Toysdaily 玩具日報

查看: 3600|回復: 20

[玩具報告] Metal build Gundam X-0, 仲有幾多個人會玩?

有人話依家少咗人玩MB,因為玩開嗰班大部人走晒去外國,可能炒嘅重同佢玩嘅☹️,無論點都想繼續儲埋成個系列。

咁似X0雖然都係依舊模嚟改,但都叫做有新武器,除咗支砲弩外, 3支 Shotgun都好鬼死正,加埋可以收入斗篷裏面,一次孭晒上身,慳位又方便,得閒換下唔同武器,你都咪話唔正!

我覺得唔係小人玩左,係本身已經貴,炒價就更貴 ...
另外,size 都係問題 ... 我自已覺得 ... Metal Robot魂 會岩玩 d d。
玩嘅人去曬外國……

咁諗嘅人馮乜嘢咁講?噏得出就噏!
因為要交高達稅而比其他同類產品貴已經算,重要成日用魂限來玩9人...

其實MB日元定價不算高, 通常2萬多些, 平過好多合金魂, 但自從命運開始有人炒高, 之後代理定價8至9算, 再加炒價, 性價比愈來愈低, Bandai聲稱對付模型炒價, 會用提高出貨量的方法, 但為何MB, 甚至PG Unleashed RX-78, 都不見用這方法?
我冇買過mb嘅海盜系列,所以對呢隻係有d興趣,但價錢係一個猶豫點,同埋玩過gffmc嘅wing0,佢個股關節嘅設計真係好奇怪,時日耐咗好容易變鬆,所以一直唔係好敢隨便買其他bandai嘅合金高達
PB訂晤到,現貨又要食炒價,漸漸隻隻要二千或以上,我已經放棄了9成;
我對上買果隻MB高達,已經是X1,入手價,1500
唔好用多人移去做借口、笨大點解唔自己反思、1)定價貴重要越來越高、2)成日話係定價、但出到街貨已經最小炒高一半或一倍、3)出既好多時只係改小小或換色、會明白designer 既心力同創作思維乾燥、但都應該要自省
Metal build 而家已經係土豪炒狗放題 正常人一早頂唔順
話時話 X0 上色可動把玩都比 X1好 之前買左X1 是否被揾笨?
愈玩愈貴就真, 預訂又搶, 現貨又炒, 而且多數係同模換色, 玩家漸漸失去興趣.
聖衣神話都有類似情況.
waiwaiwai326 發表於 3-7-2022 09:55 PM
其實MB日元定價不算高, 通常2萬多些, 平過好多合金魂, 但自從命運開始有人炒高, 之後代理定價8至9算, 再加 ...

係魂限玩飢渴式消售已知笨大唔係對付炒家,係助攻炒家。
我好簡單,去大舖都唔見有貨,價錢貴定平連考慮的機會都無
魂限算好架啦。起碼你訂得到就確定有貨。通販果d你訂到都未必有貨。一個唔該話cut單你就係咁先。

隻FULL CLOTH披風肩甲太重,拎埋武器,重量食死晒係肩。
我隻X-1改既左肩成隻鬆晒不舉(新買時已SAD SAD地),今次X-0我就唔裝件FULL CLOTH披風。

MB本身就唔適合成抽武器裝甲係身,影響可動,關節又易鬆,又佔地方。
細廠都識用齒輪關節,笨大就十年如一日
用齒輪關節 = 增加成本及難度, 緊係唔會做喇