Toysdaily 玩具日報

查看: 1720|回復: 11

[新番討論] 境界戰機有睇入來吹下

睇畢第5集後開post,
睇到依家無容置疑此作係向過去數年全球抗爭者致敬
見到大陸bilibili網站ban左更要開post關注一下

希望編者加油,不求爆紅只望看到一個完整的好故事不爛尾
琴晚一晚睇晒 5集。近年機械人動畫黎講算出色之作。作畫靚,打鬥有魄力。比起套 三一 arc 好太多  …
至於內容呢,抗爭題材其實唔係「新鮮」野,code geass,革命機都係反抗權力核心。最大問題應該都只係 timing 問題。

話時話,玻璃心將第5集某劇情無限放大之後就被ban,其實我覺得係變左神助攻,正所謂越唔俾睇就越想睇 … 可能因為 d 件事仲多人識左,仲多人睇左。

Ps 突然想買隻 robot魂 拍片介紹下 tim
Vince 發表於 4-11-2021 10:34 AM
琴晚一晚睇晒 5集。近年機械人動畫黎講算出色之作。作畫靚,打鬥有魄力。比起套 三一 arc 好太多  … {:8_6 ...

作為香港人, 外多片段睇到好大壓力, 亦是這種壓力亦令人不得不看下去。

其實機設我仍覺得麻麻, 但未來會買番隻支持下, 會等1/48, 因為配合到macross DX。
此作真係極少人提, 就是上YOUTUBE都係一位馬來西亞KOL講過下, 我指動畫評論, 唔係模型開箱

第八及第九集的進程極悶, 完全無打戲都得, 自問本人都文戲得下, 但表達手法太平庸

第九集好少少, 但我係作為香港人代入先看到一點戲味, 估計日本本土的收視插水到入骨

此作的背景美術好HEA, 我完全FEEL唔到日本被打殘的感覺,
似睇日本旅遊風格, 咁就死喇, 日本旅行咁既風景係完全表達唔出到慘的景況

相比類似故事背景的魯路修你從背景作畫中係FEEL到日本係比打殘
熱狗OO 發表於 3-12-2021 03:09 PM
此作真係極少人提, 就是上YOUTUBE都係一位馬來西亞KOL講過下, 我指動畫評論, 唔係模型開箱

第八及第九集的 ...

d 幾集真係悶左,而人物亦開始有崩 ....
而家好多動畫都係咁 ... 開頭好睇,中間悶場,最尾就好返 d ...
即係叫人只睇頭同尾 ...

播完之後一次過睇返曬,感覺應該會好啲。
根據我睇蒼穹的法芙娜嘅經驗,第一次睇前半部份都係用兩陪速,羽原的作品極度慢熱,去到後期先好睇。
如果拍得夠感動,好似蒼穹咁,這些日常戲份二刷的時候能夠觸動心靈。
(Btw我仲等緊$150的robot魂劍舞)

第八及第九集的 ...

少人提都好,至少一定唔會俾人劇透,我感覺蜘蛛俠三第一日唔去睇就會即刻俾人劇透

第八及第九集的 ...

蒼穹都係咁,龍宮島啲風景畫得特別靚
第二集已頂唔順, 可能一季就玩完!

因為怕咗所以無睇了, 希望之後會緊湊啲啦!
Dancougaproto 發表於 3-12-2021 04:45 PM
播完之後一次過睇返曬,感覺應該會好啲。
根據我睇蒼穹的法芙娜嘅經驗,第一次睇前半部份都係用兩陪速,羽 ...

套劇再不 "正常展開" (唔期望超展開了), R魂一百蚊劍舞都得喇
第十話, 終於打下, 但對方架condom頭個造型真係把整集氣氛扯下來
第十一話, 又只係 "行行企企", 睇到我有d想棄番了....