Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 第三集 兒時玩意: 金絲貓 回憶無價

本來生勾勾嘅金絲貓同'玩具'好似兩碼子嘅事. 但做做下節目討論中才發現養金絲貓, 其實係初代Pocket mon; 拿去對戰, 其實同無敵三四郎, 數碼暴龍, 爆旋駝螺無甚分別.
不過我記得我地玩果80年代初已經係水尾... 原因影片最後有討論到.

Darknight https://www.facebook.com/darknight.hottoys
玩具魂之助 https://www.facebook.com/murphyhocw

嗰時我地叫呢d做"豹虎",我讀小二,三時都玩過,那時真的是80年初,但從來無聽過呢d野叫金絲貓
faihim 發表於 3-4-2022 01:26 PM
嗰時我地叫呢d做"豹虎",我讀小二,三時都玩過,那時真的是80年初,但從來無聽過呢d野叫金絲貓 ...

丟翻轉我地係咁叫金絲貓 我影片有補充其他名字,如豹虎或跳蛛
一區區掛
我都係80年代上半 咁上下玩。但之後紅白紅到梨就無人玩????
貓佬都唔見埋
紅孩兒/ 老篤/ 皇上皇

餵薑比佢地食
nela 發表於 3-4-2022 09:25 PM
紅孩兒/ 老篤/ 皇上皇

餵薑比佢地食

老手 老手
失敬。
條片都唔記得講餵食呢環

老野就真⋯⋯  發表於 4-4-2022 06:01 PM
darknight 發表於 4-4-2022 10:53 AM
老手 老手
失敬。
條片都唔記得講餵食呢環

大家排住隊... 我地唔講, 下一代唔知係嘜... 留得幾多得幾多.
都係香港文化一部份.