Toysdaily 玩具日報

[SD系] 玩具箱系列 - (貼紙 + 噴底色) SDW 超越龍 / 異變龍

先聲明小弟不懂砌模型

只能簡單素組 + 貼紙 + 噴金屬色底色
還望各位見諒低水平的劣作...

包裝盒有連動,真的不捨得掉盒..
(雖然都會掉,但遲d先啦...)

萬萬沒想到自己會買SDW  (SD Gundam World Heroes) 的產品
每當行過玩具店
看到這系列的display時
便會感受到滿滿的惡意
偷膠嚴重、分色少、低可動
肯定是小弟處理不了的高難度商品

直至它的出現...
超越突擊自由之龍
(應該直譯是這樣吧?)

令小弟有入手的衝動

本身鐘意超越之龍的設計
雖然這隻唔知來歷
但單憑外貌,已足夠吸引小弟去購買

本身打算素組便算
但開盒時發現,本身原膠色的金色  真係好唔開胃
結果要整隻噴金,才勉強可以入目

還有些細節位想油
(主色調應 紅 + 金 才對)
奈何能力不足,還是噴金便算了...

全隻只得一對紅色手掌可替換
無武器附贈

可動低得可憐
上圖已算是將活動能力  發揮至極限...

異變無限正義之龍
(直譯大概是這叫法吧?)

砌起來,因為跟之前的  超越之龍有9成似
所以容易上手
計靚,小弟覺得這隻靚D

不過處理上
超越之龍會容易好多

因為這隻背部D翼
如果唔上銀線,會失色不少
變相要做多好多功夫

千辛萬苦砌完2隻
當然要做那樣

合體啦~

合完好靚
就算小弟這隻低質素版
都覺得造型好得

但合體過程好煩
2隻都拆到散曬  先可合體

合完後,又不能同時重現返2隻

因為頭飾同翼全都用上
餘下的部件缺少了翼同角,合出來會好醜

胸口可打開
應該發射必殺技用吧?

==============

總結:

如果單純素組,建議不要買
因為原膠色好醜,要有上色的心理準備

可動好差,適合整得靚靚之後站屍

但也不是全無優點

這隻偷膠位異常少
不是無偷,而是從正常角度觀看
會不易發覺偷膠

造型好,只要稍為處理便可提升層次

平,入手門檻低
同模會出三款,全入也無所謂

多玩意
三款同模,基本左右兩邊身體
可隨意選擇來合
不過小弟覺得
還是單一隻色反而更好看

=========

多謝收看~
good review. like blue one more.

i feel this new SD series almost end.
Nice review.
Thanks for sharing.
Too humble.  You were able to elevate the kit with your skills.
You are inspiring me to catch up.
Gambette!

多謝樓上2位師兄的鼓勵~
呢個系列應該係  三國創傑傳  d外傳
主軸故事完了,依家故事係某國家的分支

官方網頁有中文版漫畫睇
但進度好慢  同  有d睇唔明……
(格數少,劇情飛得好快  又  無咩補充資料)

至於這隻模型,小弟真的連入門水平都未到……
上網睇完一個堆高手砌模型心得

無逢,補土,噴灰,消光,滲線等
認真處理的話,工程一大堆
反正最終都是自我感覺良好  (自high)
簡簡單單噴完,靚過素組便算了~

無好技術就不會想添置工具
無好工具就提升不了技術
惡性循環~

題外話:今次為了超越之龍
買了支gundam marker噴筆
要求唔高都幾好用
換色易又唔駛洗

最緊要無咩味,唔怕影響到屋企人~

not many like to chat now, i prefer old BB more. for me, i feel Legend BB series is the best, but bandai killed it by putting it to PB...
painted 4 BB in SDW Heroes series, all are too height, poor joint, can't set pose, too complicated to paint as rendering, etc.
so thrown three, only remain Warlock Aegis.

i use acrylic paints.
無好技術就不會想添置工具, 無好工具就提升不了技術?
no need to listen those claims himself is elite / master, autaclly just some 代工 / sales say.  their way not the best or suitable to you too.
improvement came from experience, i.e. practices make better, so enjoy modeling in your way

ygat2005 發表於 15-3-2023 01:36 PM
not many like to chat now, i prefer old BB more. for me, i feel Legend BB series is the best, but ba ...

師兄你呢幾隻油得好靚哦~

呢幾隻曾經有衝動諗過買
但俾隻窮極嚇親
肯定上色地獄……
最終唔敢買

隻術士整得好有心機~
(4隻中唯一有買呢隻
所以知師兄果隻  同原模差別有幾大
=====

認同BBL做得(暫時)最好
有造型有可動

斷左唔玩BB多年
都為情意結買左2隻
(武者,真驅參大將軍)

bandai見唔收得就斷line
呢招真係老是常出現……
所以有時都唔敢落坑
驚買到開頭,埋唔到結尾……

thx, paint more and you will get the same.

except warlock, other three are 上色地獄. i only trim or shaper the horns.

not just 開到頭埋唔到尾, bandai always publish one new model kit at PB, so it could resell all 80s old kits in same series ...

bought & painted two LBB (also thrown). you painted yours?

小弟唔識砌模型,都係素組下算所以後來都唔敢玩模型了
(基本只玩成品)

係今隻超越之龍  
隻原膠色  係  泥黃色般
一d都唔金
先決定買支gundam marker噴筆來噴佢
(原本諗住手塗算,但又慢又醜……)

師兄隻二代目同號斗丸油得好正~可惜LBB應該已無新野出

(小弟係武者世界fans~

i like 武者世界 too.  發表於 18-3-2023 01:26 PM