Toysdaily 玩具日報

[公共車] 香港消防 Dennis F90 (多圖注意)

一講起 Dennis 呢個名字, 相信唔少人都會記得曾經喺香港服役,
車頭大大個 " D E N N I S" 字樣嘅消防車啦,
繼上次嘅 Dennis 大搶救車之後, Tiny 又有新作,
就係呢架 Dennis 消防泵車 F90, 而且仲以 1997 年前嘅消防處皇冠標誌示人,
Dennis 一直係香港消防處主力引入嘅消防車品牌之一,
直至 90 年代初開始引入 Scania 嘅產品,
加上經過多番收購同重組之後而成立嘅 Alexander Dennis Limited (ADL),
喺 2007 年宣佈唔再生產所有消防車產品,
香港嘅 Dennis 消防車亦因而買少見少

令人懷愐嘅消防處皇冠標誌

同 2002 年入手嘅樹脂膠版 Dennis 消防泵車相會

樹脂膠版 Dennis 消防泵車 F91, 雖然附有車牌同標誌等水貼比用家自行貼上,
但係只有紫荊花版本, 冇得揀...

來一個對比, 雖然大家都係 1.76, 感覺上 Tiny 出嘅感覺好似大左少少...

英國 Oxford Diecast 都有推出同樣係 1/76 嘅 Dennis 消防車,
正所謂冇比較就可能係自己錯覺, 一有比較就知唔係自己錯覺

香港 Dennis 消防車

Thanks for reading~
呢個名我反而想起垃圾車
mushroom 發表於 19-5-2022 08:51 AM
呢個名我反而想起垃圾車

Dennis 仲有出垃圾車, 不過公司已經唔再係由英國人揸旗, 亦同 ADL 完全冇關係
多謝分享,想問下咁Tiny微影出唔出得齊曬各function嘅消防車?
laiken 發表於 19-5-2022 05:40 PM
多謝分享,想問下咁Tiny微影出唔出得齊曬各function嘅消防車?

呢樣就要問 Tiny 官方先至知...