Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 匆匆光陰如幻 - Hasbro Zord Ascension Project Astro Megazord(原:電.....

大家好呀,又係我賓賓賓呀

無做份困身工,多左時間出黎玩玩具,所以就趁新鮮滾熱辣收到呢件玩具,玩完就即刻出個 POST 同大家分享

今次我地一齊玩呢隻

孩之寶 PowerRangers 戰隊金剛再造系列(Zord Ascension Project)既 Astro Megazord,即係日版電磁戰隊既銀河百萬

今次我唔想打咁多字嘞、睇住相先,因為好戲在後頭

睇完相唔夠喉喱、有埋片睇會唔會好 D

好啦,今次又分享完,下次應該都係戰隊野黎,到時再見啦

byebye

後記:

黎個好老土既開場白

「時間真係過得好快」

小弟第一份長工係由1997年中開始,而電磁戰隊亦係同年播出

當年仲未可以叫做戰隊撚,直情玩具撚都未稱得上

因為啱啱出黎做野,一年只可以買兩至三件玩具

所以當年見到電磁戰隊第一個機械人- 銀河百萬之時,沒有五機大合體,換來只有小小變型加兒童向既聲光效果,根本未會想過放落購買名單中

年復一年,平穩地升職加薪,能買玩具既預算也一直提高,不過換來就係工責越來越大,平均工時一星期至小70個鐘,真係試過做做下野突然心灰,眼淚就流出來

唯一樂趣就係有時在加班前,過去信和兜個圈(小弟前公司係正對面),買件玩具平行心理

25年來,一直害怕走出舒適圈

突然而來的一個轉變,大部人都從未想過會有可能出現

藉此變化,決定離開熟悉地方

發現原來,以往的行屍走肉生存方式只係自己給自己的迦鎖

以往晚上10點才收工食飯,現在就已經係準備睡覺時間了

心廣但不體胖,反而食得健康,不用日日食茶記高卡路尼飯

不過,有時都會覺得寂寞,尤其是瞓唔著,望出窗外既雲和月,想起一班志趣相投,由玩具友變成老友既一班人,開開心心食飯吹水,感覺更冷清

呢刻腦裡面就會響起阿 LAM 既「千億個夜晚」

「匆匆光陰如幻 天天空虛無限」

細個時候聽唔明歌詞當中意義,到了現在有了經歷,才知內裡韻味

我諗係 TD 裡大部分既師兄,大概年齡層都有 40 開外

係我地成長階段,到現時呢個年代,應該都經歷過好多物是人非,有人會說心感憤怒,可能更多人會深嘆奈何

唯有寄情玩玩玩具,與時間共進退,等待身邊朋友重聚後,再永遠留在值得大家留戀既同一個地方

永遠懷念 1997 前的香港

千億個夜晚

作詞:潘源良     作曲:Foster/Keana/Jackson/Wakefield 編:Chris Babida

再次看你一眼 然後靜靜獨自遠行 WOO~
前面是個孤單既夜晚
四處也覺冰冷 離別路上步步困難 WOO~
長夜待我空虛裡習慣
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡 偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦 歲月已印在眉間
匆匆光陰如幻 天天空虛無限
落寞的雙眼 前面尚有千億個夜晚
OH~ OH~ OH~ 終於歸於平淡
茫茫然走向 埋沒著我一生既夜晚

再次看你一眼 然後靜靜獨自遠行 WOO~
前面是個孤單既夜晚
四處也覺冰冷 離別路上步步困難 WOO~
長夜待我空虛裡習慣
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡 偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦 歲月已印在眉間
LONELY WON'T LEAVE ME ALONE
OH~ OH~
OH~ MY LONELY
ALWAYS BY MY SIDE
LONELY WON'T LET ME FALL IN LOVE
OH~ EVERYWHERE I GO
ALWAYS BY MY SIDE
LONELY WON'T LET ME FALL IN LOVE"

師兄 多謝分享, 加油吖.
嘩,Ben兄 果然係 戰隊鐵粉。本身都對佢有興趣,探佢夠大件,又有人仔。但最後都係冇出手,有得睇 post 已經好滿足。
舊夢不須記 逝去種種昨日經已死 從前人渺 隨夢境失掉 莫憶風裡淚流怨別離