Toysdaily 玩具日報

查看: 2567|回復: 15

[玩具攝影] 遲來的合金真三一 (CCtoys vs Ex合金)

被人毒到, 低價少少直購呢只CCtoys

之前已好多C兄share 呢只好野,  姿勢我就無點扭, 雖然關節無格格聲, 不過好實淨
((唯一 sad 位係後面左翼金屬關節小鬆, 不舉....))
我只想講,
所有入電方法, 一粒羅絲都唔駛上, 甲全部磁石打開就可以 (除腰部) 機械人仲已入哂電, 攞走條隔電膠條就玩得.
仲送到1套 spare 電芯, 2粒/3粒一組已黏好唔會散收收 .....HT真係要做就做好D, D狂熱去哂邊

WeChat 圖片_20220613094833.jpg
(左翼就只可咁樣....)

WeChat 圖片_20220613094829.jpg
出大絕

之後搵返櫃底屍站既 EX repaint 版出來同大家對比下 :

WeChat 圖片_20220613102747.jpg
重量, 大家也是上翼無揸武器, CCtoys 輕30g, 上手分別不到. 都係重手

WeChat 圖片_20220613094812.jpg
高度都係CCtoys 高少少, 幾mm. 不過因為有甲組腳, 感覺大隻D

WeChat 圖片_20220613094838.jpg
your face, your fate ...EX惡相D, 還可以除罩, CCtoys 就玩燈. 各有各好

WeChat 圖片_20220613094801.jpg
(右) CCtoys長手刀可以郁動.左右各1對
(左) EX短手刀左右各一, 長手刀只有1套單手可上 (不過另外多個武器之後再說)

WeChat 圖片_20220613094753.jpg
(右CCtoys) (左EX )
鐮刀對比, CCtoys高4cm左右, , EX底的叉係金屬件. CCtoys可摺埋, 柄較幼

WeChat 圖片_20220613094749.jpg
大斧對比, 高度差不多. 一樣 CCtoys可縮埋 柄較幼, EX底的叉係金屬件.

WeChat 圖片_20220613094708.jpg
CCtoys 武器伸縮不同處

WeChat 圖片_20220613094757.jpg
呢個做法分別幾大. CCtoys拳頭 joint 唔用球形關節, 一支'的'直出. 用手指/插孔控制武器擺動方向. 1對可動手指手 + 3對固定既. 對於做形要比D耐性
EX 就原用球形 ball joint. 不過手臂幼, 搞到 個 joint 明顯突兀o左. 而且可動手指例規吹熱/浸水先避免斷. (特別有對4指手 + 1對揸槍手和 右手揸4刀(可動) 代替1套手臂刀)

WeChat 圖片_20220613094805.jpg
(下CCtoys) (上EX )
EX在初版時通病斷關節, 之後補返, 之後黑色版/ repaint 版已傳了改善這問題.
明顯上色上 EX優勝. 而且有2個關節可動. 6角形"的"也方便造形.
CCtoys 就單色 + 金屬件(金屬件有2個關節) 也可做到不同造形 (不過我仲 sad ,, 1邊上下關節鬆)

WeChat 圖片_20220613094744.jpg
配件相差,
EX有雙槍 + Scarf (有另1個EX無 eye-ball面罩無影)
CCtoys 有大絕球同肚臍炮 (2樣都可以著燈)
地台無影
(EX只有站立台 + 飛機彈射台)
(CCtoys 座台則可以換件做站立 / 飛起造形等) .........2個都無影

WeChat 圖片_20220613094824.jpg
比較下 EX手臂的3把獨立手刀就遜色了. 首先裝上/折出一步一驚心..好怕斷
比較下感覺弱o左

WeChat 圖片_20220613113041.jpg
不過 CCtoys全開燈效又真係吸引既

WeChat 圖片_20220613113642.jpg
但EX最重要既配件係架合金三一飛機, 有幾個玩法. 重手又型仔.

WeChat 圖片_20220613094733.jpg
EX雙槍有幾個玩法, 勉強比CCtoys 揸住影相都可以
總體來講, CCtoys 性價比高, (2只差價差 $1000 多) 上手擺動姿勢好, 尤其玩燈一流
但EX按首初版係2010年 . 已經係11-12年前產品 (repaint 就後幾年2016年出) 佐藤拓大師的惡魔造形到現在也唔 out. 雖然關節就易斷, 幸好只 repaint so far 仲好好, 無斷無爆油
真係各有各好. 打和啦 super !~~

年紀大, 影下扭下就大半日到天黑, 多謝收看
WeChat 圖片_20220613094729.jpg

都係ex面相惡d正d,其他就差唔多各有各好
各有各靚。
喜歡 ex 既 面 身 手臂
ccstoys 就 腳 燈 同 武器
如果溝埋就正啦 ~
Vince 發表於 13-6-2022 12:39 PM
各有各靚。
喜歡 ex 既 面 身 手臂
ccstoys 就 腳 燈 同 武器

所以我
翼個金屬關節自己搞唔搞到?
nela 發表於 13-6-2022 12:41 PM
所以我

空間有限,我通常一個角色盡量只買一隻,除非特別鐘意....
wwwkcc 發表於 13-6-2022 05:06 PM
翼個金屬關節自己搞唔搞到?

今日認真睇 .... 真係CLS ... 鬆果邊 ....一面用膠支, 另一面用金屬, 但係凸出DD ....C兄有咩建議?
Thanks

HT电池蓋仲要上鏍絲,真係失敗,呢隻真三一真係一流,值得收藏
nela 發表於 14-6-2022 10:08 AM
今日認真睇 .... 真係CLS ... 鬆果邊 ....一面用膠支, 另一面用金屬, 但係凸出DD ....C兄有咩建議? {:8_7 ...

等我星期日拆出嚟硏究吓先

唔該大佬 !!  發表於 14-6-2022 12:35 PM
咦師兄我隻個軸心冇膠粒兩邊平晒頭個喎,咁嘅話試試將凸出嗰邊再打入至插返入另一邊睇吓如何
唔該C兄

咁我只真係唔好彩中獎,咁要試下⋯⋯最怕揼完都係鬆⋯⋯
wwwkcc 發表於 14-6-2022 08:44 PM
咦師兄我隻個軸心冇膠粒兩邊平晒頭個喎,咁嘅話試試將凸出嗰邊再打入至插返入另一邊睇吓如何

找了國內dealer, 免費寄多個背件我 ...... 一天都光哂

VERY GOOD~~~~~  發表於 15-6-2022 11:46 AM
本來都鍾意CCTOYS的玩點, 但我覺得外形魔改得滯
nela 發表於 15-6-2022 10:35 AM
找了國內dealer, 免費寄多個背件我 ...... 一天都光哂

完美落幕????