡 架警車平時係比救援車 同消防車更細 但當合在達古 ...

不是啥比例失誤,單純是作畫問題啊...劇中能無視各種物理限制,直接變大縮小,合體後還給你自動上濾化美顏變超帥又有一體感.但你實體就是辦不到,物理限制就擺在那,不然也不會說勇者,藍光人系列其實很多都不好實體化,原因就在這阿..
要好看又要可動,又要他能重現那些合體變形結構,基本上真的沒幾架能夠好好做到的,現在就是各種半妥協或部分改構造設計來作的方式去搞了.
長大後都覺得勇者系列只有2-3線的勇者才是真正的合體。
主角機只能說是合身⋯
最終型態都是套裝備上去而已。
我覺得千值還原的很棒了。
有些細節追求沒有用,例如超重神的頭盔根本不需要追求到拆解還原的程度啊。
說不可能做到的

嘩,痴線 ga … 2cm 變形
現在唔係佢做唔到 … 係我地變唔變到了 ….
Vince 發表於 11-4-2023 10:43 AM
嘩,痴線 ga … 2cm 變形
現在唔係佢做唔到 … 係我地變唔變到了 ….
...

留定指甲嚟變吧
Updated

勁力達古奧 & 無限炮 預告 updated
比較想睇埋大合體點樣先決定

變到都會有人話冇可動,不如唔會好整
強襲 發表於 11-4-2023 12:01 PM
變到都會有人話冇可動,不如唔會好整

好多時其實都係對自己中意嘅作品或品牌嘅護航黎,好似有好多日系作品中d人話冇可能做到嘅結構,喺第三方變形金剛中,有好多一早有作品實現咗,甚至更複雜嘅變形設計都已經出現咗喺呢個時代中,但佢哋就死做唔會承認,明明冇玩過都可以一口咬定會好脆弱好易爛,呢d時候我哋都唯有笑而不語一笑置之
More sample updated

hinaoi 發表於 11-4-2023 12:56 PM
好多時其實都係對自己中意嘅作品或品牌嘅護航黎,好似有好多日系作品中d人話冇可能做到嘅結構,喺第三方 ...

突然有架變形車仔真令人驚喜 亦可滿足要細車變形的人仕 尤其話無得變就唔買果位