Toysdaily 玩具日報

查看: 3001|回復: 14

[分享討論] 石頭他朝成翡翠 - Evloution Toys 宇宙魔神速玩報告

HI,又係我賓賓賓呀

今次黎個極速快閃開箱 (趁老虎係房做緊野)

主角係 Evloution Toys Future Quest 系列 - Super Metal Action 宇宙魔神

個盒大到

件唔多好似唔太抵玩,但親身開盒就會知道呢隻合金既定位並唔係SELL配件多、高可動,而係賣懷舊感

小心玩,一跌落地下隻角實崩

好撚難塞番架機入去呀

重如一個啞鈴

合體預左花,唔駛#哪媽

圖係咁多先,等 71 打風再慢慢玩

不過可以講講速玩左一陣既感受:

一聽磁石廠嗰名,大部份朋友即刻灑手擰頭

但係又真係吹佢唔漲,佢永遠有 D 動漫、特攝角色係 B 記唔會去出既,佢就靠呢 D 角色去引班老鬼俾錢,維持住間公司

今次又重施故技,咁究竟呢隻野又值唔值得買?

如果用玩 Pose+ 嗰種心情,咁可以慳番嘞,呢隻野唔適合您

玩佢既時候唔可以用新世紀合金角度去玩,要用細個玩超合金心態去玩

每一隻都墮手,嗰種感覺就係細個時玩超合金既手感,冰冰冷冷,重到覺得好似攞住個大士巴拿咁

由其是對腳,重過 DX V型 4 號機

佢賣點完全唔係高可動,而係俾玩家淨 J 單體戰機都會出哂水,嗰種兒時邊睇電視邊玩合金既手感

如果DX V型係賣到懷舊感50%, 佢係過之而無不及

Pose+ 主打高可動帥氣,B記就用現代聲光技術走中融之道,合金有新設計心思但又有番小小懷舊感

而磁石廠就走全懷舊路線,刻意用番舊世代設計,用足重料去做合金取悦玩家

加上今隻 QC 無大問題(小弟嗰隻啦,唔敢吹到隻隻都ok), 磁石廠真係更貫徹自己條路了

如果真係想追求番舊嗰種合金手感,當用2800買「當時物」啦。畢竟「真。當時物」已是天價,除非係高階玩家會買番黎收藏,一般玩家如我,唔會捨得買黎儲,買黎玩架嘞

今次係咁多,下次見嘞又

BYEBYE

後記:

話時話,宇宙魔神呢套卡通我真係無睇過

但佢既玩具唔知點解係我心入面係有深刻印象,可能係當年舅父成日帶我去灣仔玩具舖,係櫥窗見到佢楝係度啦

無擁有過舊合金,所以見到有新品格外留意

由出消息到出貨,差唔多年半既時間

經歷一番尋覓,慶幸終於能入手

可能會有師兄笑我太笨,又上磁石廠當,但我又唔覺得難受喎

有 D 野唔試過,又點知得定唔得呢,可能如今次同大家分享既歌其中一句歌詞咁 - 石頭他朝成翡翠

送俾大家 - 每當變幻時(許冠英版)

每當變幻時

作詞:盧國沾
作曲:周藍萍

懷緬過去常陶醉 一半樂事 一半令人流淚...
夢如人生 快樂永記取 悲苦深刻藏骨髓...

韶華去 四季暗中追隨 逝去了的都已逝去 啊啊...
常見明月掛天邊 每當變幻時 便知時光去...

懷緬過去常陶醉 想到舊事 歡笑面常流淚...
夢如人生 試問誰能料 石頭他朝成翡翠...

*如情侶 你我有心追隨 遇到半點風雨便思退 啊啊...
常見紅日照東方 每當見夕陽 便知時光去...

重唱 *

benbenben4213 發表於 28-6-2022 11:57 PM
後記:

話時話,宇宙魔神呢套卡通我真係無睇過

加油等你後續
如果係Made in Japan就更完美。
同意今次 ET 算係出得 ok …
不過對「宇宙魔神」冇情懷,對現在既我黎講,我買唔落手 …
只能說賓賓太L強了

正如先前所講, 當佢係舊合金既改良版黎玩應該會合適D, 期待Ben兄稍後既正式玩評!
[每一隻都墮手,嗰種感覺就係細個時玩超合金既手感,冰冰冷冷]

呢樣好難得,呢間廠出嘅野而我又識只有鐵人28號
看來不差呀,很有懷舊味,謝謝師兄報告
D相都睇唔到。

您好,馬 SIR
修復番嘞,睇住先啦

正式報告,日內登場
Vince 發表於 29-6-2022 09:40 AM
同意今次 ET 算係出得 ok …
不過對「宇宙魔神」冇情懷,對現在既我黎講,我買唔落手 …
...

VINCE 兄,睇埋個正式報告先決定啦
benbenben4213 發表於 10-7-2022 01:58 AM
VINCE 兄,睇埋個正式報告先決定啦

好,期待你既詳細玩後感。
Ps. Upload 圖片可以試下用 https://Imgur.com d 圖冇咀易死 ga。
benbenben4213 發表於 10-7-2022 01:56 AM
您好,馬 SIR
修復番嘞,睇住先啦

呢隻之前睇視頻已經覺得比之前磁石廠出既大有不同,而且呢隻野又大又重, 懷舊感十足,喜愛舊合金個種簡單合體重手感,呢隻真係可以考慮一下。

樓主真心愛舊合金,不景呢隻野都成3千左右。
Vince 發表於 10-7-2022 11:20 AM
好,期待你既詳細玩後感。
Ps. Upload 圖片可以試下用 https://Imgur.com d 圖冇咀易死 ga。 ...

唔該 VINCE 兄,FB圖片越黎越渣