Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] MG 1/100 ZETA GUNDAM / Z高達 Ver.Ka

donsuper 發表於 30-9-2022 05:50 PM
其實ver ka係以前因為佢係HG 1:144說明書入面既illustraion, 當時有rx-78, z, zz, MKII. 當時係比較寫實軍 ...

謝謝師兄的圖片,我就是講這隻,大家都認定這隻就是Zeta verka。
問人咩叫Ka味,要了解唔係人人都可以具體形容,但各高達模型迷浸咗多年,一看就會感覺得到。
bigbigfriend 發表於 30-9-2022 07:53 PM
謝謝師兄的圖片,我就是講這隻,大家都認定這隻就是Zeta verka。
問人咩叫Ka味,要了解唔係人人都可以具 ...

呢隻咪mg 1.0?

靚咩?頸長,上身細過下身,角位圓晒,冇咗銳利感

瀧川虛至既設定仲靚

https://view.inews.qq.com/k/2022 ... p=false&f=newdc
eddiem249 發表於 30-9-2022 08:09 PM
呢隻咪mg 1.0?

mg1.0和PG確實按這隻去修改,這個設計已很多年,經時間洗禮當然某些設計和身型會有點過時,所以各Ka fans會期待新修改會是怎樣,當然好不好看很個人,我就覺得不錯。
至於你話靚嗰隻,我就覺得麻麻。
eddiem249 發表於 30-9-2022 08:09 PM
呢隻咪mg 1.0?

隴川畫嘅Zeta Master Archive設定集好正,但佢設計Define版隻Zeta我就麻麻
takeshi 發表於 29-9-2022 10:10 PM
講到尾都係冇人講到乜嘢為之係ka味,都係感覺係,睇返之前果隻,老年紀就明,風格吾同。我就真係救教點分辨 ...

唔緊要, 我講你聽, KatoKei老師既設計比較有著重細節, 超多機身紅/黑刻印, 機身多點寫實刻劃, 整體線條比較硬朗, 身型比例偏向8頭身設計, 整體比較修長有現代感. 因為早其高達設計得比較圓潤 (大河原邦男), 所以KatoKei風格就非常明顯特出. 近20年既設計師非常受到KatoKei老師既影響, 所以高達既線條亦編向硬朗同寫實, Ver KA既待點被普及化, 所以大家既印象會模糊左. 而現左Ver KA保留既最大特點. 就剩下超多水貼. 其他設計特點已經發揚光大了
Finalmoon 發表於 30-9-2022 08:43 PM
唔緊要, 我講你聽, KatoKei老師既設計比較有著重細節, 超多機身紅/黑刻印, 機身多點寫實刻劃, 整體線條比 ...

我成日以為ka版就係胸窄腰短下盤大.....因為隻隻ka版都係咁...
bigbigfriend 發表於 30-9-2022 07:53 PM
問人咩叫Ka味,要了解唔係人人都可以具 ...

Exactly,講得好。
今次呢隻Z高達重點明顯係Wave Rider度, 雖然都唔係十分滿意但WR型態已經係歷來出得最好最似設定稿, MS型態首次變得次要, 可能日本仔都同我一樣等咗咁多年都唔知佢變乜?變得咁辛苦但得唔到想要嘅嘢失望咗好多好多次。
唔知隻百式2.0企唔企到上WR度?
2022第60回全日本模型 HOBBY SHOW 展出

https://hobby.dengeki.com/event/1688796/

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ZZ都係6000yen咋wor
希望愈大。。。。
我寧願佢將這隻Z放於MG 3.0好過。
其實唔叫ver ka就乜事都冇
精品開左,5舊幾水....