Toysdaily 玩具日報

[新品消息] King Arts 合金 破邪大星 Dangaioh / 彈劾凰

bigbigfriend 發表於 12-8-2023 09:55 AM
班友唔係唔知,係冇能力去做,睇咗咁多隻佢哋啲產品,可以肯定佢哋啲所謂設計師係完全冇美術底子,只能算 ...

ching真係講出我心聲, 呢個牌子D產品好大浸土炮味
bigbigfriend 發表於 11-8-2023 05:55 PM
班友唔係唔知,係冇能力去做,睇咗咁多隻佢哋啲產品,可以肯定佢哋啲所謂設計師係完全冇美術底子,只能算 ...

期望大, 失望更大. 唉~

其實有時唔係好明,好似我哋玩第三方變形金剛嘅,乜嘢無視物理大小質量轉換嘅G1,至到真人電影嗰種睇唔出佢點同時還原到真實貨車車型同機械人嘅,呢d喺2023之前已經實現到出嚟,
而且先撇開冇買版權嘅因素,又合金又完全變形,價錢都唔貴,
但到咗日系呢一邊,就好似兩個年代或者兩個世界咁,所有人哋用過嘅設計同技術系日系設計師同玩家眼中就好似冇存在過,覺得係冇可能實現嘅天馬行空咁

所以, 從玩具工藝來說, 都睇到D日本人迷失N十年的原因  發表於 12-8-2023 02:02 PM
睇完條片,件玩具都係.............
taifat 發表於 12-8-2023 01:37 PM
睇完條片,件玩具都係.............

無既, 你我都應該仲有三/四十幾年命的, 不合就等下一隻更佳的產品吧 (再長命就免了, Dill唔到Height我寧願早死)

先頁有幾位覺得無所謂會照買的師兄要支持佢地, 若俾唔到廠商見到有商機, 就無下一隻架喇
個盒面已影響食慾, 見德哥撚兩吓後已覺得外型及關節都麻麻, 冇興趣再睇落去
hinaoi 發表於 12-8-2023 01:27 PM
其實有時唔係好明,好似我哋玩第三方變形金剛嘅,乜嘢無視物理大小質量轉換嘅G1,至到真人電影嗰種睇唔出佢 ...

Transformers玩具, 第三方與否, 都以人形載具外觀優先, 變的過程步驟不跟原設,加上多人買,自然百花齊放。

日系機械人已經談不上熱潮,買的人少投資自然不會多。又如SOC大武士為使車形更美觀,加入另一個車頭藏在身內,令到手的收納被搬到腳內,如果是Transformers,應該會大受歡迎,但Bandai卻因此被人罵了很多年,可知兩者不能直接比較。
.... 在此都是少說為妙,到開訂睇價錢再算
isum0000 發表於 12-8-2023 05:22 PM
Transformers玩具, 第三方與否, 都以人形載具外觀優先, 變的過程步驟不跟原設,加上多人買,自然百花齊放 ...

然後當年d人鬧完之後,隻大武士個價炒足咁多年居高不下
hinaoi 發表於 12-8-2023 05:52 PM
然後當年d人鬧完之後,隻大武士個價炒足咁多年居高不下

只係BANDAI未出R版啫

如果真係咁唔受歡迎,再唔再版都唔會炒  發表於 12-8-2023 07:52 PM

今時今日買玩具2、3千只係常見情況,唔係下下要像乞丐那様999的,也不需要買件玩具好似經濟學家/股票評論員那樣,買或玩件玩具好似會做成財困咁,自己有能力不會做成經濟負擔便可,自己喜歡便可
其實大武士事件,我覺得係玩家要求有點無理,試想想如不這樣去變,在完全變形情況下又怎樣保持兩個形態都靚?當年我覺得咁都比佢諗到真係好勁,你地睇返依家Pose+啲產品,設計方向都這樣,但又冇當時咁樣鬧得咁勁?

時代唔同,現在睇返以前,的確當年啲人普遍對大武士的評價有不公平  發表於 13-8-2023 12:00 AM
bigbigfriend 發表於 12-8-2023 11:53 PM
其實大武士事件,我覺得係玩家要求有點無理,試想想如不這樣去變,在完全變形情況下又怎樣保持兩個形態都靚 ...

所以當年知道會出, 已經肯定會買, 一出第一日就出去買, 印象中係過千
我冇留意之後原來跌得好勁, 不過我都唔太care, 升跌冇人知, 唔係升就係跌, 我唔想搏
之後又竟然升返, 所以係自己鐘意既價啱就要入

講返個變形, 明明出之前雜誌介紹(用紙整個prototype )時好多人都大讚個變形勁, 唔知點解會變咗之後咁多人鬧變形
hinaoi 發表於 12-8-2023 01:27 PM
其實有時唔係好明,好似我哋玩第三方變形金剛嘅,乜嘢無視物理大小質量轉換嘅G1,至到真人電影嗰種睇唔出佢 ...

或者可能同日本仔既性格有關 執著守舊...
盒封面設計真係好hea(大家都係本地薑,pose+盒封面好好多),玩具設計睇完片之後,各位師兄應該心裏有數