Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] MG 1/100 ZETA GUNDAM / Z高達 Ver.Ka

Ka Signature 嘅 WR 都冇咁明顯呀!
擺明今次katoki玩野,想知點為之有ka味,睇下MR魂Zeta咪知,呢隻MG跟本唔係佢d風格,身形比例風格極老土,同其他MG ver ka攞埋一齊都睇得出分別

樣衰就樣衰,頭7手掌大唔好睇,唔洗講咩還唔還原,支炮又無
根據動畫設定:

1) 動畫裡robot mode 時支鎗明明可以收在背後, 但不知如何所有模型支鎗都變咗只係可以掛在右手外側

2) 以現今技術, 變形時可以不用拆開盾牌和鎗, 之後再掛上去嗎? (它不是 wing gundam...)

真係做到呢兩樣, 尤其第二點,咁先係跟動畫, 而且 gimmick 肯定大好多.
justavisitor 發表於 30-9-2022 07:12 AM
根據動畫設定:

1) 動畫裡robot mode 時支鎗明明可以收在背後, 但不知如何所有模型支鎗都變咗只係可以掛在 ...

不拆盾牌變形,反而最初那隻1/100可變老模可做到。
ln0 發表於 30-9-2022 12:34 AM
擺明今次katoki玩野,想知點為之有ka味,睇下MR魂Zeta咪知,呢隻MG跟本唔係佢d風格,身形比例風格極老土, ...

唔好咁講,樓上有人又會沖出嚟質疑你嘅感覺了。
有番咁上下年紀嘅師兄就會知什麼Ka味,當年Ka叔帶給大家的震撼。這隻MG Ver Ka Z的確拆掉Ver Ka品牌,只少我自己係咁諗。
bigbigfriend 發表於 30-9-2022 08:10 AM
不拆盾牌變形,反而最初那隻1/100可變老模可做到。

剛剛查過,真係咁!!!85年出的已經可以做到,2022年唔做反而仲話跟動畫...bandai...

多謝指教!!!
冇須要搵設定或者劇照比較啦

完全係兩樣唔同嘅嘢
講到尾都係冇人講到乜嘢為之係ka味,都係感覺係,睇返之前果隻,老年紀就明,風格吾同。我就真係救教點分辨點樣的ka先為之有ka味.

我就認為katokei吾係意識流就咁去畫稿,點都有一套屬於自已的系统去做design.呢個就好基本。

明嘅,總之就係ka冇ka味啦,吾到我多咀質疑,原來係吾應該質疑,我呢啲識條鐵咩。吾阻大家。
個人感受:拍埋去GFF系列UC高達度,特別係S高達ZPlus,如果無違和感既,即係有Ka味
唔係咩Ka唔Ka味,佢其實好耐之前已設計了一隻Zeta,頭形好似Zplus咁較長偏,膊頭較闊較方,大家先入為主,以為今次會base on嗰隻去設計,點知人家今次去玩原TV基礎去設計,咁大家咪失望囉。
當年MG1.0、PG和Fix係最接近嗰隻”Ka味”Zeta⋯⋯
wkhken 發表於 30-9-2022 08:51 AM
有番咁上下年紀嘅師兄就會知什麼Ka味,當年Ka叔帶給大家的震撼。這隻MG Ver Ka Z的確拆掉Ver Ka品牌,只少 ...

我同意你所講,不過我唔想認老囉。XD

其實ver ka係以前因為佢係HG 1:144說明書入面既illustraion, 當時有rx-78, z, zz, MKII. 當時係比較寫實軍事化既設定, 呢個都係大眾對ver Ka既感覺.
以下就係當年用ver Ka名義出既resin kit, 同現時既風格感覺好唔同.