Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 studio series & Legacy 2022

TRANSFORMERS Legacy Commander Class Decepticon Motormaster updated

Menasor 萬能喪士

Vince 發表於 6-4-2022 10:30 AM
Transformers 變形金剛 Legacy TL-06 Laser Optimus Prime
7,920yen
2022年9月

終於等到出呢隻Optimus喇,一定會入手
Generations Shattered Glass Collection Optimus Prime / Magna Convoy / Delta Magnus

官方係合體金剛上面終於偷返第三方設計????????
flash 發表於 13-4-2022 12:56 PM
官方係合體金剛上面終於偷返第三方設計????????

如果無官方G1動畫做藍本,一眾三廠何來有發揮空間?今次呢個情況真係唔知邊個抄邊個啦!
即使今次官方真係明抄三廠又如何?你估吓一眾三廠夠唔夠膽狀告孩記抄襲吖嗱?
話唔定官方同三廠設計師係同一堆人,攞咗三廠個設計圖返孩記,再將佢變形設計簡化,輕量化(偷膠)減省成本後再量產都唔出奇(以上係小弟斷估)
另外果隻鏡像馬格斯配色真係幾靚,雖然小弟係唔會買!
Legacy Titan Class Cybertron Universe Metroplex 官圖發布

Transformers Generations Selects Voyager Cyclonus and Nightstick
售價:$38.99
發售日:August 1st 2022

Vince 發表於 20-4-2022 09:38 AM
Legacy Titan Class Cybertron Universe Metroplex 官圖發布

呢隻只係以前套Cybertron嗰隻加多少少配件…
Transformers: Legacy Deluxe Red Cog

Voyager Heroic Maximal Dinobot and Deluxe Evil Predacon Terrorsaur

laiken 發表於 27-4-2022 11:16 AM
呢隻只係以前套Cybertron嗰隻加多少少配件…

唔係,呢隻新版高55厘米,係全新模完全唔同

唔鐘意萬能喪士四肢用拍散合體在貨車骨架上既方法
根本唔係G1直接載具插入
再睇真啲
原來貨櫃車主體唔係一體變形.....
分開變雖然多咗把玩趣味....
唔鐘意刻意脫離G1變形....

剩下大合體保留G1動畫版形象
但我唔鐘意G1動畫版簡化。。
好嘢 可以慳返鳥

都係舊世代G1玩具/STUDIO OX風格啱我
話時話如果出SS 86
會唔會改良貨車變形&合體先?
言之尚早

孩記出得好混亂
kingdom版馬格斯雖然叫做似
但唔係一體變形及車型都唔似
幾時出86版本先?
Legacy以干淨版洗牌出
完全玩弄一眾買污糟版的
....再次參與重覆收藏
呢招真係絶!

果然忍到手先會值得擁有最好

純白騎士姬Saber 發表於 5-5-2022 04:48 PM
唔鐘意萬能喪士四肢用拍散合體在貨車骨架上既方法
根本唔係G1直接載具插入
再睇真啲

其實小弟都好唔鍾意今次Menasor呢種「偽合體」玩法,不過小弟都係訂咗呢隻Motormaster。
因為上次CW版Menasor真係唔多掂,特別係作為主體Motormaster,合體之後個樣都幾肉酸。
今次合體後個樣比較似原著,算係咁啦!
至於Motormaster唔係拖頭貨櫃一體變形呢個問題,小弟不太執著,反正官方自己都唔跟,三廠印象中只有FT係跟番原著玩法(有錯請指正,因為三廠車派出得都幾多吓,小弟唔係隻隻都記得咁清楚),都係算囉!
如果出SS 86會唔會改良?小弟斷估唔會,睇吓加冕版星星叫就知,反而有機會出Boxset!
Legacy呢個系列根本就亂咁來,Laser Optimus Prime來自G2,Menasor係G1,Cybertron Universe Metroplex好似來自「銀河之力」,反正就係孩記自己想出乜就出乜囉!
Transformers Shattered Glass Blaster / 鏡像拍子達

Updated